Senatorii au adoptat „legea Nordis”!
Senatul României a adoptat, în sfârșit, proiectul legislativ propus de Partidul Social Democrat (PSD), numit „legea Nordis”, care reglementează avansurile pe care dezvoltatorii imobiliari le pot solicita cumpărătorilor. Inițiativa, blocată anterior în comisii, a fost reluată și modificată semnificativ, iar forma votată prevede plafoane clare pentru sumele ce pot fi cerute în diferitele etape ale tranzacției imobiliare, în scopul protejării cumpărătorilor și prevenirii abuzurilor din piața imobiliară.
Potrivit noii forme a proiectului, avansurile solicitate de dezvoltatori vor fi reglementate clar în funcție de stadiul lucrărilor. Astfel, convențiile de rezervare, care pot fi încheiate pentru o perioadă maximă de 60 de zile, nu vor putea presupune sume mai mari de 5% din prețul final al imobilului. În plus, dacă în termenul stabilit nu se încheie o promisiune sau un contract de vânzare, dezvoltatorul va avea obligația să restituie integral suma achitată de cumpărător, în cel mult 30 de zile.
Pentru încheierea unei promisiuni de vânzare sau a altor documente similare, dezvoltatorul va putea solicita un avans de cel mult 15% din valoarea totală a imobilului. Pe măsură ce construcția avansează, avansul poate ajunge la 25% la finalizarea structurii de rezistență și încă 25% la finalizarea lucrărilor de instalații.
Toate sumele achitate ca avans vor fi depuse într-un cont bancar special deschis pe numele dezvoltatorului și vor putea fi utilizate exclusiv pentru lucrările de construire a imobilului respectiv. Folosirea fondurilor în alte scopuri este interzisă și va fi sancționată drastic: o amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.
Inițiativa legislativă păstrează în forma adoptată un paragraf esențial din versiunea inițială a proiectului.
„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.”, se arată în proiect.