Raportul Mariei Grapini privind creșterea taxelor la importurile de îngrășăminte din Rusia și Belarus a fost votat de eurodeputați. Fertilizers Europe i-a mulțumit eurodeputatului S&D pentru reducerea dependenței UE de îngrășămintele rusești!

Un important raport al europarlamentarului Maria Grapini privind cresterea taxelor la importurile de îngrășăminte din Rusia si Belarus a fost votat, joi, în plenul Parlamentului European.

“Am dorit ca, prin amendamentele depuse și, ulterior, prin amendamentele de compromis negociate, să consolidăm poziția producătorilor de îngrășăminte din UE, dar și să protejăm interesele agricultorilor din UE. Am dat, astfel, Comisiei Europene posibilitatea să intervină atunci cand piața îngrășămintelor are de suferit sau dacă prețurile acestora cresc foarte mult!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Asociatia producătorilor de îngrășăminte din Europa (Fertilizers Europe) le-a mulțumit eurodeputaților, în special Mariei Grapini (raportor din umbră pe acest raport, din partea comisiei AGRI S&D), pentru măsurile decisive luate prin acest vot, în privința reducerii dependenței excesive a UE față de îngrășămintele rusești. Potrivit lui Leo Alders, președintele Fertilizers Europe, tarifele vor permite Europei să slăbească economia de război a Rusiei, protejând, în același timp, sectorul agricol european.

“Cu cât vom implementa mai repede aceste măsuri, cu atât vom putea proteja mai bine lanțurile noastre valorice, locurile de muncă și securitatea noastră alimentară”, a mai spus Leo Alders.

De menționat că, înainte de votul din plenul PE, propunerea de regulament privind modificarea taxelor vamale aplicabile importurilor anumitor mărfuri originare sau exportate direct sau indirect din Federația Rusă și Republica Belarus a fost votată de Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI)  și, mai apoi, de cea pentru comerț internațional (INTA).

În expunerea de motive, se trage un semnal de alarmă în privința cantității de îngrășăminte pe bază de uree și azot, importată de UE din Rusia, care a crescut semnificativ în ultimii ani. Nivelurile acestor importuri erau deja îngrijorător de mari – în 2023, 3,6 milioane de tone și o valoare de 1,28 miliarde EUR, reprezentând peste 25% din totalul importurilor UE – și au crescut semnificativ – în 2024, ajungând la 4,4 milioane de tone și o valoare de 1,5 miliarde EUR, cu o pondere de 30 % în totalul importurilor. Ca atare, importurile de îngrășăminte care intră sub incidența acestui regulament reflectă o situație de dependență economică tot mai mare față de Rusia.

Prezentul regulament propune, astfel, ca creșterea tarifelor la îngrășămintele pe bază de azot să se producă treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani. Prin creșterea taxelor la import și tarife prohibitive, cota de îngrășăminte importate de UE din Rusia va fi înlocuită treptat cu alte surse, se mai arată în expunerea de motive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.