Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, mesaj tranșant: „Persoanele cu handicap și bolnavii cronici vor fi scutiți de la plata CASS!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat joi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că persoanele cu handicap și bolnavii cronici vor fi scutiți de la plata CASS. Cu toate astea, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora numai bolnavii de cancer vor fi exceptați de la plată. În exclusivitate pentru RomaniaTV.net, ministrul a dezmințit aceste zvonuri și a subliniat că toți pacienții cronici vor beneficia de tratamente și investigații.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, a venit cu clarificări în ceea ce privește scutirea de la plata CASS în cazul pacienților cronici.

„Toți pacienții cronici – inclusiv cei neasigurați – continuă să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate.
Accesul tuturor pacienților cronici (inclusiv cei fără asigurare de sănătate), rămâne disponibil la tratamentele finanțate prin programele naționale de sănătate.
Ministerul Sănătății face un apel public la corectarea unui set de informații eronate care indicau pacienții cu afecțiuni oncologice ca fiind singura categorie de beneficiari ai programelor de sănătate.

Această afirmație este complet eronată și contrazice în mod clar dispozițiile legale în vigoare.

În proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor, este menționat explicit faptul că:

„Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora (…), până la vindecarea respectivei afecțiuni.”

Acest lucru înseamnă că toți pacienții incluși în programele naționale de sănătate – inclusiv cei cu afecțiuni cronice precum: oncologie, diabet, afecțiuni cardiovasculare, ortopedice,bolnavi cu insuficiență renală cronică dializați, boli rare, HIV/SIDA, TBC, etc. – beneficiază în continuare, de tratamente, dispozitive și materiale sanitare , servicii medicale acordate în cadrul acestor programe, indiferent de statutul lor de asigurat.

Reiterăm: pacienții oncologici și alți pacienți cronici care beneficiază de servicii prin programele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) NU vor fi afectați.

Accesul acestora la tratamente, materiale sanitare și dispozitive, servicii medicale din programele naționale se menține conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, pentru pacienții cu boli transmisibile, precum HIV/SIDA sau tuberculoză, tratamentul și investigațiile rămân integral acoperite prin Programele Ministerului Sănătății, fără condiționări suplimentare.

În concluzie, afirmațiile potrivit cărora pacienții cronici – fie că sunt sau nu asigurați – nu ar mai beneficia de servicii medicale sau tratamente acordate prin programele de sănătate , sunt complet false și nu reflectă realitatea juridică și sanitară actuală.

Rugăm cetățenii să consulte sursele oficiale ale Ministerului Sănătății și CNAS pentru informații corecte și actualizate.

Vă rugăm să găsiți mai jos lista programelor naționale prin intermediul cărora se acordă tratamente specifice precum medicamente, materiale sanitare, dispozitive și servicii medicale:
• Programul naţional de boli cardiovasculare;
• Programul naţional de boli endocrine;
• Programul naţional de diabet zaharat;
• Programul naţional de oncologie;
• Programul naţional de ortopedie;
• Programul naţional de sănătate mintală;
• Programul naţional de supleere a funcţiei renale;
• Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
• Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
• Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;
• Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;
• Programul naţional de tratament al surdităţii;
• Programul naţional de tratament pentru boli rare;
• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.