Videanu, urmărit penal în dosarul Romgaz
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, s-a prezentat, joi, la DIICOT, unde a fost chemat de procurori în dosarul Romgaz, în care este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Videanu a declarat, la ieşire, că procurorii i-au schimbat încadrarea din suspect, în inculpat şi că este urmărit penal în dosarul Romgaz. Prejudiciul în acest caz depăşeşte 60 de milioane de euro.
Adriean Videanu a ieşit de la DIICOT. Acesta a declarat că este inculpat în dosarul Romgaz, iar pe numele lui s-a pus în mişcare urmărirea penală.”Ni s-a adus la cunoştinţă schimbarea încadrării din suspect, în inculpat şi s-a pus în mişcare urmărirea penal. Atât vă spun”, a spus Adriean Videanu, la ieşirea de la DIICOT.
Fostul ministru nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. „Nu comentez nimic decât în faţa procurorului şi a instanţei”, a adăugat Videanu.
Adriean Videanu a ajuns, joi dimineaţă, la DIICOT. Fostul ministru nu a făcut nicio declaraţie de presă.
În dosarul Romgaz, Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.
DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.
Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.
Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.
În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
În urma unei expertize, s-a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro.