Chestorul Alina Dragomir, șapte ani de management performant la șefia DRPCIV!
Cotidianul online „Cronica Română” prezintă un interviu cu doamna chestor de poliție, Alina Dragomir, director al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Direcție cunoscută sub prescurtarea de DRPCIV.
Un profesionist veritabil, care împlinește în acest an 25 de ani de activitate în structurile MAI, chestorul Dragomir ne vorbește, printre altele, despre etapele profesionale ale vieții sale, despre principalele realizări ale managementul domniei sale, despre prioritățile Direcției pe care o conduce.
De altfel, chestorul Alina Dragomir ne-a spus că la nivelul conducerii MAI, dar și al Direcției pe care o conduce, toleranța împotriva corupției este zero.
Dincolo de cifre statistice, pentru șeful DRPCIV rămân performanțele. Unele notabile care arată că atunci când dorești să schimbi în bine Direcția pe care o conduci rezultatele sunt iminente. Mai ales că vorbim de DRPCIV, o Direcție cu zeci de servicii județene, ai cărei lucrători iau contact zilnic cu mii de oameni.
Fermă, atentă la detalii, dar și de o corectitudine exemplară, chestorul Alina Dragomir a impus înalte standarde de performanță și legalitate în DRPCIV. Iar rezultatele se văd la fiecare pas…
Doamnă chestor Alina Dragomir, spuneți-mi în primul rând câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dumneavoastră, despre etapele profesionale ale acestei activități?
Sunt absolventă a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, între 1991 şi 1999 mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada de Poliţie Rutieră – Biroul Eliberări Permise, atât ca lucrător, cât ca şi şef de birou. Din 1999 până în 2004 am fost şeful Serviciului Accidente Rutiere şi Cercetări Penale, apoi până în 2009 am deţinut funcţiile de adjunct şi şef al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei. Din anul 2009 dețin funcția de director al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Pentru a continua, în aceeași linie, aș dori să-mi faceți un scurt istoric al activității Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Direcție cunoscută sub prescurtarea DRPCIV…
DRPCIV s-a înfiinţat în anul 2004 prin reorganizarea Direcţiei Generale de Evidenţă Informatizată a Persoanei ( O.G. nr. 50 din 15 iunie 2004 care a modificat O.G. nr.83/2001). DRPCIV este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică şi care exercită competenţele ce îi sunt date prin lege cu privire la organizarea şi coordonarea activităţii de evidenţă şi eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a plăcilor cu numere de înmatriculare.
DRPCIV are ca atribuţii principale organizarea, îndrumarea şi controlul activităţii serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din subordinea instituţiilor prefectului.
De asemenea, DRPCIV are atribuții pe linia examinării persoanelor pentru obţinerea permiselor de conducere, a editării, eliberării şi evidenţei permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, precum şi a confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare. Nu în ultimul rând, DRPCIV elaborează normele şi metodologiile de lucru utilizate de serviciile publice judeţene.
Care sunt principalele realizări ale managementului dumneavoastră la DRPCIV?
Printre realizările managementului meu din ultimii șapte ani aș enumera:
-asigurarea unui cadru normativ armonizat cu reglementările europene în domeniiile de competenţă;
-emiterea noului model al permisului de conducere, conform cerinţelor UE, din 19 ianuarie 2013;
-introducerea sistemului de recunoaştere facială pentru prevenirea falsului de identitate la eliberarea permiselor de conducere;
– simplificarea procedurii de preschimbare a permiselor de conducere eliberate de alte state prin conectarea la RESPER în vederea verificării autenticităţii şi valabilităţii lor;
-prevenirea falsificării documentelor prin conectarea la sistemele informatice europene S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen) şi EUCARIS (EUropean CAr International Exchange System – sistem care asigură accesul automat în bazele de date naţionale privind vehiculele înmatriculate şi posesorii de permise de conducere, DRPCIV fiind punct naţional de contact);
-posibilitatea efectuării plăţii contravalorii documentelor specifice prin POS, la ghişee;
– livrarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare la domiciliul solicitantului, prin intermediul Poştei Române.
– integrarea sistemului de programare la examenul pentru obţinerea permisului de conducere cu Registrul naţional al cursanţilor administrat de către Autoritatea Rutieră Română din cadrul Ministerului Transporturilor în vederea verificării autenticităţii fişelor de şcolarizare şi a adeverinţelor de efectuare a pregătirii practice.
Concret, doamnă chestor Dragomir, cum a fost redusă, pe perioada managementului dumneavoastră, birocrația din Direcție?
Reducerea birocrației a reprezentat una dintre prioritățile noastre, în acest sens fiind întreprinse o serie de măsuri concrete, printre care voi aminti:
– introducerea facilităţii privind depunerea documentelor pentru eliberarea permisului de conducere la orice serviciu teritorial, indiferent de domiciliul sau reşedinţa solicitantului;
– introducerea facilităţii privind depunerea documentelor pentru eliberarea permisului de conducere prin poşta electronică, în cazul permiselor eliberate după 1 ianuarie 2009, la serviciul care a emis permisul anterior.
– propuneri de modificare a legislaţiei în vederea reducerii numărului documentelor depuse în vederea înmatriculărilor auto şi simplificarea procedurilor administrative din acest domeniu.
Se poate vorbi, doamnă chestor Dragomir, de o ridicare a ștafetei/exigenței obținerii permisului de conducere în 2016? Au devenit mai exigenți examinatorii auto din cadrul DRPCIV?
Ridicarea exigenţei examinatorilor rămâne un obiectiv prioritar, în acest domeniu, în acest sens fiind adoptate măsuri care vizează elaborarea unui ghid al examinatorului care să asigure criterii de apreciere unitare a prestaţiei candidaţilor precum și profesionalizarea corpului examinatorilor prin formare iniţială şi pregătire continuă realizate la standarde europene.
Care sunt prioritățile DRPCIV în perioada următoare?
Printre prioritățile DRPCIV aș enumera introducerea înregistrării audio-video a examinării la proba practică, dar și reducerea numărului documentelor depuse în vederea înmatriculărilor auto şi simplificarea procedurilor administrative din acest domeniu.
Cum arată în cifre statistice activitatea DRPCIV în 2015 și 2016?
Cifrele statistice arată, înainte de toate, volumul uriaș de muncă al Direcției pe care o conduc. Și asta nu este doar meritul conducerii DRPCIV sau al sutelor de angajați din structura centrală și serviciile județene.
Dar să revenim la cifre statistice pentru că ele, până la urmă, ne reflectă rezultatele:
PARC AUTO (la 18.05.2016) – 6.763.706 vehicule din care 5.276.366 sunt autoturisme;
DEŢINĂTORI DE PERMISE DE CONDUCERE (la finalul anului 2015) – 7.142.483 dintre care 2.297.664 sunt femei;
PERSOANE EXAMINATE ÎN 2015 – 359.755;
PROMOVABILITATEA LA PRIMUL EXAMEN – 37,33%;
AUTOTURISME NOI înmatriculate în luna aprilie 2016 – 6.147 unităţi;
AUTOTURISME SECOND HAND înmatriculate în luna aprilie 2016 – 23.984 unităţi.
În primele 4 luni ale acestui an au fost emise zilnic, în medie, 3.500 de certificate de înmatriculare, 3000 permise de conducere, 3000 autorizaţii provizorii de circulaţie şi au fost examinate aproape 4.000 de persoane în vederea obţinerii permisului de conducere.
Doamnă chestor vă mulțumesc pentru amabilitate și vreau să vă felicit pentru rezultatele manageriale deosebite…
Iulian Badea