Bodog cere convocarea de urgență a miniștrilor UE pentru a stopa exportul paralel de medicamente

Ministrul Florian Bodog a cerut convocarea de urgență a omologilor săi din Uniunea Europeană pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente, a informat marți Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, ministrul Sănătății a transmis la finalul săptămânii trecute o scrisoare omologului său din Estonia (țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE), cerând convocarea de urgență a Consiliului de Miniștri ai Sănătății pentru a identifica și aplica soluțiile care să conducă la eliminarea exportului paralel de medicamente, se arată în comunicatul remis Agerpres.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacienții români, respectiv blocarea exportului de vaccinuri și a mai multor medicamente prevăzute în programele naționale de sănătate, a mai informat MS.

Totodată, ministerul subliniază nevoia unei schimbări fundamentale a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienților și drepturile lor să primeze cu adevărat în fața intereselor comerciale.

„România susține cu toată fermitatea, prin reprezentanții săi, modificarea substanțială a reglementărilor europene din domeniul medicamentelor. În prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de liberă circulație a mărfurilor în spațiul comunitar, dar efectele sale pun în pericol accesul cetățenilor la medicamentele de care au nevoie. Țara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă și nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau principiile morale”, au arătat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a precizat, la Bistrița Năsăud, că există informații despre anumite firme de medicamente care, pe de o parte, se plâng de exportul paralel de medicamente dar în același timp sunt implicate în acest fenomen.

„Ceea ce m-a îngrijorat foarte mult este faptul că firmele de medicamente pe de o parte se plâng că medicamentele ieftine din România sunt exportate în străinătate și le strică lor piața în țările europene — care au prețuri mai mari decât noi, însă în același timp avem informații că sunt implicate în exportul paralel. Acesta este motivul pentru care am solicitat convocarea de urgență a Consiliului de miniștri ai sănătății, pentru a reglementa la nivel european. Eu cred că medicamentul nu este o marfă oarecare, medicamentul este un produs pe care fiecare pacient trebuie să îl aibă în țara lui și, pentru a asigura accesul egal al cetățenilor europeni la medicament, trebuie să ne protejăm și cu legislația europeană”, a declarat ministrul.

Întrebat despre problemele în alimentarea cu imunoglobuline, Bodog a spus că se caută deja soluții la nivelul comisiilor de specialitate din cadrul ministerului pentru a fi aduse în regim de nevoi speciale.

„Problema imunoglobulinelor este una la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele practic sunt produse care se fabrică din sânge. La momentul de față, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății lucrează la o procedură pentru a aduce pe nevoi speciale și, în același timp, din informațiile pe care le am, există o altă firmă care și-a anunțat intenția și a depus dosar pentru a aduce imunoglobulinele pe piață, în România”, a explicat ministrul.

P.S. Demersul ministrului Bodog este lăudabil și reprezintă, până la urmă, singura soluție pentru a stopa acest blestemat export paralel de medicamente care a făcut atâtea victime. Sperăm să existe o susținere politică pe măsură din partea guvernului PSD-ALDE, dar și a președintelui Iohannis.

medicamente oncologice

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.