Nou șef la Autoritatea Feroviară Română
Marian Mihail Călin ar putea prelua, de luni, șefia interimară la Autoritatea Feroviară Română (AFER), după ce directorul general, Victor Badea, și-a dat demisia, au declarat, pentru Agerpres, surse din domeniu.
Marian Mihail Călin este actualul director general adjunct al autorității.
„Se pare că de luni interimatul la AFER va fi preluat de Marian Mihail Călin, actualul director general adjunct al instituției. Tot luni, se pare că vor fi luate măsuri de readucere a salariilor la valorile anterioare Deciziei 63, de tăiere a lor”, au precizat sursele.
Potrivit acestora, directorul general al AFER, Victor Badea, și-a dat demisia începând cu data de 9 octombrie.
„Directorul general al AFER a demisionat. Demisia va intra în vigoare de luni”, au spus sursele.
Autoritatea se confruntă de ceva timp cu un scandal declanșat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituției, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajați ai Autorității Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat luni, 2 octombrie, în fața Ministerului Transporturilor, nemulțumiți de condițiile de salarizare.
„Nu se poate continua cu asemenea salarii și o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariații AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranța feroviară va fi afectată prin încetarea activității Autorității Feroviare”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexa Ioneta, președintele Sindicatului Feroviar AFER.
Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii de către noul director general al autorității.
„De luni de zile, de când avem un nou director general, angajații AFER lucrează într-un stres general, datorită faptului că acesta a emis cinci decizii, care mai de care mai controversate, prin care dorea — și în final a și reușit — să ne scadă salariile. Ultima decizie care a fost întocmită pe 6 septembrie este o decizie unilaterală, colectivă și generală. Pe lângă acest fapt, prin această decizie ne-au redus salariile retroactiv, adică începând cu luna august. Considerăm corect, conform Legii 5, respectiv Codul Muncii, să ni se fi întocmit acte adiționale la contractele individuale de muncă, nu să ni se ia o cotă din salarii, fără accept. În același timp, o considerăm o măsură ilegală”, a spus Ioneta.
Potrivit acesteia, salariile angajaților din AFER au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceștia pierzând sume cuprinse între 250 de lei și 2.000 de lei.