Scandal în comisia specială privind legile justiției
Comisia specială care se ocupă de legile din domeniul justiției a respins, prin vot, propunerile PNL de solicitare a unui punct de lege de a Comisiei de la Veneția pentru proiectul de modificare a legilor justiției și de realizare a unui studiu de impact pentru același proiect.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a convocat miercuri pe aleşii PSD, care fac parte din comisia ce dezbate Legile Justiţiei, la ora transmiterii ştirii fiind în biroul său Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc.
Discuţiile dintre preşedintele PSD şi parlamentari sunt legate cel mai probabil de pachetul de legi în Justiţie, în condiţiile în care cei trei aleşi sunt membri ai comisiei speciale ce dezbate aceste legi.
Parlamentarii PNL şi cei ai PMP au părăsit miercuri şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei, după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD – ALDE – UDMR. Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.
”Ceea ce se întâmplă în sală este o mişelie politică, o mişelie legislativă şi, dacă-mi permiteţi, o bădărănie parlamentară. Modul în care s-au desfăşurat lucrările confirmă ceea ce ne temeam cu toţii: nu e vorba de un demers bine intenţionat, e vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea de măcelărire a legilor justiţiei”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu după ce liberalii au părăsit şedinţa.
”Există nu sute, ci mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânşii sunt ca Făt Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alţii în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă şi una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar”, a explicat, la rândul ei, senatoarea ĂNL Alina Gorghiu.
Propunerile au fost formulate de deputatul PNL Ioan Cupșa și au fost respinse cu 13 voturi „împotrivă” și doar 6 „pentru”. PNL și USR au solicitat și amânarea cu o săptămână a dezbaterilor, propunere care a fost și ea respinsă. În urma respingerii acestor propuneri parlamentarii PNL și USR din comisie au vrut să se retragă de la discuții, însă în urma unei consultări de câteva minute au decis să rămână în sală.