Statutul magistraților, votat cu scandal
Deputații au dat luni vot final la proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după ce pe 6 decembrie au votat pe articole actul normativ, după aproape 13 ore de dezbateri. Au votat în favoarea proiectului 179 de deputați, iar împotrivă 90.
Deputații au adoptat miercuri seara un amendament conform căruia statul se îndreaptă cu acțiune în regres, prin Ministerul Finanțelor, împotriva magistraților care au săvârșit erori.
„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul votat de 100 de deputați. Au votat împotrivă 20 de deputați și trei s-au abținut.
Alineatul 6 invocat în amendament prevede că: „Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.
Anterior, Comisia parlamentară specială privind legile justiției respinsese această propunere în favoarea unui amendament formulat de UNJR și Asociația Magistraților, potrivit căruia statul ‘are dreptul’ de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință.
Amendamentul modifică articolul 96 din Legea 303/2004. Primele 96 de articole au fost aprobate într-o ședință maraton, consacrată modificării Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
La finalul dezbaterilor de miercuri, președintele Comisiei parlamentare speciale privind legile justiției, Florin Iordache, a declarat că acest amendament a rămas în forma propusă de inițiator.
„La articolul 96, care vizează răspunderea magistraților, a fost adoptată formula în care, atunci când se constată rea-credință sau gravă neglijență iar statul plătește despăgubiri, statul trebuie să se îndrepte apoi împotriva magistratului care cu rea-credință și gravă neglijență a produs acea eroare. Deci, din cele trei forme care existau ‘statul se poate’, așa cum era reglementat, sau ‘statul are dreptul’, formularea care a fost astăzi adoptată, cu majoritate de voturi, este ‘statul se îndreaptă’. Mai pe scurt, de aici încolo, atunci când legea va fi promulgată, atunci când statul va fi obligat la despăgubiri de către un cetățean, statul este obligat să se îndrepte împotriva magistratului, judecător sau procuror, care cu rea-credință sau gravă neglijență a produs acea eroare”, a explicat Florin Iordache.
Potrivit acestuia, „lucrările au degenerat” și nu a existat nicio dezbatere, „ci mai mult un scandal”.
„Dar ceea ce a contat și este cel mai important mesaj din această lege — că atunci când această lege — Legea 303 — va fi promulgată, magistratul care cu rea-credință sau gravă neglijență a greșit va plăti”, a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților.
El a susținut că ședința a durat peste 12 ore „pentru că s-a încercat o anumită majoritate cu încălcarea Regulamentului”.