Tăriceanu îi dă replica lui Iohannis
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că perspectiva pe care ALDE vrea să o dea este aceea de diminuare a interveţionismului Guvernului în economie.
„Multa lume a vorbit de anul economic, adica 2017 care a bulversat mediul de afaceri si oamenii. Nu neg ca au fost greseli, dar per ansamblu daca masurile erau proaste atunci Romania nu realiza performanţa de crestere economică de peste 7%, fiind pe primul loc în UE”, a punctat şeful Senatului.
Tăriceanu a amintit că prima masura a fost anularea şi eliminarea a peste 100 de taxe si impozite. „Nici macar criza politica de la mijlocul anului nu a afectat aceasta evoluţie economică de expceptie avuta de romani. Va spun ca perspectiva pe care vrem sa o dam cei de la ALDE este diminuarea interventionismului Guvernului în economie. Vrem sa perturbam mai puţin mediul economic. Nu se introd taxe sau impozite in 2018. Taxa de solidaritate care figura in programul precedent care a creat disconfort pentru ALDE a fost socasa, vom merge in continuare pe linia de a majora salariul minim net si brutul, cresteri de 100 lei la salariul net ca sa ajungem in 2020 la 300 de euro net in economie. În Europa costurile cu forta de munca sunt 40% si la noi doar 35%, restul este costul capitalului”.
Replica lui Tăriceanu pentru Iohannis
„Daca economia era perturbata cum lasa unii sa creada nu era posibila cresterea economică, am avut in ultimele zile intalnire cu unul dintre cei mai importanti investitori. Sunt planuri pentru investitii substantiale si mi-au dat clar imaginea ca mediul de afaceri serios apreciaza climatul economic si mersul economiei”.
„Nu avem nimic de ascuns în privinţa legilor justiţiei. Ele sunt compatibile cu recomandările comisiei de la Venetia. Nu exista exagerari, pana la urma va prevala buna credinta si elementele concrete si obiective, am pus intrebarea si o mai pun. Îi intreb care prevedere afecteaza independenţa justiţiei si afecteaza lupta impotriva justiţiei?
Exista o anumita tendinta in Romania ca institutiile fundamentale ale statului si suveranitatea parlamentara sa fie puse sub semnul intrebarii si sa se incerce o delegitimare si sa se treaca la formula inedita de democratie, a strazii. Vorbim de grupuri vocale de protestatari care nu sunt confortabili cu rezultatul alegerilor si au propria agenda politica pe care vor sa o impuna, formula asta nu exista nici in Occident”.