Situație de criză la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila
Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, dr. Viorica Iuga, a atras atenţia asupra faptului că aproximativ jumătate dintre ambulanţele din dotare se află în service pentru reparaţii, motiv pentru care se lucrează „pe avarie”, sub presiune, pentru a putea fi rezolvate toate urgenţele medicale din judeţ, în medie 100 pe zi.
Din totalul de 42 de ambulanţe aflate în dotarea SAJ Brăila, 17 se află în service din cauza defecţiunilor apărute, iar din cele funcţionale doar şapte deservesc municipiul, iar restul se află în substaţii.
„Lucrăm pe avarie, cu aproape jumătate dintre ambulanţe defecte. Maşinile sunt în general cu o vechime medie spre mare, între 5 şi peste 10 ani şi toate sunt rulate 24 de ore din 24. Presiunea chemărilor, care este constantă, cade pe cele care lucrează. Până la speranţa că vin cele noi, noi trebuie să lucrăm zi de zi, tură de tură. Ne chinuim foarte tare să asigurăm funcţionarea, măcar la linia de plutire. Încercăm să menţinem ritmul chemărilor şi să asigurăm în primul rând şi la calitate optimă urgenţele zero-unu, prioritizând cât putem celelalte transporturi sau activităţi la care trebuie să participăm”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Iuga.
Managerul SAJ Brăila a explicat că au fost situaţii în care o ambulanţă plecată la o urgenţă s-a stricat şi a trebuit transportată pe platformă, iar pacientul preluat de o altă salvare, fie de la Brăila, fie de la alte SAJ-uri din ţară, cel mai des de la Bucureşti.
„Avem rapoarte lunare către DSU, absolut toată lumea ştie de situaţia aceasta, dar posibilitatea rezolvării este mai grea şi mai laborioasă în timp, din cauza procedurilor. Sperăm din tot sufletul ca, măcar de la începutul anului viitor, să avem repartizate nişte maşini noi, deoarece parcul auto ar trebui înlocuit măcar în proporţie de 50%”, a mai spus dr. Iuga.
Până acum câteva luni, cele mai multe emoţii existau când se primeau apeluri pentru intervenţii la urgenţe în Insula Mare a Brăilei (IMB), din cauza stării drumurilor din zonă şi a traversării Dunării cu bacurile, singura cale de a ajunge în IMB.
„Până acum câteva luni, situaţia era foarte grea, pentru că satele sunt la 50 de kilometri în sudul insulei. Fiecare deplasare în Insula Mare a Brăilei dura două ore şi jumătate, deoarece drumul era extrem de prost, ca să nu mai spun de partea cu trecutul bacului. Acum s-a asfaltat în sfârşit şi s-a scurtat perioada de ajungere la caz la o oră. Orice maşină mergea în IMB era garantat stricată”, a completat managerul SAJ Brăila.