Război (politic) total în disprețul României

Clasa politică nu se dezminte. Actori mici, într-o piesă mult prea mare pentru capacitatea lor de a înțelege importanța ei. Ipocrizie cronică, politizare excesivă, incompetență crasă, dispreț total la adresa milioanelor de români. Cei doi mari jucători politici, PNL și PSD, continuă un război total, plin de diversiuni și demagogie, în care celălalt, mai mereu celălalt, este sursa tuturor relelor din România.

Liderii PSD zbiară, avertizează, se declară oripilați, la unison, că Guvernul Orban se împrumută cu o larghețe alarmantă. Uită, la rândul lor, că au procedat în aceeași manieră iresponsabilă timp de trei ani cât au guvernat această țară. Pe de altă parte, mai-marii liberali se vaită, tot la unison, că împrumuturile sunt obligatorii pentru a salva ce se mai poate salva din, nu-i așa, dezastrul guvernărilor PSD. Și ei par a uita că urlau, de dimineață până seară, că țara este îndatorată excesiv cu împrumuturile nejustificate ale pesediștilor. Ce mai poți, ca simplu cetățean, să adaugi, când privești un război devastator româno-român care pare fără finalitate.

De trei luni de la preluarea guvernării, PNL este bombardat sistematic de televiziunile de casă ale PSD. Florin Cîțu a devenit simbolul iresponsabilității financiare, Violeta Alexandru, ca și Ion Ștefan și Raluca Turcan (ca să nu mai vorbim de Ludovic Orban) sunt țintele predilecte ale unor așa-ziși gazetari care nu fac altceva decât să se vândă pe mai mult de 30 de arginți.

Nu trebuie să omitem nici faptul că guvernarea Orban scârțâie din toate încheieturile. Prea mulți miniștri sunt striviți de greutatea/importanța funcțiilor deținute la Palatul Victoria și nu numai. Numirile politice, mult-contestate de liderii liberali, când se aflau în băncile Opoziției, au devenit, brusc, o normalitate bine-venită pentru reinstaurarea principiului competenței în numirile publice. O glumă bună, evident, cât timp lucrurile stau exact ca în ultimii trei ani.

Eliminarea/abrogarea pensiilor speciale a reprezentat o gogoriță jalnică. Un deal infect și grețos între PSD și PNL a condus la o situație jenantă. Și anume că CCR va da decizie de neconstituționalitate în privința legii eliminării acestor pensii speciale. Era atât de greu ca vreun membru al Guvernului Orban să înțeleagă că judecătorii Curții Constituționale au respins, în trecut, orice tentativă de atingere a pensiilor magistraților? Dar, din păcate, s-a mers la cacealma, pentru ca, ulterior, să ni se spună că “noi am eliminat aceste pensii, dar uite că CCR s-a opus!”.

Mai mult decât atât, din 160.000 de pensii speciale, cum le numește presa, în realitate, de serviciu, doar vreo 10.000 sunt afectate de legea propusă de PNL, PSD și USR. Adică, magistrații militari și magistrații foști șefi de penitenciare vor rămâne cu pensiile de zeci de mii de lei, dar vor fi afectați, spre exemplu, aviatorii, grefierii și ambasadorii.

Oricum, legea nu va trece de filtru de constituționalitate al CCR, mai ales după declarațiile premierului Orban la adresa judecătorilor acesteia, orice discuție pe marginea acestui subiect fiind de fapt inutilă.

Un rol decisiv în perpetuarea acestei situații îl are președintele Iohannis, cel care a profitat electoral din plin de abuzurile/gafele guvernărilor PSD. Din păcate pentru PSD, cei trei ani de dispreț la adresa milioanelor de români vor avea, în continuare, repercusiuni pentru partid. Oricâte gafe, bâlbe, ar face guvernarea Orban, va fi imposibil pentru votanții anti-PSD, în special pro-PNL, să își schimbe, peste noapte, opțiunea politică.

Klaus Iohannis nu a convins ca președinte. Dar, a fost ales ca o centură de siguranță, în dauna PSD. Este atât de simplu și, totuși, liderii PSD par a nu fi capabili să înțeleagă de ce i-a sancționat atât de drastic populația.

Nu știu dacă vom avea anticipate sau alegeri de primari în două tururi. Aici, CCR își va impune punctul de vedere. Dar modul jenant în care PNL, PSD, USR, dar și alte partide, se raportează la “interesul cetățenilor” este greu tolerabil pentru alegător. Pesediștii ne spun că “interesul comunităților” este ca alegerile de primar să fie într-un singur tur, ca și UDMR de altfel. PNL și USR spun viceversa. Tot cu raportare exclusivă la interesul comunității și nicidecum la mizele electorale ale unui partid sau altul.

Cât timp această clasă politică va refuza să-și subordoneze interesele de gașcă politică interesului național nu se va schimba nimic în direcția dorită de fiecare dintre noi. Fie că vom avea anticipate sau nu, alegeri în două tururi sau pensii speciale eliminate!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.