Scandal uriaș la Bruxelles: Negocierile pentru bugetul UE au eșuat!
Liderii ţărilor Uniunii Europene nu au ajuns la niciun acord privind bugetul multianual comunitar, a declarat vineri seară Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la sfârşitul summitului de la Bruxelles.
„Din păcate, am observat că astăzi nu a fost posibil să ajungem la un acord”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. „Avem nevoie de mai mult timp pentru negocieri”.
„Am anulat negocierile”, a confirmat și cancelarul german, Angela Merkel. Ea a adăugat că nu este clar când va fi convocat următorul summit privind bugetul UE. „Președintele Consiliului va decide o dată nouă după consultările cu fiecare țară UE.”
„Summitul s-a încheiat”, a postat pe Twitter Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că faptul că liderii europeni au încercat, timp de două zile, să ajungă la un acord, arată „dedicarea” lor de a ajunge la un compromis. „Suntem pe drumul cel bun”.
În urmă cu câteva ore, Comisia Europeană formulase, la summitul de la Bruxelles, o propunere de compromis care prevedea un buget multianual de 1,069-1,070% din PIB-ul Uniunii Europene, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu şi de agenţia Reuters. Potrivit unui proiect de lucru elaborat de Comisia Europeană, bugetul pentru perioada 2021-2027 ar urma să aibă nivelul de 1,069-1,070% din PIB-ul comunitar, cu aproximativ 10 miliarde de euro mai puţin decât propusese Charles Michel, preşedintele Consiliului European, potrivit Mediafax. Negocierile au început de la o bază bugetară de 1,074% din PIB-ul UE, dar liderii celor 27 de state membre şi ai instituţiilor comunitare nu au reuşit să ajungă la un acord.
Negocierile pe tema bugetului multianual european vor fi „foarte dure şi dificile”, declarase Angela Merkel înaintea reuniunii Consiliului European. Cancelarul Germaniei a criticat propunerea formulată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, argumentând că sugestia unui compromis prin care s-ar aloca 1,074% din PIB-ul UE „tinde să fie prea mult pentru noi”. „Un alt punct important pentru Germania ar fi să asigurăm o distribuire corectă a sarcinilor în rândul contributorilor”, a subliniat Ankela Merkel.