Europarlamentarul Maria Grapini a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare către comisarul european pentru comerț, Phil Hogan

Europarlamentarul Maria Grapini: ”În ultimele săptămâni, cererea de oțel a scăzut cu 50%, iar consumul său va rămâne semnificativ scăzut pentru restul anului. Companiile siderurgice europene au nevoie de o acțiune urgentă, motiv pentru care trimitem o scrisoare oficială  comisarului Hogan. Am semnat scrisoarea în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, înțelegând că în acest fel susțin și industria românească!”

Astăzi, 7 aprilie, europarlamentarul Maria Grapini, alături de mai mulți europarlamentari, au decis să semneze și să trimită, oficial, o scrisoare comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, prin care să-i ceară să revizuiască protecția siderurgică a UE, având în vedere criza COVID-19:

” Domnule Comisar,

În ultimele luni, Comisia a demarat a doua revizuire a măsurilor de protecție a industriei siderurgice ale UE pentru a o adapta la nevoile sectorului și, în consecință, pentru a răspunde îndemnurilor puternice de modificare a acesteia. Criza COVID-19 modifică parametrii unei cereri de revizuire care, în mod evident, nu mai este suficientă. În ultima lună, perspectiva pieței oțelului s-a schimbat fundamental datorită COVID-19. Cererea de oțel a scăzut cu peste 50 % în diferite sectoare, consumul de oțel al UE a scăzut puternic și se preconizează că va continua să scadă semnificativ pentru restul anului.

Răspândirea virusului atinge proporții neprevăzute. Întrucât starea de urgență a COVID-19 a fost recunoscută nu numai la nivel european, ci și la nivel mondial, preocupările sunt în creștere. Situația de urgență ne afectează pe toți și în toate sectoarele: în primul rând, din punct de vedere al sănătății, social, economic și comercial. Criza afectează din ce în ce mai mult economia noastră și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura stabilitatea și securitatea întreprinderilor europene. În special, întreprinderile europene din sectorul siderurgic se confruntă cu o criză de proporții neprevăzute și au nevoie disperată de o acțiune imediată din partea instituțiilor UE. De fapt, impactul COVID-19 este registrele de stare de golire, forțând reducerea masivă a producției, impunând, prin urmare, un program de lucru redus și concedieri temporare de lucrători. În plus, unele guverne au oprit toate procesele de fabricație, inclusiv în ceea ce privește producția de oțel.

Considerăm că, având în vedere scăderea clară a cererii de oțel a UE din cauza COVID-19, actualele contingente tarifare din cadrul măsurilor de salvgardare nu mai sunt de actualitate, nu mai reflectă piața actuală a Europei. În plus, având în vedere caracterul global al acestei crize, riscul devierii importurilor către piața UE este mai mare decât niciodată. În plus, trebuie să luăm în considerare eventualitatea oricărei creșteri viitoare a infecțiilor, ceea ce ar putea duce la o reinstituire a măsurilor actuale,  cu efecte devastatoare pentru întreprinderile europene.

Suntem ferm convinși că, permițând importurile în cantități mari, redresându-se în paralel cu situația actuală, ar putea cauza prejudicii devastatoare suplimentare industriei siderurgice, în special având în vedere situația sa fragilă.

Întreprinderile siderurgice europene au nevoie disperată de o acțiune urgentă. O conștientizare politică puternică a crizei fără precedent pe care o trăim este imperios necesară, Europa trebuie să acționeze rapid și dincolo de caracterul extrem de tehnic pentru a ne apăra economia și întreprinderile.

Prin urmare, solicităm Comisiei să reconsidere volumele contingentelor tarifare în cadrul revizuirii actuale a măsurilor de salvgardare, să le stabilească sub nivelurile tradiționale ale importurilor. De fapt, considerăm că, pentru a preveni acest scenariu distructiv, Comisia ar trebui să aibă în vedere modificarea măsurilor de salvgardare pentru restul anului 2020, pentru a reflecta scăderea consumului real de oțel.

Vă mulțumim pentru activitatea pe care o întreprindeți pentru a face față acestei crize, vă mulțumim pentru analiză și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră”, se arată în scrisoarea oficială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.