Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, pune la punct PSD: Criticarea măsurilor adoptate de președintele Iohannis și Guvernul Orban-o ipocrizie uriașă!

Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, care au fost principalele măsurile adoptate de Primăria Sectorului 2, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, pe perioada celor două luni cât a durat starea de urgență?

Toate măsurile luate de noi au urmărit prevenția. Locuitorii sectorului 2 au fost permanent informați despre amenințările reprezentate de acest coronavirus, în contextul în care sănătatea cetățenilor primează. Vorbesc aici, în primul rând, de măsurile instituite la nivel central prin Ordonanțele Militare, respectate, în integralitatea lor, de Primăria Sectorului 2. Primul moment care ne-a evidențiat în toată țara, nu numai la nivelul Capitalei, a fost acela că am fost primul sector care a închis parcurile mici. Încă din 21 martie, am dat dispoziția închiderii a peste 100 de parcuri mici din sectorul 2, dar și a locurilor de joacă din parcurile mari. Observasem, încă de atunci, că în acele parcuri era multă lume, în contextul în care populația încă nu conștientiza gravitatea situației, iar măsurile de prevenție erau la început. Era un moment în care cetățenii nu realizau acest pericol și am considerat că decizia închiderii parcurilor este benefică. A fost, practic, o dispoziție pe care am dat-o verbal, într-o zi de sâmbată și pe care mi-am asumat-o în totalitate.

După o săptămână, toată țară, inclusiv celelalte sectoare ale Capitalei, ne-au urmat exemplul și au închis parcurile ceea ce ne-a demonstrat că am luat decizia corectă. De altfel, ne-am raliat și noi acestei decizii și am închis și noi parcurile mari care rămăseseră deschise.

De asemenea, în privința închiderii școlilor, începând cu 11 mai, a fost o hotărâre luată la nivel național pe care am pus-o și noi, imediat, în practică. Am montat, totodată, dispensere cu dezinfectanți în scările de bloc. Am avut o problemă, în sensul în care nu am găsit, inițial, pe piață, un număr atât de mare de dispensere și am apelat la o făbricuță din România care a trebuit să producă, special pentru noi, cu anumite caracteristice tehnice, ceva foarte rezistent, în condițiile în care scările de bloc nu sunt păzite. Asta, în condițiile în care mulți președinți de asociație ne-au avertizat că acestea pot fi sustrase sau dezinfectantul poate fi scos din recipient, mai ales că vorbeam, pe atunci, de o penurie uriașă a acestuia.

Am reușit, la momentul respectiv, să achiziționăm, la un preț foarte bun (38 de lei per litru), acest dezinfectant. În aceste condiții, am comandat niște dispensere foarte rezistente, din inox, cu cheiță pentru reumplere, cheița urmând a rămâne la președinții de asociații.

A fost vorba de o muncă uriașă, în contextul în care vorbim de 6.000 de dispensere ce trebuiau montate în scările de bloc, care trebuiau umplute și reumplute.

Cum a acționat, domnule viceprimar, Primăria Sectorului 2 în privința curățeniei străzilor, dar și a dezinfectării acestora?

Am demarat un amplu program de dezinfecție. Primele dezinfecții au fost realizate în locurile de joacă, chiar înainte de închiderea parcurilor. Erau niște măsuri empirice, eram la început și se cunoșteau puține despre coronavirus. După aceea, am pornit un amplu program de spălare a străzilor, mult mai temeinic decât cel anterior, și am adăugat, în contextul pandemiei, și clor.

Am spălat toate străzile din sectorul 2, cu mențiunea faptului că există foarte multe mașini parcate care au împiedicat, oarecum, o spălare completă a acestor străzi.

Ca atare, vreau să reiau, în această vară, programul pe care l-am lansat în urmă cu câțiva ani de a spăla fiecare stradă la rigolă, în codițiile în care oamenii își vor muta mașinile parcate ilegal. Vom reîncerca să aplicăm hotărârea de Consiliu, pe care am introdus-o în urmă cu câțiva ani și pentru care, din păcate, nu am avut sprijinul Executivului și nici pe cel al populației pentru a o implementa. Dar, în această vară, repet, voi forța, măcar în cazul câtorva străzi, spălarea acestora.

„O altă prioritate a noastră a fost să îi ajutăm pe cei în vârstă”

Știu că persoanele vârstnice au reprezentat, în timpul stării de urgență, când limitarea era restricționată, o prioritate pentru dumneavoastră. Cum au fost ajutate acestea?

Așa cum ați spus, o altă prioritate a noastră a fost să îi ajutăm pe cei în vârstă, cu probleme, care nu aveau pe nimeni, cu aprovizionarea, mai ales că era vorba de un interval de doar două ore în care puteau părăsi locuințele. Aici, am mers pe două paliere. În primul rând, am identificat persoanele care aveau nevoie de acest sprijin iar, pe de altă parte, am dat și un număr de contact la care persoanele respective puteau suna și, în consecință, primi sprijinul solicitat.

De asemenea, am demarat o campanie semnificativă de informare a oamenilor și de prioritizare, la cumpărături, a persoanelor de peste 65 de ani, între orele 11-13. Am dat aceste dispoziții în piețele din sectorul 2 și am rugat multe magazine, în sensul în care aceste persoane vârstnice să nu mai fie obligate să stea la cozi în intervalul orar în care puteau părăsi locuințele.

„În multe conferințe ale MAI, s-a vorbit despre exemplul pozitiv de la Piața Obor”

Piața Obor a fost dată, domnule Dan Cristian Popescu, ca exemplu pozitiv în multe ședințe desfășurate la sediul MAI. A fost dificilă gestionarea celei mai mari piețe din estul Europei, în contextul unei stări de urgență care limita drastic accesul cetățenilor în interiorul său?

Piața Obor a fost, este adevărat, locul în care ne-am confruntat, inițial, cu momente critice. Au fost probleme în vinerea de dinaintea Floriilor când, în urma aglomerației, au intervenit jandarmii. Din momentul acela, m-am mutat, ca viceprimar al sectorului 2, în piață, împreună cu semnificative forțe de ordine, și am reușit, în câteva zile, să devenim un exemplu la nivel național. Vorbesc de pază, delimitări foarte clare ale accesului și ieșirii din piață, distanțare socială, număr limitat al persoanelor care intră în hală, termoscanare, obligativitatea purtării măștii, marfa acoperită cu plexiglas și folie transparentă sau comercianții care au fost obligați să poarte mască, viziere și mănuși. Situația seamănă, aproape, cu ce este la aeroport.

M-a bucurat foarte multe faptul că, în multe conferințe ale MAI, se vorbea despre exemplul de la Piața Obor. Am fost foarte mândru, atât eu cât și colegii mei, de rezultatul obținut, mai ales că vorbim de o piață în care te așteptai, poate, să fie mai greu să faci ordine.

Un alt aspect, pe perioada pandemiei de coronavirus, a fost campania continuă de informare. Eu, personal, pe canalele mele de informare, dar și pe cele ale Primăriei, am încercat să țin oamenii informați. În orice perioadă în care te confrunți cu ceva nou, oamenii sunt debusolați, pe fondul unei avalanșe de știri false. Ca atare, oamenii au nevoie de mesaje clare și, ca atare, am considerat că trebuie să fie un canal de informare oficial care să le ofere oamenilor toate datele și știrile reale din sectorul 2. A fost foarte apreciat acest mod de informare pentru că trebuie să ai puncte fixe atunci când nimic nu mai este cum era.

„Parteneriatul semnat cu Telekom ajută educația online la nivelul sectorului 2”

Parteneriatul semnat între Primăria Sectorului 2 și Telekom România, pentru susținerea educației online, reprezintă un sprjin uriaș pentru cadrele didactice, elevii și părinții acestora, din sectorul 2.

Vorbim de un alt lucru important pe care l-am făcut, în această perioadă, pentru a ajuta educația online. Am semnat un parteneriat cu Telekom, care ne-a pus la dispoziție o platformă și internet, ambele gratuite, pentru a unifica modul de dialog online între profesori și elevi, o platformă  care ajută foarte mult profesorii, în birocrația școlară. Toți elevii, cadrele didactice, directorii, personalul auxiliar și părinții din sectorul 2 au acces gratuit la această platformă. Am făcut un parteneriat până la finele anului calendaristic și, în această perioadă, popularizăm această platformă în școli. Mai ales că reacțiile venite din rândul profesorilor, elevilor și părinților sunt pozitive.

În această perioadă, activitățile cu publicul, la nivelul Primăriei Sectorului 2 și a agențiilor subordonate, s-au oprit, la fel cursurile pentru copii și seniori, de la Centrul de Recreere Sfântul Pantelimon. Academia Copiilor, de asemenea. Reluarea acestor activități ține de decizia guvernamentală. La Taxe Locale, spre exemplu, am profitat, dacă pot spune așa, de această criză, pentru a ajuta cetățenii, în sensul în care aceștia se pot autentifica și își pot face cont online, fără a fi prezenți la sediu. Astfel, poți obține online orice document solicitat.

„Programul de piețe volante- foarte bine primit de cetățeni”

Ca locuitor al sectorului 2, vă spun, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, că programul de piețe volante s-a bucurat de succes. Nu-l mențineți și după terminarea stării de alertă?

Și eu am primit foarte multe semnale pozitive în privința programului de piețe volante. După cum știți, am instituit, înainte de Sărbătorile Pascale, un sistem de piețe volante, foarte, foarte apreciat de populație. Acest program, care conține 20 de piețe volante, a fost atât de bine primit încât am decis să menținem aceste piețe și după starea de urgență. Și vom vedea, poate, și după starea de alertă.

„Redeschiderea parcurilor mari din sector, pe 9 mai, apreciată de cetățeni, criticată de ipocriții de la conducerea Primăriei Capitalei”

Decizia pe care ați luat-o, pe 9 mai, în sensul redeschiderii parcurilor mari din sectorul 2, a fost, domnule Dan Cristian Popescu, pe cât de apreciată de locuitorii sectorului 2, pe atât de criticată de conducerea Primăriei Capitalei…

Măsura de relaxare în privința restricțiilor generate de pandemia de coronavirus, și anume redeschiderea parcurilor mari din sector, a fost luată, de mine, sâmbătă, 9 mai. Decizia a generat, așa cum ați spus, critici din partea unor oameni, în special, a conducerii Primăriei Capitalei, care continuă să creadă că bucureștenii nu gândesc. Dacă, la începutul crizei, măsura închiderii parcurilor a avut un sens și anume acela al creșterii nivelului de conștientizare a populației în fața unui inamic necunoscut, nu cred că, la două luni, mai este cineva care are dubii în privința faptului că un bucureștean nu înțelege situația în care, încă, ne aflăm. Cine a înțeles aceste măsuri de distanțare socială, purtarea măștii etc le înțelege și când merge pe stradă și când merge în parc. Cine nu le-a înțeles, nici nu va respecta aceste măsuri indiferent cât timp ții un parc închis. Eu am încredere în locuitorii sectorului 2, mai ales că i-am văzut, timp de două luni, cum aleargă pe lângă parcuri, pe stradă, în condiții improprii, și le-am acordat toate încrederea mea. Am crezut în ei mai mult decât am crezut în politicienii care criticau această măsură. Decizia, care a fost foarte bine primită de cetățeni, a fost copiată peste câteva zile, la nivelul întregii Capitale, de cei care o criticau vehement și m-au amenințat cu plângeri penale. O ipocrizie incredibilă, dar se pare posibilă, în România anului 2020.

Mai ales că, în sectorul 2, în momentul deschiderii parcurilor, am adoptat măsuri de prevenție: am pus panouri de informare la intrarea în fiecare parc, iar echipaje ale poliției locale au stat permanent în teren.

În cazul Primăriei Capitalei, deschiderea Parcului Herăstrău a reprezentat o debandadă totală care a culminat cu o aglomerație uriașă și cu evenimente ilegale, muzică, discotecă.

De aceea, profit și de această ocazie pentru a face către cetățeni un apel la rațiune. Oamenii trebuie să știe că pericolul nu a trecut și trebuie să nu ne relaxăm prematur. E bine să ne spălăm pe mâini, să păstrăm o distanță socială, să purtăm, măcar o perioadă, masca de protecție.

Și eu îmi doresc să redeschidem terasele, restaurantele, mallurile,  bineînțeles cu măsurile de prevenție indicate de autorități. Dar mă gândesc, în primul rând, la cele 10.000 de locuri de muncă din sectorul 2, în acest domeniu. Este bine să reintrăm în normalitate, cât mai repede, chiar dacă, pentru o perioadă de timp, normalitatea va însemna măsuri de prevenție sporită.

Cum apreciați, domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, modul în care guvernul Orban, în parteneriat cu președintele Iohannis, a gestionat pandemia de coronavirus? Vorbesc de două luni de stare de urgență, urmate de încă una de stare de alertă.

Președintele Iohannis și Guvernul Orban au arătat fermitatea în gestionarea acestei pandemii. Măsurile au fost aliniate cu cele de la nivel mondial, nu s-a exagerat, în niciun caz, în a restricționa drepturile românilor. Partea bună este că aceste măsuri au fost luate din timp, înaintea altor țări, având, de altfel, și ”șansa” de a vedea ce s-a întâmplat în unele țări care au reacționat târziu. Mă refer aici, în special, la Italia, Spania, Franța. Ca atare, efectele negative ale pandemiei au fost mult mai reduse în România. Până la urmă, tot ce contează este numărul cât mai mic de cazuri de infectare cu COVID-19 și decesele. Peste 1.100 de decese nu este un număr mic dar, dacă ne comparăm cu statele care au ajuns la zeci de mii de decese, putem spune că ne-am descurcat foarte bine. Să nu uităm că am avut un val uriaș de oameni care au venit în țară, în ultimele două luni, ceea ce a crescut, semnificativ, numărul infectărilor.

Nu putem, însă, să nu vedem că peste 80% dintre cei infectați cu COVID-19 , dintre cei care au murit, aveau comorbidități foarte grave. Vorbim aici de persoane care aveau cancer în fază terminală, cu imunitate extrem de scăzută, diabet, care puteau fi vulnerabile și în cazul unei răceli mai puternice. Vorbim, însă, în mod cert, de o grăbire a decesului în cazul infectărilor cu coronavirus. Vreau să fie foarte clar: fiecare viață contează enorm, fiecare deces reprezintă o uriașă dramă în fiecare familie. De aceeea, cei care critică măsurile adoptate de președintele Iohannis și Guvernul Orban dau dovadă de o ipocrizie uriașă.

„Unii au văzut, în contextul acestei pandemii care a făcut, la nivel mondial, sute de mii de morți, o oportunitate în a obține capital electoral”

PSD, dar și alte partide de opoziție, au continuat, și în această perioadă, lupta politică, aducând grave acuzații atât președintelui Iohannis, cât și Guvernului Orban. Nu credeți că lupta politică ar fi trebuit să ia o pauză, măcar în această perioadă extrem de delicată?

Personal, am declarat public că, în această perioadă, nu voi face politică. Nu am răspuns la atacuri, deși există partide care au încercat, în urma dramei românilor, să ciupească voturi. Este foarte ușor să critici când nu faci nimic. Unii au văzut, în contextul acestei pandemii care a făcut, la nivel mondial, sute de mii de morți, o oportunitate în a obține capital electoral. Este alegerea lor. Eu, repet, nu am răspuns la atacuri și am continuat să iau cele mai bune decizii pentru a ieși din criză. Am fost extrem de atacat, amenințat, înjurat, fiind numit chiar violator de un reprezentant al unui partid și, în consecință, am decis să merg în instanță pentru a-mi apăra imaginea. Sunt limite peste care nu pot trece și am luat această hotărâre tocmai din respect pentru alegătorii mei. În altă ordine de idei, eu consider că prioritară este ieșirea din criză.

O întrebare politică, de final: credeți că vom mai avea alegeri în acest an?

Eu cred că, în cazul în care nu vom avea un reviriment al pandemiei, vom avea alegeri locale în luna septembrie. Dacă se deschid terasele și restaurantele din luna iunie, devine greu să amâni alegerile. Eu sper că numărul de cazuri va scădea, înțeleg că și temperatura ridicată încetinește răspândirea coronavirsului și, în aceste condiții, sunt convins că, în proporție de 90 la suta, în luna septembrie, vom avea alegeri locale. Probabil, înainte de începerea școlilor. Și eu aș propune ca acestea să fie organizate timp de trei zile, după modelul experimentat în diaspora. Astfel, se vor evita cozile și va putea fi respectată și distanțarea socială.

Nu pot să închei fără a le mulțumi locuitorilor sectorului 2 pentru modul lăudabil în care s-au comportat în aceste ultime luni, luni extrem de dificile pentru fiecare dintre noi.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.