Liberalul Florica Cherecheș: „Stop violenței împotriva femeilor!”
Astăzi, când marcăm Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor, vreau să atrag din nou atenția, în calitate de Președinte a Organizației femeilor liberale din România, asupra problemei violenței împotriva femeilor.
În România, violența domestică este și în prezent o problemă gravă, acutizată de pandemie și de perioada de izolare la domiciliu, factori care au condus la escaladarea acestui flagel. Datele statistice evidențiază o creștere semnificativă a faptelor de violență domestică, în primele nouă luni ale anului raportându-se un număr de 34.798 de persoane care au fost victimele violenței domestice. Au fost emise 3031 de ordine de protecție judecătorești, cu 40 % mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Organizațiile de femei ale PNL vor derula și în continuare programe de informare a femeilor, ca să își cunoască drepturile și, în special, să aibă curajul de a raporta cu încredere autorităților toate faptele de violență cu care se confruntă. Le încurajăm pe femeile care cad victimă violenței să apeleze linia telefonică gratuită, cu număr unic 0800500333.
În prezent, în România există 236 de servicii destinate victimelor violenței domestice, dintre care amintesc locuințele protejate, consilierea vocațională și grupurile de suport psihologic, servicii care pot constitui o nouă șansă pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice.
Ca deputat, am susținut toate proiectele de legi care ajută la reducerea acestui fenomen sau la protecția victimelor, cum ar fi emiterea ordinului de protecție în 72 de ore sau menținerea răspunderii penale în cazul împăcării victimei cu agresorul. Îmi exprim speranța că în cel mai scurt timp, Parlamentul va adopta și proiectul care prevede utilizarea brățărilor electronice pentru a ține cât mai departe victima de potențialul agresor, în cazul emiterii ordinului de protecție.
În același timp, avem de lucrat cu toții la schimbarea mentalității din societate, pentru că încă există multă acceptare a actelor de violență, considerate de unii chiar normale în cadrul familial. Pentru a rezolva această problemă complexă este nevoie de un efort comun al tuturor și de coordonare între autorități, agenții guvernamentale, societatea civilă și familii. Este nevoie să manifestăm solidaritate și înțelegere față de victime, să facem tot ce ține de noi pentru a le ajuta. Din păcate, adesea sunt implicați și copiii în actele de violență, aceștia fiind victime colaterale care pot rămâne cu traume pe viață după ce asistă la acte de violență domestică.
Am încredere că măsurile actuale promovate de catre Guvern și de instituțiile cu atribuții în domeniu vor genera progrese în ceea ce privește creșterea nivelului de sprijin și protecție împotriva tuturor formelor de hărțuire și violență domestică și că întreaga societate va înțelege să devină tot mai implicată în semnalarea oricăror forme de violență și abuz îndreptate împotriva femeilor. Nu putem rămâne indiferenți, știind că una din patru femei cad pradă violenței acasă, la locul de muncă, la școală sau în altă parte.
Florica Cherecheș
Deputat, Vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, cercetare, tineret și sport
Președinte OFL România