Cum aplicăm fizica în activitățile noastre zilnice?
Fizica ne poate fi foarte utilă în viață de zi cu zi, dacă știm cum să o aplicăm și, mai ales, să o înțelegem. Fizica este știința materiei și a mișcării prin spațiu și timp, așa cum am învățat cu toții la școală. Chiar dacă v-a plăcut sau nu, trebuie să recunoaștem că simple cunoștințe de fizică ne pot face viața mult mai ușoară, atunci când desfășurăm acitivtăți de zi cu zi. Putem deveni mai productivi, ne putem petrece timpul mai eficient și învățăm să facem lucrurile mai simplu.
Fizica ne înconjoară peste tot și în fiecare secundă. Noi putem merge pe pământ datorită forței gravitaționale, altfel am pluti în aer. Chiar și simplul mers prin casă are legătură cu fizica, deoarece nu ne lovim de mobilă, știind să apreciem viteza și puterea de frânare. Când ne privim în oglindă, reflexia este cea care ne ajută de fapt să ne vedem.
De exemplu, v-ați întrebat vreodată de ce perdeaua de la noi din sufragerie se mișcă singură câteodată? Explicația e simplă: de cele mai multe ori, există un calorifer aproape de geam, iar perdeaua cade peste. Aerul din jurul calorifelului se încălzește și volumul acestuia crește, dar densitatea rămâne scăzută. Fiind ușor, aerul se ridică și sub el trece un strat de aer mai rece. Ceea ce mișcă perdeaua este de fapt mișcarea dintre aceste două straturi de aer.
În plus, dacă ne îndreptăm privirea către transporturi, putem observa că trenurile și mașinile aplică o lege simplă: roata, cea care dă de fapt mișcarea și legile lui Newton, adică principiile fundamentale ale mecanicii. Acestea determină forțele care acționează asupra unui corp și mișcarea acelui corp.
Vorbind de roată, v-ați întrebat vreodată cum vă poate ajuta fizica să vă crească șansele de a câștiga la ruletă, de exemplu? Data viitoare când rotiți ruleta, credeți-vă că funcționează pe legile cunoscute ale fizicii și mai puțin pe cele ale … întâmplării. Doi fizicieni au făcut calculele necesare pentru a determina pe ce număr ar putea “cădea” mingea de la ruletă. Michael Small de la University of Western Australia și Chi Kong Tse de la City University din Hong Kong au analizat punctul de pornire al mingii, viteza și accelerarea acesteia și au stabilit că, odată ce cunoști aceste variabile, ai mai multe șanse probabile de câștig.
Căldura pe care o avem la cuptor sau la aparatul de călcat haine funcționează pe baza legii termodinamicii. Căldura reprezintă transferul de energie de la o substanță caldă la o substanță rece. Hainele pot fi călcate, adică se îndreaptă, datorită plăcii de metal încălzit ce intră în contact cu materialul.
Căștile sunt foarte utile atunci când vrem să ascultăm muzică, dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează? Ei bine, atunci când le conectăm la o sursă de electricitate, magnetul prezent în interiorul căștii creează un câmp electromagnetic ce dă naștere undelor sonore.
Pe ce principiu funcționează telefoanele mobile, de care suntem atât de dependenți în ziua de astăzi? Acestea au la bază principiul electricității și al spectrului electromagnetic, adică dispozitivul trebuie să se afle în raza unei antene a operatorului telefonic și trebuie să primească un semnal radio suficient de puternic. De aceea, în unele zone avem semnal mai bun sau mai slab.
Toate telefoanele mobile au baterii. Multe aparate funcționează pe baza de baterii de fapt. Bateria stochează energie, iar la descărcare această energie stocată sau chimică se transformă în energie electrică cu ajutorul unei reacții electrochimice.
Mașina de spălat haine este un aparat electrocasnic foarte util și aceasta funcționează aplicând o lege a fizicii. Atunci când se rotește, aplică forța centrifugă asupra conținutului ei, adică îl îndepărtează de centrul lui de rotație.
Atunci când umplem o sticlă cu apă, ne putem da seama când este aproape plină doar ascultând sunetul pe care îl face, fără să ne uităm. De ce? Foarte simplu: volumul de aer dinăuntru sticlei scade pe măsură ce este înlocuit cu apă și, odată cu el, scade și amplitudtinea sunetului pe care îl face.
Și corpul nostru funcționează zi de zi pe baza legilor fizicii, atunci când privim un obiect, atunci când ascultăm sau mirosim, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Dar trebuie să rămânem conștienți că nu totul se poate explica cu ajutorul acestei științe și nu putem recurge la fizică ca să ne găsim fericirea, de exemplu.
În concluzie, putem spune că fizica ne înconjoară absolut de peste tot și, dacă știm să o aplicăm, vom înțelege mai bine cum funcționează toate lucrurile în jurul nostru.