Europarlamentarul Maria Grapini: “Fără un plan național de redresare și reziliență aprobat de CE, România nu va primi cele 30 de miliarde de euro!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre structura cadrului financiar multianual al UE, între 2021 și 2027, dar și despre bugetul suplimentar pentru reziliență și redresare economică, adoptate la finele anului trecut.
“Concret, în noul buget multianual, avem 1824,3 miliarde de euro, adică aproape două trilioane de euro. Din această sumă, mai mult de un trilion de euro, 1074 de miliarde de euro, reprezintă cadrul financiar multianual clasic. La acesta, s-a adăugat, Next Generation, încă 750 de miliarde de euro, pentru a atenua criza pandemică. De aceea, astăzi, avem aproape două trilioane, cel mai mare buget al UE. Creșterea bugetului 2021-2027, față de 2014-2020, este de aproape 70 la sută”, a punctat europarlamentarul Grapini. În acest context, a avertizat Maria Grapini, deși România are repartizat un buget de circa 30 de miliarde de euro, “cel mai mare primit vreodată ”, nu poate încă accesa aceste sume, în condițiile în care Planul de redresare economică propus de țara noastră a fost respins de Comisia Europeană.
“La sfârșitul anului trecut, a fost adoptată structura cadrului financiar multianual al UE, între 2021 și 2027, dar și acel buget suplimentar adus pentru reziliență, pentru redresare economică și aș vrea să reamintesc, în spațiul public, care sunt sumele, care este bugetul total consolidat, cadrul financiar multianual, în context pandemic, și cum sunt împărțiți acești bani, la nivel de Uniune Europeană. Evident că statele membre trebuie să își folosească aceste bugete, unele condiționate de UE, adică câte procente din bugetul unui stat membru sunt, spre exemplu, alocate pentru digitalizare sau pentru pactul verde, green deal”, a spus europarlamentarul Grapini.
Maria Grapini a reamintit că s-a început discutarea acestui cadru financiar multianual în timpul președinției europene a României, în 2019, el finalizându-se abia la sfârșitul anului 2020.
“Sperăm că, din 2021, vom putea folosi acest cadru financiar multianual, stabilit prin negociere instituțională. Concret, în noul buget multianual, avem 1824,3 miliarde de euro, adică aproape două trilioane de euro. Din această sumă, mai mult de un trilion de euro, 1074 de miliarde de euro, reprezintă cadrul financiar multianual clasic. La acesta, s-a adăugat Next Generation, încă 750 de miliarde de euro, pentru a atenua criza pandemică. De aceea, astăzi, avem aproape două trilioane, cel mai mare buget al UE. Creșterea bugetului 2021-2027, față de 2014-2020, este de aproape 70 la sută, mai exact de 69.8 la sută, o creștere foarte mare care sper eu să fie bine utilizată la nivelul UE dar și la nivelul fiecărui stat membru și mă interesează, în special, să fie bine utilizată la nivelul României”, a completat europarlamentarul Grapini.
Eurodeputatul a făcut „lumină” și în cazul primirii de către România a celui mai mare buget. „Nu este un merit al României. Avem acest buget pentru că, la nivelul UE, s-au adăugat aproape 800 de miliarde de euro. Avem, așadar, din cei 750 de miliarde de euro suplimentari pentru Next Generation, 672,5 miliarde de euro pentru măsurile de reziliență și redresare economică la care România este restantă, în contextul în care Planul de redresare propus a fost, reamintesc, respins de Comisia Europeană. Deci, România încă nu poate primi acești bani, circa 30 de miliarde de euro, din care jumătate sunt granturi și jumătate împrumuturi pentru măsurile de reziliență, pentru că planul nu este încă bine făcut. Mai mult, mai avem la dispoziție încă 77,5 miliarde de euro, un buget din care și România ar trebui să primească o parte, însă cu aceeași condiționalitate și anume trebuie să prezinte măsuri credibile, care sunt bine justificate și bine argumentate”, a conchis Maria Grapini.