Victorie a lui Nicușor Dan și a consilierilor generali PNL și USR-PLUS: „ Suspendarea PUZ-urilor-un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului!”
Proiectul privind suspendarea PUZ-urilor din Capitală a fost adoptat în şedinţa de vineri a Consiliului General. Nicuşor Dan a explicat se urmează să se întâmple după această decizie.
Nicuşor Dan a explicat, vineri seară, la o emisiune tv ce urmează să se întâmple după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost votat proiectul de suspendare pentru un an al puz-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 4 şi 6.
„Timp de 90 de zile vom face un inventar al problemelor pe care le gasim. Dupa 3 luni, venim si prezentam public harta bucurestiului, ce era inainte, care sunt modificarile, astfel incat in intervalul de un an sa venim cu corectura optima pentru dezvoltarea urbana a acestor zona. O sa venim cu planul urbanistic general adevarat, care se bazeaza pe studiul de trafic, distributia scolilor, a unitatilor sanitare.
Cei care au apucat să construiasca, deşi nu sunt in regula, vor ramane la fel. Acea autorizatie de contruire nu poate fi anulata decat de o decizie a instantei de judecata”, a spus primarul Capitalei la B1.
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că cele cinci planuri urbanistice zonale de sector care trebuie suspendate sunt absolut nocive şi distrug sute de hectare de spaţiu verde, cât şi oportunităţile de dezvoltare ale Capitalei.
Amendamentul primarului general care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 28 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri.
„Piața asta trebuie influențată cumva, în sensul că fiecare are dreptul să construiască ceva, în limitele pe care tu le dai prin Planul de Urbanism. Privatul nu poate și nu are resursele pe care le ai tu ca autoritate publică să vadă în ansamblu dezvoltarea orașului.
Atunci tu, autoritate publică trebuie să vii, în urma unor studii pe care ai bani să le plătești ca să spui: în zona asta trebuie să construim un aeroport, ca să dezvoltăm zona de sub, în zona asta trbuie să dezvoltăm metroul de suprafața, tramvaiul, în zona asta e un deficit de școli și trebuie să mai punem niște școli și poți să direcționezi tu privatul către tipul acela de investiții.
Una dintre problemele Bucureștiul este faptul că locuim într-o parte și muncim toți în altă parte. De foarte multă vreme urbanismul spune că trbuie să dezvoltăm orașul pentru a exista un echilibru între zonele în care oamenii locuiesc și în care muncesc, ca distanțele pe care ei le fac să fie cât mai mici. Asta însemnă urbanism care nu a fost exercitat de administrația Capitalei.
„Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului, ani de zile a prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea consilierilor generali USR-PNL a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică. Adică cineva care acţionează în inters public, şi nu privat.
Trebuie să stimulăm ca în sud să se realizeze clădiri de birouri, ca oamenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze din sud până în nord ca să meargă la locul de muncă”, a mai precizat Nicuşor Dan.