Dan Cristian Popescu: „2014 este anul schimbării!”
Domnule Dan Cristian Popescu, ne apropiem de sfârșitul anului 2014, un an plin de evenimente politice, precum alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. Cum caracterizați acest an politic, extrem de agitat, din care nu au lipsit luptele pentru Putere, scandalurile, orgoliile și diversiunile politice?
Pot să descriu anul 2014 ca pe un an extrem de tumultuos din punct de vedere politic. Un an pe care l-aș numi chiar anul schimbării. Un an mult mai bun decât anul 2012, spre exemplu, care fusese numit, la rândul său, anul schimbării. Încă de la începutul său, anul 2014 a fost marcat de surprize politice majore. Prima surpriză majoră, pentru marea majoritate a românilor, a fost ruperea USL. Ceea ce puțini previzionau s-a întâmplat din motive aparent banale. Mai mult, la acea dată, aveam un candidat susținut de USL la prezidențiale, Crin Antonescu, care era ca și ales președintele României, ținând cont că la finele anului urmau să fie alegerile prezidențiale. Era candidatul unui bloc politic puternic care conducea România, atât la nivel central, cât și local, destul de autoritar, candidat care, în doar câteva luni, a dispărut din prim-planul politicii. Un alt eveniment extrem de important a fost unificarea dreptei, un demers care se încerca de zece ani și care s-a realizat în doar trei luni. Ba mai mult, despre unificarea dreptei se vorbește din anii 1990, dar mai mereu au apărut evenimente care au blocat acest demers. Să ne aducem aminte de perioada anilor 1990 când în loc să se meargă spre unificarea dreptei se mergea spre dezbinarea partidelor de pe acest culoar. Din două partide se făceau cinci și așa mai departe. Și iată, cum în doar trei luni, după cum vă spuneam, pe fondul fricii de un PSD foarte puternic și agresiv politic, unificarea pe care o așteptam de mulți ani a fost posibilă.
Mai mult, am văzut un PNL care se găsea într-o familie politică europeană de stânga, mă refer la ALDE, ai căror lideri susțineau că nu vor părăsi niciodată Alianța Liberalilor Europeni. Și iată cum acest partid a trecut, pe cât de surprinzător, pe atât de rapid, de la stânga la dreapta, aderând la PPE, cel mai puternic grup politic european, care este și grupul parlamentar de guvernământ din Europa, care i-a dat la conducerea UE pe Barroso, pe Juncker și care sper că va conduce Europa și în viitor. În final, o altă surpriză pentru majoritatea politicienilor și nu numai, este că PSD, prin prezidențiabilul său, Victor Ponta, a pierdut alegerile prezidențiale. Am enumerat principalele evenimente care nu păreau posibile în anii anteriori. Cine credea în urmă cu un an și jumătate, doi, că se va rupe USL, că dreapta se va coagula, că PSD va pierde, din nou, alegerile prezidențiale?
Peste toate aceste evenimente politice, am observat și faptul că anumite instituții au început, în sfârșit, să funcționeze: DNA, DIICOT, Parchetul General, Judecătoriile. Ceea ce părea în urmă cu câțiva ani o luptă cu morile de vânt și anume faptul că existau personaje intangibile, care puteau face, se credea, aproape orice, astăzi acest mit a fost spulberat. Este adevărat, mai scria mass-media, dar acele personaje mergeau înainte cu practicile respective.
Am văzut că aceste instituții au început să își facă treaba, este drept că poate mai mult decât normal, dar au de recuperat, dacă privim la restanțele din ultimii 25 de ani. Am văzut, repet, personaje, până nu demult percepute ca intangibile, care sunt cercetate, urmărite penal și care au primit, în numeroase cazuri, ani de închisoare în urma unor condamnări definitive și irevocabile. Mai mult, se anunță o continuare, mai tumultuoasă, a acestui val de arestări. Am ajuns chiar în faza glumelor și a folclorului în această direcție…
Asta înseamnă că aceste acțiuni în forță ale DNA ajută la curățirea și implicit reformarea clasei politice…
Este vorba de un efect indirect, dar aceste instituții își fac, înainte de toate, treaba pe care nu au făcut-o timp de 25 de ani. Sunt foarte multe lucruri restante și din acest motiv uneori pare că cineva îi pune să facă aceste lucruri. Totuși, se discută de dosare din 1998, 2001, 2003, dosare care păreau uitate în cine știe ce sertare. Probabil, se dau niște restanțe rămase din trecut și sunt convins că mai este mult de lucru în această direcție. Este clar că nu pot fi pedepsiți toți cei vinovați. Unii au scăpat, alții au murit, sau au fugit din țară, însă măcar o parte dintre aceștia vor plăti pentru faptele și acțiunile lor. Acest lucru este bun pentru recâștigarea încrederii populației în aceste instituții și pentru a „omorî” niște mituri care au pervertit inclusiv visurile multor tineri. Auzeam de multe ori tineri care vroiau să se înscrie în partid doar pentru a da rapid un „tun”, două, pentru a face bani. Oamenii chiar credeau că acest lucru este normal, că îmbogățirea rapidă în și din politică este posibilă. Și, trebuie să admitem că pe undeva aveau și dreptate. Erau modele nocive pentru tineri, să ne gândim doar la cazul Gigi Becali, cel care făcea furori, în urmă cu câțiva ani, în rândul tinerilor și care acum se află la închisoare. Este foarte bine că, în sfârșit, reaașezăm valorile. Trebuie să punem ce este bun deasupra și ce este rău, evident, mai jos.
Ați vorbit de bilele albe ale acestui an politic, inclusiv victoria lui Iohannis la alegerile prezidențiale. Care ar fi, însă, bilele negre ale anului politic 2014?
A fost un an electoral și experiența ne spune că economia este destul de constrânsă într-un an electoral pentru că guvernele tind să guverneze electoral și să cheltuiască bani în zona electorală. Și vorbim aici de ajutoare, de plăți sociale, în acest fel fiind afectate investițiile și crearea de locuri de muncă. Deci, într-un an electoral economia stagnează pe fondul mizei politice uriașe. Am mai văzut oameni incompetenți numiți în anumite funcții care, în cel mai bun caz, țin pe loc domeniile pe care le conduc. Cel mai flagrant caz de persoane nepotrivite care au adus grave prejudicii imaginii Guvernului și României în lume sunt cei doi foști miniștri de externe Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu, care au dat dovadă de incompetență și rea-voință crasă în cazul blocării votului din diaspora. Dacă ai un dram de stimă de sine, de coloană vertebrală, nu poți să faci chiar orice îți impune partidul, liderul politic, sau premierul. Mai bine îți dai demisia și pleci. Până la urmă, ești obligat să îți asumi deciziile pe care le iei. Nu te poți ascunde în spatele unei decizii a unui partid sau a unui guvern. Am avut și incidentele privind negocierile cu FMI, reducerea CAS, „MTO”, discuțiile dintre Ponta și Ioana Petrescu cu Băsescu, cazuri flagrante de incompetență guvernamentală. Una peste alta, chiar cu aceste plăți sociale, nu văd că românii o duc mai bine în 2014.
Să trecem la anul care urmează, la 2015. După victoria lui Iohannis și acest valuriaș de simpatie la adresa acestuia, așteptările românilor sunt pe măsură. Cum vedeți anul care urmează din punct de vedere politic?
Cred că anul 2015 ar trebui să fie un an de reașezare pe ambele paliere politice. PNL, împreună cu președintele Iohannis, ar trebui să scoată uman, profesional, ce este mai bun în față, pentru a pregăti guvernarea inevitabilă care bate la ușă. Fie după alegerile parlamentare din 2016 fie mai devreme… Pentru mine lucrurile sunt foarte clare în sensul în care dacă PNL nu va prelua guvernarea în 2015, o va prelua sigur în2016. PSD nu va mai putea să mențină guvernarea și după alegerile din 2016.
Repet, văd anul 2015 ca pe un moment de reașezare și întotdeauna am spus că perioada de opoziție este perioada în care un partid se întărește, își creează structuri puternice, identifică și scoate în față oamenii cei mai buni. Trebuie folosit eficient acest timp pentru a crea un partid puternic, credibil, care să guverneze cu succes România.
Mai mult, avem de făcut această unificare între PNL și PDL, evident o provocare politică în condițiile în care este nevoie de omogenizare, de pași comuni. Pe de altă parte, PSD trebuie să se reașeze, în contextul în care în interiorul său sunt niște tensiuni și forțe uriașe. Partidul este la un pas de rupere. Deja mici așchii încep să sară din el. Cred, totuși, că anul 2015 este crucial pentru viitorul PSD. Dacă ei nu se reformează rapid și nu renunță la acest mod nociv de a face politică riscă să dispară de pe scena politică și să apară o altă forță politică de stânga așezată pe alte principii, mai democratice. Repet, PSD riscă să piardă nu numai guvernarea, dar să și dispară ca partid important al scenei politice. Au însă o șansă și dacă se adaptează rapid noilor realități, se pot reforma și se pot menține la guvernare până în 2016. Este, cum se spune, mingea la ei.
Cum vedeți în perioada următoare relația dintre premierul Ponta și președintele Iohannis, pe de o parte, și pe de o alta relația dintre Iohannis și noul PNL?
Vorbind de relația dintre premier și președinte văd, deja, un premier Ponta destul de timorat. Psihologic este explicabil după ce te-ai dus în ring din postura de campion absolut și challengerul pe care îl ironizai te-a bătut măr. Bineînțeles că, după această umilință, când îl vezi pe stradă ești timorat. Situația este vizibilă cu ochiul liber și cred că cel puțin șase luni situația nu se va schimba. Președintele Iohannis are o fereastră de oportunitate de a impune anumite lucruri pe care premierul Ponta le va executa destul de conștiincios, dacă aș putea spune așa. Cred că relația dintre Ponta și Iohannis va arăta total diferit față de cea dintre Ponta și Băsescu. Va fi o relație instituțională de subordonare a lui Ponta față de noul președinte. După șase luni, situația se poate schimba, însă, acest lucru este greu de anticipat acum. Depinde foarte mult de situația din PSD, sau de obținerea guvernării de către PNL.
Îl vor percepe liderii PSD pe Iohannis drept viitorul adversar politic în contextul alegerilor locale și parlamentare din 2016, cât timp este evident că acesta va juca rolul de locomotivă a PNL în viitoarele campanii electorale?
Cred că deocamdată liderii PSD nu îl văd pe Iohannis ca adversar. Ei văd adversarii în interiorul PSD. Este o luptă atât de mare în interiorul PSD, încât nu-i mai interesează, cel puțin pentru câteva luni, ce este în afara partidului. De altfel, am și spus într-un interviu pe care vi l-am acordat după scrutinul din 16 noiembrie că pesediștii vor sfârși prin a da vina unii pe alții, incapabili să înțeleagă de ce au pierdut alegerile prezidențiale. A fost o greșeală comună, generată de modul greșit în care ei înțeleg să facă politică.
În privința relației dintre Iohannis și PNL, cred că Iohannis se va detașa cel puțin formal de PNL pentru că așa spune Constituția și îi impune noua funcție deținută. Iohannis va încerca să fie un președinte apropiat de toate forțele politice și de românii care au crezut în el și l-au votat. Dacă, însă, i se va ivi ocazia instituțională de a numi un premier va numi ori un premier din rândurile PNL, sau unul tehnocrat.
Unificarea dreptei este un subiect care mă interesează și pe care l-am mai abordat și în interviurile precedente. Va reprezenta anul 2015 anul unificării dreptei, în sensul în care și alte partide mici precum PMP sau PNȚCD se vor alătura proiectului PNL?
Astăzi, când vorbim, la nivelul electoratului unificarea este făcută. Nu cred că PMP, PLR sau PNȚCD mai au vreun electorat. Cred că dacă mâine ar avea loc alegeri niciunul dintre partidele menționate nu ar lua peste unu la sută. Electoratul a venit lângă președintele Iohannis și PNL. Sigur că printr-o acțiune dezorganizată sau prin reeșaparea unor persoane compromise din interiorul PNL, PNL poate distruge acest lucru și poate da șansa resuscitării unor mici partide de dreapta. Cred că PMP nu mai are vreo șansă să conteze pe scena politică. Traian Băsescu și Elena Udrea au ieșit definitiv din politica mare. Este o altă etapă și cred că Băsescu nu mai are lucruri de spus în politica actuală. În zona civică poate da, în cea politică, categoric nu. Cu bune, cu rele, istoria îi va analiza mandatele de președinte.
Un interviu de Iulian Badea