Silvicultorii demontează diversiunile din proiectul „Smart Forest”, inițiat de Vodafone: Foloseşte informaţii, unele total eronate, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu!”

Proiectul „Smart Forest”, iniţiat şi derulat în România de Vodafone, foloseşte informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare apar expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, se arată într-o scrisoare adresată, miercuri, Vodafone România de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, alături de alte trei organizaţii silvice.

„Ne exprimăm totala surprindere că o companie de talia Vodafone România S.A. a lansat un proiect şi l-a promovat folosind informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare sunt folosite expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, contribuind astfel la perpetuarea în societatea românească a unei imagini deformate a sectorului silvic din România, ceea ce conduce la crearea de grave prejudicii administratorilor de păduri. Fără a nega existenţa fenomenului tăierilor ilegale, vă precizăm că acesta nu este în niciun caz de ordinul milioanelor de metri cubi, aşa cum prezentaţi dumneavoastră în materialele de promovare a proiectului „Smart Forest”. De asemenea, ne exprimăm îndoiala că un astfel de proiect, care presupune instalarea unei reţele de senzori în fondul forestier naţional, ar putea fi implementat şi extins fără acordul şi consultarea administratorilor fondului forestier naţional”, notează semnatarii scrisorii.

Potrivit documentului, România deţine o suprafaţă împădurită de 28%, în timp ce suprafaţa fondului forestier a crescut în fiecare an, fiind în prezent de 6,56 milioane de hectare, faţă de 6,34 milioane de hectare, în 1990.

„Din aceste păduri, 2,82 milioane de hectare deţin certificarea internaţională FSC, ceea ce garantează un management sustenabil al pădurilor, România situându-se pe locul al 12-lea într-un clasament mondial al certificării pădurilor din 79 de state ale lumii. Menţionăm că suprafaţa pădurilor din România, certificate internaţional conform standardului FSC, este dublă faţă de cea din Germania şi depăşeşte suprafeţe împădurite din alte ţări, precum Croaţia, Finlanda, Austria, Republica Cehă, Belgia, Danemarca, Franţa, Ungaria, Irlanda, Estonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia sau Marea Britanie, doar Polonia depăşind la acest capitol România”, precizează sursa citată.

Silvicultorii susţin că în România se exploatează anual circa 18 milioane de metri cubi, adică sub 3 metri cubi la hectar, sub 1% din volumul total de lemn din pădurile ţării, mai puţin ca în alte state europene care dispun de suprafeţe împădurite. „De exemplu, în Austria se exploatează anual în medie 4,8 metri cubi la hectar, în Polonia 4,2 metri cubi la hectar, în Germania circa 6 metri cubi de lemn la hectar, iar în Suedia 3,91 metri cubi la hectar. În acelaşi timp, pădurile sunt regenerate permanent, în principal prin regenerări naturale, dar şi prin acţiuni de împădurire, fiind plantaţi anual circa 50 milioane de puieţi forestieri”, afirmă organizaţiile semnatare.

Conform datelor oficiale, România are cele mai mari păduri virgine şi în patrimoniul mondial natural al UNESCO din întreaga Uniune Europeană, iar pădurile româneşti adăpostesc o biodiversitate extraordinară, cu cele mai mari populaţii de urs, râs şi lup din spaţiul comunitar.

„Toate acestea arată că, dincolo de imaginea distorsionată creată în ultimii ani de unele organizaţii de mediu, pădurile României sunt gestionate durabil, iar o astfel de campanie mediatică întreţine o imagine distorsionată a sectorului nostru. Mizăm pe buna credinţă a companiei Vodafone România S.A. în derularea unor campanii de acest gen şi, astfel, nu vom fi nevoiţi să explorăm alte căi pentru a apăra interesele sectorului silvic, forestier şi cel al prelucrării lemnului din România”, conchid reprezentanţii silvicultorilor.

Scrisoarea deschisă transmisă Vodafone România este semnată de RNP – Romsilva, Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP), Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” şi Federaţia Sindicatelor dn Ocoalele Silvice Private „Carpatisa”.

Operatorul de telecomunicaţii Vodafone a anunţat, în data de 31 martie 2021, într-o conferinţă online, lansarea unui sistem de monitorizare şi semnalizate în timp real a pădurilor din România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.