Europarlamentarul Maria Grapini pune „punctul pe i”: „Nu voi fi niciodată de acord ca, din cauza funcționarilor și guvernelor, cetățenii să fie privați de fondurile europene!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a avut o intervenție fermă, adresând mai multe întrebări, punctuale, reprezentanților Comisiei Europene, la dezbaterea cu tema „Cum funcționează mecanismele de supendare a finanțării către statele membre”.
„Nu voi fi niciodată de acord ca, din cauza funcționarilor și guvernelor, cetățenii să fie privați de fondurile europene”, a precizat eurodeputatul Grapini, în intervenția sa.
Potrivit Mariei Grapini, este important ca eurodeputații să fie la curent cu ce se întâmplă în țările lor și să fie, în context, informați în privința motivelor suspendării anumitor fonduri și a corecțiilor financiare.
„M-a surprins afirmația potrivit căreia vor rămâne aceleași instrumente de prevenție și control și pentru perioada 2021-2027. Mă așteptam să nu rămână aceleași instrumente, să fie îmbunătățite, mai ales pe ideea prevenției, pentru că eu vin din industrie, din mediul privat, și știu că mai puțin costă prevenția decât, ulterior, corecția. De ce spun acest lucru? Pentru că această corecție se face pe spatele cetățenilor. În cazul în care a greșit funcționarul, instituția, guvernul, premierul, banii nu ajung la cetățeni, nu ajung la fermieri, la IMM-uri. Și, aici, aș vrea să găsim instrumentele necesare pentru a preveni aceste lucruri”, a punctat eroparlamentarul umanist, care a întrebat, punctual, care vor fi instrumentele noi prin intermediul cărora Comisia Europeană va reuși să facă mai multă prevenție și mai puțină corecție financiară în privința fondurilor europene.
De asemenea, Maria Grapini a menționat că a avut intervenții repetate, inclusiv în calitatea sa de membru al comisiei LIBE, și pe instrumentul privind statul de drept, în contextul în care se știe că “statul de drept este încălcat de aleși și nu cetățenii”.
„Și, deși ne dorim cu toții ca statul de drept să funcționeze, poate ar trebui să ne gândim cum să-i sancționăm foarte aspru pe cei responsabili, guvern, miniștri, parlamentari, pe toți cei care fraudează aceste fonduri și din cauza cărora se ajunge la corecții, suspendări de fonduri și, în consecință, banii nu mai ajung la cetățeni”, a mai spus eurodeputatul Grapini.
Afirmația reprezentantului Comisiei Europene potrivit căreia condiționalitatea “stat de drept” se aplică la politica de coeziune și nu ar afecta și fondurile europene, precum cele pe PAC, a generat reacția Mariei Grapini care a adresat, astfel, o altă întrebare Comisiei:
„ Dacă aplicăm această condiționalitate, la care avem foarte clar definite condițiile în care constată Comisia Europeană că nu funcționează statul de drept și ce se întâmplă dacă constată acest lucru, și anume, că se corectează financiar, ce facem dacă, după aceea, statul câștigă la Curtea Europeană? I se dau, în aceste condiții, banii înapoi? Care este modul de apărare al statului respectiv? Până la urmă, eu cred că toată lumea are interesul ca bugetul UE să se cheltuie eficient, nu numai din punct de vedere contabil”, a conchis, în intervenția sa, Maria Grapini.
În răspunsul său, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că, pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți judicios și, ca atare, vor ajunge la beneficiari, fermieri, IMM-uri, Comisia se bazează pe sistemele de gestiune și control ale agențiilor de plată.
„Când vorbim de măsuri preventive sau de condiționalități ex-ante, sistemele noastre de gestionare și de control în statele membre sunt elementele care ne asigură aceste condiționalități”, a opinat reprezentantul Comisiei, care a adăugat că, în privința rambursării unor sume care au fost cheltuite în afara sistemului de control de gestiune financiară judicioasă, pot interveni corecții și suspendări de fonduri.
“Problema este că aceste măsuri se aplică, uneori, după ani de la constatarea neregulilor, din cauză că există și posibilitățile de apel. Mai întâi, avem, pentru prevenție, mecanismele de gestionare și control și post-incident, avem acele posibilități de a interveni cu corecții și suspendări”, a mai spus reprezentantul Comisiei.
“În ceea ce privește instrumentul statul de drept, am găsit, în multe state membre, nereguli care depășesc limitele politicilor noastre sectoriale. Sunt cazuri în care unii fermieri nu-și primesc banii din cauza unor probleme legate de sistemul juridic, de legislația din statul membru respectiv. Iar, în ceea ce privește procentajul corecțiilor financiare, dacă nu se transmit documente justificative, suspendarea poate fi de sută la sută. Procentajul se determină în funcție de gradul neregulilor constatate în întregul situației”, a conchis reprezentantul Comisiei Europene.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.