Schimbări majore în structura anului școlar 2022-2023. Sunt mai multe vacanțe, tezele dispar, apare „Săptămâna verde”…

Structura anului școlar 2022-2023 s-a schimbat. Sunt mai multe vacanţe, pe lângă „Şcoala altfel”, avem şi „Săptămâna verde”, iar tezele sunt şterse cu buretele.

În 5 septembrie începe noul an şcolar, 2022-2023, atât pentru elevii din învățământul primar, de la gimnaziu sau liceu, cât și pentru copiii de la grădiniță. Elevii vor avea module de cursuri, în loc de trimestre sau semestre.

Se va încheia o singură medie anuală și elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. De asemenea, nu vor mai fi obligatorii tezele.

În ceea ce privește regulile din pandemia COVID, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că „masca va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic. El recomandă părinţilor care aduc copiii la şcoală cu mijloacele de transport în comun să le dea acestora mască sanitară.

Structura noului an şcolar: cursuri și vacanțe 2022-2023

Structura anului școlar este aceeași pentru toți elevii din țară, până în februarie. Atunci este vacanța ”modulară”, aleasă de fiecare inspectorat școlar, în funcție de care diferă și data reluării cursurilor.

  • cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
  • vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
  • cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
  • vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
  • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
  • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie (această vacanţă este variabilă pe parcurusl luii februarie, diferă în fiecare judeţ, pe baza unor sondaje făcute în acest an)
  • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
  • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
  • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

    În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

    Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

    Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

    Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

    Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023, anunţă edu.ro.

    Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

    Vacanța din februarie în toate judeţele

    • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
    • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
    • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

    Noutățile anului școlar 2022-2023

    O singură medie pe an:

    în anul școlar 2022-2023, la fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie anual o singură medie, scrie în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), ce intră în vigoare de la 1 septembrie. Media este calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

    Note: la fiecare disciplină, numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. În cazul curriculumului organizat modular, numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învăţământ, precum şi cu structura modulului, de regulă, o notă la un număr de 25 de ore. Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.

    Raport de evaluare la finalul clasei pregătitoare: evaluarea dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, realizată pe parcursul întregului an şcolar, se finalizează prin completarea unui raport, de către cadrul didactic responsabil, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

    Cel puțin 2 teste/evaluări prin lucrări scrise pentru elevi: în învăţământul primar, la clasele I – IV, în cel secundar şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.

    La clasele I – IV, calificative anuale la fiecare disciplină de studiu: Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare, acordate în timpul anului școlar, după care, în perioadele de recapitulare şi de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

    • a) progresul sau regresul elevului;
    • b) raportul efort-performanţă realizată;
    • c) creşterea sau descreşterea motivaţiei elevului;
    • d) realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic şi care au fost aduse la cunoştinţa părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal.

    Calificativele la purtare se consemnează în catalog de către învăţători/institutori/profesorii pentru învăţământul primar.

    În învăţământul secundar inferior, secundar superior şi postliceal, mediile anuale pe disciplină/ modul se consemnează în catalog de către cadrul didactic care a predat disciplina/modulul. Mediile la purtare se consemnează în catalog de profesorii diriginţi ai claselor.

    Elevii scutiți de efort fizic trebuie să fie prezenți la orele de educație fizică. Acestor elevi nu li se acordă calificative/note şi nu li se încheie media la această disciplină în anul în care sunt scutiţi medical.

    Mediile minime pentru promovare în noul an şcolar

    • Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu/modul cel puţin media anuală 5 /calificativul „Suficient”, iar la purtare, media anuală 6 / calificativul „Suficient”.
    • Elevii liceelor pedagogice, ai liceelor teologice şi ai liceelor militare care obţin la purtare media anuală mai mică de 8 nu mai pot continua studiile la aceste profiluri. Aceşti elevi sunt obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte profiluri/licee cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor în cauză.
    • Elevii de la clasele cu profil artistic sau sportiv trebuie să obţină media cel puţin 6 la disciplina principală de specialitate, pentru aceste profiluri/specializări.
    • Elevii de la clasele cu specializările muzică, coregrafie și arta actorului trebuie să obţină cel puţin nota 6 pentru specializarea respectivă/la examenul de sfârşit de an şcolar.
    • Elevii de la clasele cu specializările arte vizuale, arte plastice, arte decorative, arhitectură, arte ambientale, design, conservare-restaurare bunuri culturale trebuie să obţină la toate disciplinele practice de specialitate media anuală cel puţin 6.
    • Elevii de la clasele cu profil pedagogic trebuie să obţină la sfârşitul anului şcolar medii anuale de cel puţin 6 la disciplinele limba şi literatura română/limba şi literatura maternă, matematică/ aritmetică şi la disciplinele pedagogice de profil.

    Elevii care nu îndeplinesc condiţiile de mai sus sunt obligaţi să se transfere

    , pentru anul şcolar următor, la alte profiluri/specializări, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor în cauză.

    Anul școlar 2022-2023: alte reguli

    • elevii nu vor mai putea fi exmatriculați; potrivit ministerului, se dispune eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional; măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu
    • elevii de clasa pregătitoare și I, care nu pot fi lăsaţi repetenţi, dar “au manifestat dificultăţi de învăţare, menţionate în raportul de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare”, aceștia rămân în colectivele în care au învăţat şi intră, pe parcursul anului şcolar următor, într-un program de remediere/recuperare şcolară
    • părinții nu pot strânge banipentru atenții destinate profesorilor – a fost eliminată posibilitatea ca asociația de părinți să colecteze bani; au rămas doar activitățile ce vizează întreținerea și dezvoltarea bazei materiale: „ poate susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”; nu sunt însă sancțiuni pentru situația în care părinții strâng bani
    • plan de învățare individualizat pentru elevi: “elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic”. Acesta va fi folosit “pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare”
    • prin contractul educațional semnat pe care și-l asumă fiecare părinte anual, acesta trebuie să ia legătura cu educatoarea, învăţătorul sau dirigintele, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/elevului; părinții sau reprezentanții legali ai elevului au în continuare obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree etc.)
    • elevii au aceleași drepturi și obligații ca până acum, printre care: obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ. Elevii nu au voie să organizeze sau să participe la acţiuni de protest altfel decât este prevăzut în Statutul elevului sau să nu aducă jigniri față de colegi și personalul școlii.
    • elevii claselor primare vor învăța, de regulă, dimineața, potrivit noului ROFUIP 2022: „Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ”; „Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.”
    • tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute dacă profesorii care decid asta; notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

    Evaluare Națională 2023

    Examenele naționale rămân încă neschimbate pentru anul școlar 2022-2023.

    Pentru Evaluarea Națională 2023, elevii de clasa a VIII-a vor susține probă scrisă atât la Limba română, cât și la Matematică. Cei care studiază într-una dintre limbile minorităților naționale vor da probă scrisă și la Limba maternă, potrivit edupedu.ro.

    Până acum, media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu s-a calculat ca medie ponderată între Media Generală la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

    Evaluare Națională 2023 – calendar provizoriu

    • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
    • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
    • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
    • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
    • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
    • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
    • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
    • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
    • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

    Bacalaureat 2023

    Examenul de Bacalaureat 2023  ministrul Educației a anunțat că programa va fi simplificată: „Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor, cu ceea ce s-a predat în clasa a 10-a și eventual în clasa a noua, dar vom avea deja conținuturi complete pentru clasele a 11-a și a XII-a ”, a spus oficialul.

    În prezent, bacalaureatul cuprinde următoarele probe:

    • probă scrisă la Limba și literatura română
    • probă scrisă obligatorie a profilului și a specializării: matematică sau istorie;
    • probă scrisă la alegere a profilului și a specializării; elevii aleg o singură disciplină din următoarele: Fizică, Chimie, Biologie vegetală și animală, Anatomie, Informatică, Geografie, Logică, Economie, Psihologie, Sociologie și Filosofie
    • probă scrisă la Limba maternă – pentru cei care studiază într-una dintre limbile minorităților naționale

    evaluarea competențelor:

    • Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A;
    • Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B;
    • Evaluarea competențelor digitale — proba D;
    • Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C.

    Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie 2023 – calendar provizoriu

    • 29 mai – 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
    • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
    • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
    • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
    • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
    • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
    • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
    • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
    • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
    • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
    • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
    • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
    • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

    Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023 – calendar provizoriu

    • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
    • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
    • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
    • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
    • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
    • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
    • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
    • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
    • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
    • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
    • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
    • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

     

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.