Eurodeputatul Maria Grapini critică lipsa de eficiență a diplomației române pe tema aderării României la Schengen: Depinde de noi dacă tema aderării va fi pusă pe agenda Consiliului JAI din iunie!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a criticat dur lipsa de eficiență a diplomației de la București, în susținerea intereselor Romaniei pe tema aderării la Spațiul Schengen.
Referindu-se la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene care s-a reunit pe 9 și 10 martie 2023, la Bruxelles, într-o reuniune formală, eurodeputatul Grapini a taxat lipsa de transparență a oficialilor români față de subiecte extrem de importante precum aderarea României la Schengen.
“Ca să avem așteptări, trebuia să știm cu ce mandat merge ministrul Bode acolo. Am mai spus-o de foarte multe ori și o repet și acum: în Consiliile de miniștri, mai ales pe subiecte importante, trebuie să existe o transparență totală și, ca atare, trebuie să știm cu ce mandat de țară a plecat la Consiliul JAI ministrul de Interne”, a precizat Maria Grapini care a adăugat, în context, că este foarte important ca ministrul român de Interne să știe să pună corect și eficient problema aderării României la Schengen.
Potrivit eurodeputatului umanist, zilele trecute, în Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), a avut loc o discuție foarte utilă despre o mai eficientă funcționare a Spațiului Schengen.
În cadrul discuției, a mai spus Maria Grapini, s-a constatat nu doar că există disfuncționalități în Spațiul Schengen, dar și că toate acuzele aduse României de către Austria, pe tema migrației, erau, în realitate, aduse țărilor membre Schengen.
De altfel, Austria a fost notificată de Comisia Europeană pentru nerespectarea unor puncte din Regulamentul Schengen și s-a concluzionat că problema migrației (pe care o invocă Austria) este, de fapt, o problemă care trebuie rezolvată de statele membre Schengen.
“Deși se discută despre respectarea Regulamentului Schengen de către statele membre, nu neapărat de extindere, cred că, acum, este momentul potrivit pentru a vorbi despre aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Să nu uităm că, la audiere în comisia LIBE, Suedia a spus clar, nu mai puțin de trei ori, că dacă România și Austria, respectiv Bulgaria și Olanda, pentru că aici sunt problemele, continuă negocierea și ajung la o înțelegere, tema aderării va fi pusă pe agenda Consiliului JAI din iunie”, a menționat europarlamentarul român.
În aceste condiții, Maria Grapini a reiterat faptul că rezultatul depinde de acțiunile statului român.
“Eu nu am înțeles tăcerea de după 8 decembrie și până în prezent a celor care se ocupă de politica externă, în special a președintelui Iohannis, dar și a ministrului de externe și ambasadorului României în Austria. De altfel, nici nu s-a mai auzit că ar mai fi avut loc demersuri bilaterale, întâlniri directe, în Spațiul Schengen… Aici este, de fapt, slăbiciunea noastră, și anume, lipsa de reacție față de neacordarea unui drept pe care îl avem, prevăzut în Tratat și Regulamentul Schengen”, a conchis europarlamentarul PUSL.