Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pledează pentru susținerea producătorilor de miere!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis Comisiei Europene, alături de mai mulți colegi din PE, o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema acțiunilor Comisiei împotriva mierii falsificate.
Potrivit eurodeputatului Grapini și a colegilor săi, cele mai recente constatări ale acțiunilor coordonate la nivelul UE arată că 46 % din eșantioanele de miere importată par a fi falsificate și neconforme cu dispozițiile Directivei privind mierea.
În sprijinul afirmațiilor lor, eurodeputații susțin că falsificarea se realizează prin adăugarea de siropuri de zahăr, coloranți și alți aditivi, cu scopul de a reduce prețul, precum și de a ascunde adevărata origine geografică a mierii, prin falsificarea informațiilor de trasabilitate.
Mai mult, Maria Grapini și ceilalți colegi cosemnatari ai întrebării adresate CE consideră că această practică ține de concurența neloială, ceea ce pune în pericol sectorul apicol, parte integrantă a agriculturii europene, care are un rol principal în dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, creând locuri de muncă și aducând contribuții importante la ecosistem.
În ceea ce privește revizuirea Directivei privind mierea, europarlamentarii au adresat două întrebări punctuale Comisiei Europene:
1. Intenționează Comisia ca, în continuare, să înăsprească cerințele de etichetare, inclusiv prin obligația de a indica exact țara sau țările de origine ale tipurilor de miere folosite pentru a obține produsul final, precum și proporțiile tuturor ingredientelor folosite în produsul final?
2. Cum intenționează Comisia să înăsprească controalele de trasabilitate, astfel încât să se axeze pe mierea importată și pe actualizarea listei metodelor de laborator folosite pentru a detecta fraudele?
În numele Comisiei Europene a răspuns comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowsk.
Comisarul Wojciechowsk a reamintit Mariei Grapini și colegilor săi că, la 21 aprilie 2023, Comisia a prezentat o propunere legislativă de modificare a Directivei privind mierea, care introduce indicarea pe etichetă a țării de origine pentru amestecurile de miere. Astfel, a mai spus oficialul european, propunerea este acum deschisă deliberării de către Parlamentul European și de către Consiliu, în cadrul procedurii legislative ordinare. Propunerea a fost, de asemenea, deschisă pentru feedback până la 16 iunie 2023, iar publicul interesat și părțile interesate și-au putut prezenta observațiile, a adăugat comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
“În așteptarea adoptării acestei Directive de către Parlamentul European și Consiliu, consumatorii ar avea posibilitatea de a citi pe eticheta pachetelor de miere lista completă a țărilor din care provine mierea. Indicarea pe etichetă a procentului de miere per țară de origine a fost luată în considerare în evaluarea impactului, dar a fost eliminată deoarece ar genera o sarcină suplimentară pentru operatorii din sectorul mierii, fără a garanta informații precise consumatorilor, deoarece nu ar fi controlabilă în absența unor metode analitice care să identifice originea mierii cu o astfel de precizie”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarilor de către Janusz Wojciechowsk.
Nu în ultimul rând, comisarul a punctat faptul că statele membre și țările terțe au fost invitate de către Comisia Europeană să intensifice controalele oficiale. De asemenea, Comisia va aloca resurse pentru dezvoltarea unor metode analitice validate la nivel internațional pentru a detecta mierea contrafăcută, a conchis Janusz Wojciechowsk.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.