Andrei Carabelea, primarul care i-a readus pe pietreni pe harta Europei. Piatra-Neamț, inclus în raportul privind calitatea vieții în orașele din Europa!

O uriașă bilă albă pentru municipiul Piatra Neamț, pentru pietreni și implicit pentru tânărul și bătăiosul primar liberal, Andrei Carabelea, cel care a reușit în doar trei ani de mandat să le redea pietrenilor mândria pentru orașul în care trăiesc. 

Eurostat (organismul oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice) a publicat pe 12 decembrie Raportul privind calitatea vieții în orașele europene pentru anul 2023.

Raportul a analizat date culese din 83 de orașe europene și a avut peste 70.000 de persoane intervievate. Din România, în studiu au fost incluse orașele București, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț, cel din urmă remarcându-se pentru scoruri demne de menționat la mai multe aspecte importante pentru calitatea vieții. Studiul a fost realizat în aprilie 2023 și a vizat întrebări despre oportunitățile privind locurile de muncă, calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor, dar și curățenia orașelor.

Deși un oraș relativ mic, grupat în acest studiu alături de localități precum Aalborg, Heraklion, Luxemburg, Nicosia sau Reykjavik, Piatra-Neamț excelează la satisfacția locuitorilor săi vizavi de viața pe care o duc în acest oraș, cu un procent de 92%. Un rezultat care se explică, printre altele, prin faptul că Piatra-Neamț este considerat un oraș curat, cu o calitate crescută a aerului și cu un nivel scăzut de zgomot, conform aceluiași sondaj. De altfel, municipalitatea pune accent pe investiții de protecție a mediului, precum containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și o întreagă rețea de piste pentru bicicliști.

Foarte interesant, Piatra-Neamț este considerat un oraș potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar și pentru persoanele în vârstă. 78% dintre pietreni sunt mulțumiți de zonele verzi din oraș (parcuri și grădini), puțin peste media europeană, 69% sunt mulțumiți de infrastructura sportivă (terenuri și săli de sport) și 66% de spațiile publice (piețe și zone pietonale). Nevoia de mai multe spații deschise a fost conștientizată și la nivelul administrației locale, fiind, de altfel, o tendință la nivel global. Unul dintre proiectele actualei conduceri este o grădină publică care va avea dublu rol, asigurând o zonă de spații verzi, dar și un loc în aer liber pentru desfășurarea diverselor evenimente culturale. Recent, primarul orașului a anunțat și intenția de a amenaja o nouă zonă pietonală în centrul orașului, în apropierea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț.

Administrația locală din Piatra-Neamț este apreciată și ea de cei intervievați. Pietrenii sunt mulțumiți de rapiditatea cu care le sunt rezolvate sesizările (64%, cu 10 procente peste media europeană) și, de asemenea, 65% consideră că taxele și impozitele stabilite de municipalitate sunt rezonabile. De câțiva ani de zile, în linie cu acțiunile marilor orașe, Piatra-Neamț are o aplicație mobilă care este dedicată și turiștilor, dar și localnicilor, pentru că le permite să facă sesizări pentru problemele pe care le întâlnesc în oraș. Și nu doar că există, aplicația este folosită intens de cetățeni: în ultimele 6 luni s-au primit peste 1000 de sesizări.

Deși aparent o problemă pentru oraș, aglomerația din traficul rutier se poate explica și prin faptul că aproape jumătate dintre cei intervievați folosesc mașina personală pentru a se deplasa. Doar 32,55% dintre pietreni folosesc transportul în comun în oraș, cu toate că peste 70% spun că transportul public este frecvent și de încredere. Primăria a investit în ultima perioadă în modernizarea stațiilor de așteptare și implementează și proiecte pentru înnoirea mijloacelor de transport în comun.

Unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important domeniu, cel al sănătății, este și cel care, din păcate, înregistrează cele mai scăzute scoruri de satisfacție în acest sondaj. Pietrenii se declară nemulțumiți de serviciile de sănătate de care beneficiază, rezultat care nu face decât să confirme tendința negativă a Spitalului Județean de Urgență, care, deși se află în municipiul reședință de județ, deservește un întreg județ și nu se află în administrarea primăriei, ci a Consiliului Județean.

Primarul Andrei Carabelea: „Mă bucură și mă motivează în același timp rezultatele, pentru că mereu avem ceva de îmbunătățit. Putem și vom face mai mult pentru a crește calitatea vieții pentru fiecare pietrean. Avem și dovada că direcția este una bună – o mare parte dintre pietreni spun că față de acum 5 ani calitatea vieții lor în Piatra-Neamț a crescut -, astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor actuale și lucrăm pentru a face din Piatra-Neamț un oraș mai prietenos cu cetățenii săi, mai curat, mai modern.

 Dacă în ultimii 3 ani ne-am concentrat pe educație și infrastructură, o direcție importantă pentru anii următori ar putea fi în zona de sănătate. Este clar că Spitalul Județean nu răspunde nevoilor pietrenilor, din niciun punct de vedere, așa că vom căuta soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din oraș, chiar dacă spitalul nu se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamț.

Întregul raport poate fi citit aici: https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/reports/qol2023/2023_quality_life_european_cities_en.pdf

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.