Ministrul Deca ia atitudine după scandalul Alfred Bulai. Regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, adoptat în curând!

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat, în legătură cu hărțuirea sexuală în universități, că va fi adoptat în curând regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități.

Ligia Deca a anunțat, în contextul cazurilor de hărțuire sexuală din universitățile din România, că urmează să fie adoptat regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din unitățile de învățământ, explicând că va fi detaliat modul în care comisiile de etică se vor putea autosesiza. Astfel, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare universitate poate lua măsuri.

Întrebată în ce stadiu sunt inițiativele legislative legate de combaterea hărțurii sexuale în universități și școli, ministra Educației a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern: Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare.

Primul este proiectul de lege, care, prin modificarea ordonanţei 27/2000, permite primirea şi procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la modificarea hotărârii Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilităţii metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi către relaţiile între elevi, studenţi şi cadre didactice”.

Ligia Deca a anunțat că va fi modificat și regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități.

„Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcţie de modificarea la Ordonanţa 27, la modificări pe legislaţia specifică educaţiei. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universităţi, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universităţii se poate să ia măsuri în consecinţă. Însă ca să putem modifica tot ce ţine de legislaţie secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a explicat Ligia Deca.

În contextul hărțuirilor sexuale din universități, amintim cazul sociologului Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, fostul șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, care a fost acuzat de foste studente că le cerea să se dezbrace, le mângâia și cu una dintre ele chiar a întreținut raporturi intime.

Fostul profesor de la SNSPA a fost reținut miercuri, 4 septembrie, pentru 24 de ore, în urma unor percheziții. Acesta este acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, miercuri, trei percheziţii domiciliare în dosarul în care fostul profesor de la SNSPA Alfred Bulai este suspectat de folosirea funcţiei în scop sexual.

Una dintre locuinţele vizate a fost cea a lui Alfred Bulai. Au fost ridicate probe de acasa, tot ce înseamnă aparatură electronică pentru a fi verificate şi a se găsi dovezi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.