Maria Grapini, intervenție fermă în plenul PE de la Strasbourg. Eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru fermieri, protecția produselor din importurile din țări terțe, subvenții egale pentru fermieri și un buget mai mare pentru agricultură!
Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor și membru al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a solicitat, ieri, Comisiei Europene, în plenul PE de la Strasbourg, sprijin pentru fermieri, protecția produselor din importurile din țări terțe, subvenții egale pentru fermieri și un buget mai mare pentru agricultură!
“Discutăm un document extrem de important. Vorbim despre viitorul agriculturii. Ați punctat câteva lucruri extrem de importante, dar să știți că există, și pe mai departe, îngrijorarea comunității agricole europene. Și am să vă spun de ce există această îngrijorare… Ați vorbit despre venituri corecte la fermieri. Cum să aibă aceștia venituri corecte, când pe de o parte nu au bani pentru investiții, iar pe de altă parte, se confruntă permanent cu o concurență neloială în piața internă? Eu sunt de zece ani și vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă și mă lupt, pentru toate produsele, să nu avem concurență neloială! De asemenea, ați vorbit despre povara birocratică. Știți câte sute de pagini trebuie să pună un mic fermier când trebuie să acceseze un fond, fie el național sau european? Foarte multe!”, a punctat, în prezența comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, eurodeputatul Grapini.
În privința supravegherii veterinare sporite, Maria Grapini a criticat dur și lipsa unui vaccin, în contextul în care, în România, mor animale. “Cum protejăm, în aceste condiții, fermierii? Cum protejăm agricultura?”, a întrebat europarlamentarul.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat necesitatea reformării Politicii Agricole Comune, menționând, în context, că subvențiile la fermieri trebuie să fie echitabile!
„România este membru al UE din 2007 și are alte subvenții decât ceilalți fermieri din UE. În concluzie, cred că acest document trebuie dezbătut cu fermierii și trebuie să conțină măsuri concrete, astfel încât să ajungem, într-adevăr, la o piață agricolă internă care să asigure viitorul alimentar al Uniunii Europene!”, a conchis eurodeputatul Grapini.