Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi liniștește pe români: Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a făcut anuntul asteptat de toti romanii legat de facturile din aceasta iarna. Ministrul Burduja a explicat in exclusivitate pentru Romania TV daca avem destule gaze naturale pentru a trece iarna, dar si ce preturi vor avea de suportat oamenii.

Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a afirmat totodată că pregătirile în condiţiile unei ierni normale „sunt în bună regulă”.

„Pana la 1 aprilie 2025, avem plafonare in vigoare, preturile sunt aceleasi ca iarna trecuta, iar acestea ii protejeaza pe cei care au asigurat facturi de sub 45 de lei, deci rezonabil, si ne dorim sa pastram cat mai mult schema ulterior, clar ii protejam pe cei vulnerabili ca sa aiba un trai decent. Mnisterul energiei raspunde de cele 4 CET-uri mari si vestea buna e ca modernizam 3 CET-uri,  Sud, Grozavesti si Progresul,  iarna aceasta tragem de infrastructura actuala si sper sa nu avem probleme pe retelem desi sunt problemele vechi de la primarie Avem  2.3 mld metri cubi gazi inamagzinati, asta inseamna ca ce producem si avem inmagazinat trecem iarna cu gaz romanesc, importam doar cand e scop comercial, ca e mai ieftin, nu vor fi probleme romanii nu vor muri de frig si nici de frica facturilor”, a spus ministrul Energiei, la România TV.

„Preţurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, acestea depind de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depind de situaţia din Orientul Mijlociu, depind de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta. Deci pentru un consumator casnic, el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 lei/kWh la gaz, acela este plafonul maxim, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, 0,68 lei/kWh pentru un consum total sub 100 kWh pe lună sau până la 1,3 lei/kWh pentru un consum de peste 300 kWh pe lună”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţa Focus Energetic.

Potrivit legislaţiei europene şi angajamentelor asumate la nivel de ţară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024 – 2025, are termen limită data de 1 noiembrie 2024.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.