Proiectul de digitalizare a cărților de identitate electronice, aprobat!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în ședința de Guvern de joi se aprobă proiectul de digitalizare a cărților de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Noile cărți de identitate electronice vor putea fi stocate pe telefon.

Se schimbă cărțile de identitate din România. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul aprobă joi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetăţeni, digitalizarea cărţii de identitate electronice şi a sistemului notarial.

Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit oficialilor MAI. Altfel spus noua carte electronică de identitate va prelua și rolul cardului național de sănătate.

„Printre principalele funcții ale Cărții electronice de identitate putem identifica: legitimarea – stabilirea / certificarea identității, inclusiv în cadrul unor operațiuni derulate în mediul online pentru a consuma diverse servicii publice, utilizarea ca document de călătorie etc.

Aşadar, cetățeanul va putea consuma orice serviciu electronic, pentru care furnizorul va stabili că accesul se face în baza Cărții electronice de identitate”, spune MAI, citat de Hotnews.

„Deşi PNRR nu redă în concret care sunt aceste servicii, România a propus o listă neexhaustivă de servicii, care poate suferi modificări, în funcție de oportunitatea dezvoltării acestora pentru atingerea scopului urmărit creşterea atractivității CEl, dar și în funcție de eventuale evoluții tehnologice ce pot influența procesele administrative asociate.

Această listă, se referă la:

a) inregistrarea reşedinţei;

b) eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România;

c) eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România;

d) schimbarea adresei de domiciliu;

e) primirea cererilor pentru modificarca/corectarea datelor personale;

f) transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu);

g) verificarea valabilități documentelor de identitate,

h) verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor;

i) programarea online (pentru consumarea diverselor servicii);

j) reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată,

k) dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.