Maria Grapini a avut mai multe intervenții, în plenul PE de la Strasbourg, și a făcut și demersuri, în scris, la Comisia Europeană pentru drepturile românilor în Ucraina. Eurodeputatul l-a acuzat pe președintele Ucrainei că nu respectă prevederea din acordul de aderare privind drepturile minorităților!
Susținătoare ferventă a drepturilor minorității române din Ucraina, europarlamentarul Maria Grapini a a avut mai multe interventii, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, și a făcut și demersuri, în scris, la Comisia Europeana pentru drepturile românilor în Ucraina. De altfel, Maria Grapini a transmis două scrisori deschise președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul cărora trage un semnal de alarmă în privința încălcării drepturilor minorităților din Ucraina, inclusiv a dreptului acestora de a studia în limba maternă. Mai mult, eurodeputatul l-a acuzat pe presedintele Ucrainei că nu respectă prevederea din acordul de aderare privind drepturile minorităților!
Concret, în urmă cu doi ani, eurodeputatul Grapini a cerut, în plenul PE, Comisiei Europene, să notifice Ucraina pentru nerespectarea drepturilor minorităților.
„A trecut aproape un an de zile de când războiul dintre Ucraina și Rusia duce la pierderea de vieți omenești. Și pier acolo nu doar ucraineni, ci și minorități. Țara mea, România, a ajutat Ucraina, primind milioane de refugiați ucraineni. Care este, însă, răsplata? Președintele Zelenski a promulgat o lege – deși a fost atenționat și chiar eu am făcut demersuri pentru a nu o promulga – prin care se interzice minorității române, celor peste 400.000 de români, să vorbească și să învețe în limba română, lege care încalcă acordul de aderare al Ucrainei la UE”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
În context, Maria Grapini a menționat că, pe 15 ianuarie, România a sărbătorit Ziua Culturii Naționale și ziua celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, poet cunoscut pe plan internațional și care a urmat cursurile gimnaziale la Cernăuți, care a fost cândva pâmânt românesc, acum ucrainean.
Potrivit eurodeputatului S&D, românii din Cernăuți, neputând să vorbească în limba română, nu au putut să organizeze niciun eveniment pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu. Mai mult, a adăugat Grapini, preoților români li se închid bisericile.
„Rog Comisia Europeană să verifice acordul de aderare al Ucrainei pentru că am votat acest acord. Acolo, în acord, este un punct care prevede foarte clar respectarea drepturilor minorităților. Domnul președinte Zelenski nu respectă însă acest lucru. Să nu confundăm războiul cu drepturile minorităților! M-am îmbrăcat în alb, în semn de pace, dar lupt pentru românii mei de acolo și cer să li se respecte drepturile”, a precizat Maria Grapini.
Scrisori deschise adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Europarlamentarul Maria Grapini a transmis, în precedentul mandat, două scrisori deschise președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul cărora trage un semnal de alarmă în privința încălcării drepturilor minorităților din Ucraina, inclusiv a dreptului acestora de a studia în limba maternă. Astfel, în calitatea sa de membru al comisiei LIBE, dar și al Adunării Parlamentare Euronest, eurodeputatul Grapini a solicitat notificarea Ucrainei pe această problemă stringentă. De asemenea, Maria Grapini a cerut Comisiei Europene să condiționeze acordarea de ajutoare financiare, dar și aderarea Ucrainei la UE, de respectarea drepturilor minorităților, așa cum prevăd acordul de aderare și toate regulamentele UE.
În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul Grapini îi reamintește Ursulei von der Leyen că, în avizul formulat la 17 iunie 2022, privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a indicat, printre paşii care trebuie îndepliniţi, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, şi adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente.
Mai mult, europarlamentarul a criticat comportamentul Ucrainei în acest domeniu, în contextul în care acest stat a fost susținut de toate statele membre ca țară candidată la aderarea la UE precum și în lupta împotriva agresiunii Rusiei.
Potrivit Mariei Grapini, deși a declarat public că respectă toate reglementările UE, inclusiv cele legate de minorități, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să încalce drepturile minorităților.
“Mă refer aici în special la comunitatea de români, destul de numeroasă în anumite zone, cum ar fi în orașul Cernăuți, căreia i s-a interzis dreptul de a învăța în limba română.
În aceste condiții, stimată doamnă președinte, este evident că Ucraina nu îndeplinește condițiile de aderare”, a punctat, în scrisoarea sa, europarlamentarul umanist.
În context, Maria Grapini i-a solicitat președintei Comisiei Europene să notifice Ucraina pentru nerespectarea drepturilor minorităților și să ceară respectarea acordului de aderare și regulamentele UE ce consfințesc drepturile minorităților.
“Cred că Ucraina și Republica Moldova trebuie să se alăture UE, dar fără a se face rabat de la principiile, regulamentele și tratatul UE!”, a mai spus europarlamentarul PUSL.
“Minorităților din Ucraina nu li se respectă drepturile. Românii nu au dreptul la limba română!”
Mai mult, anul trecut, europarlamentarul Maria Grapini a precizat, în cadrul unei alte intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, că eșecul diplomației europene și americane a dus la prelungirea războiului din Ucraina și, implicit, la pierderea de vieți omenești nevinovate.
Potrivit eurodeputatului Grapini, cetățenii din Ucraina trebuie ajutați, însă Comisia Europeană trebuie, la rândul său, să ceară Ucrainei să respecte drepturile minorităților. De asemenea, a mai spus Maria Grapini, Comisia trebuie să ia măsuri pentru a opri invazia pieței interne cu cereale din Ucraina!
“Deși războiul durează de atâta timp, discutăm acum despre continuarea ajutorului pe care să îl dăm Ucrainei. În condițiile în care, zilnic, continuă să moară oameni atât în Ucraina, cât și în Rusia, înseamnă că diplomația americană și cea europeană au fost un eșec. Cel mai important lucru este viața oamenilor. Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina, dar trebuie să vedem cum o ajutăm. Există un plan concret, știm ce se întâmplă, până când furnizăm arme, până când dăm bani, care este finalitatea acestui demers?”, a punctat europarlamentarul PUSL, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și prospective, pe atunci, Maros Sefcovic.
Cetățenii ne întreabă, pe bună-dreptate, aceste lucruri, a mai spus Maria Grapini. Totodată, eurodeputatul Grapini a tras încă o dată un semnal de alarmă în privința nerespectării de către Ucraina a drepturilor minorităților.
“Minorităților din Ucraina nu li se respectă drepturile. Spre exemplu, românii nu au dreptul la limba română. De asemenea, consider că modul în care am vrut să ajutăm Ucraina, în privința traversării de către cerealele lor a pieței interne a UE, este un eșec. Fermierii sunt în stradă, nemulțumiți. Aceste lucruri trebuie analizate la pachet. Nu putem să răspundem cetățenilor noștri, când suntem întrebați ce facem cu echitatea în piața internă!”, a conchis, revoltată, Maria Grapini.