Profesorii pot preda mai puține ore, fără a le fi scăzut salariul!

Profesorii pot preda, la cerere, cu două ore mai puțin pe săptămână, fără să le fie scăzut salariul, subliniază sindicaliștii din Educație. Beneficiarii acestei prevederi legale sunt cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime.

Sindicaliștii din Educație, mai exact Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, au trimis inspectoratelor școlare o adresă în care subliniază că profesorii cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime beneficiază, conform legiii, de mișcorarea normei didactice cu două ore pe săptămână, fără să le fie scăzut salariul. Adică ei au dreptul legal să predea cu două ore mai puțin săptămânal, fără ca asta să însemne o reducere proporțională a remunerației.

Adresa – trimisă în 17 ianuarie și semnată de președinții celor două federații sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor – atrage atenția cu privire la faptul că școlile au obligația de a respecta acest drept legal al profesorilor, notează edupedu.

”Federațiile noastre au fost sesizate cu privire la faptul că există situații în care s-a transmis verbal unităților de învățământ că, în prezent, cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime în învățământ nu ar mai beneficia de reducerea normei didactice de predare-învățare-evaluare cu 2 ore săptămânal, astfel că acestea nu mai pot depune cererile în vederea valorificării dreptului în cauză”, se arată în adresa transmisă de sindicaliști.

Potrivit sursei citate, micșorarea normei didactice pentru profesorii cu vechime mai mare de 15 ani, amânată de Guvern, ar încurca reducerea normei pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani.

Sindicaliștii au avut, săptămâna trecută, prima întâlnire cu ministrul Educației, Daniel David, prilej cu care i-au cerut acestuia să clarifice baza legală pentru fiecare categorie de cadre didactice. Solicitarea a venit după prorogarea aplicării prevederilor pentru profesorii cu peste 15 ani vechime, până în anul școlar 2026-2027, potrivit OUG nr. 156/2024.

În adresa trimisă inspectoratelor, sindicatele invocă prevederile art. 9 alin. (8) din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic pentru anul școlar 2025-2026, aprobată prin ordinul de ministru nr. 7495/02.12.2024: ”Cadrele didactice care beneficiază de reducerea normei didactice de predare, fără diminuarea salariului, conform prevederilor legale în vigoare, depun cereri în perioada constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular propriu. (…) După începerea cursurilor, consiliile de administrație din unitățile de învățământ pot aproba cereri privind reducerea normei didactice de predare a cadrelor didactice, în condițiile art. 207 alin. (12) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, cu avizul ISJ/ISMB”.

Potrivit sindicatelor, micșorarea normei didactice este garantată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023, conform căreia ”până la intrarea în vigoare a prevederilor art. 207 alin. (11) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, beneficiază de reducerea normei didactice de predare-învățare-evaluare cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului, personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 ani și cu gradul didactic I”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.