Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei: “Presa este unul dintre motoarele principale ale consolidării unei democrații autentice!”
Europarlamentarul Maria Grapini a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei:
“Sunt un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale. O presă liberă stimulează dezbaterea publică, protejează drepturile omului și contribuie la o societate bine informată. Consider, însă, la fel de important dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi şi resping orice formă de răspândire de ştiri false, în numele libertăţii de exprimare.
Presa este unul dintre motoarele principale ale progresului unei societăţii şi al consolidării unei democraţii autentice. Aceasta reprezintă un pilon important al societăţii, informaţia corectă şi imparţială este o necesitate pentru public. A fi jurnalist înseamnă a fi în slujba adevărului şi a interesului public.
Presa are o responsabilitate majoră în formarea percepțiilor cetățenilor în domenii importante și poate afecta construcția corectă a valorilor, dacă percepțiile sunt formate pe informații neadevarate!
Libertatea impune responsabilitate!
Jurnaliştii pot fi repere pentru societate, dacă apără o cauză dreaptă, într-o lume plină de interese!”.
Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei, pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare – conform Articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat” – dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă.