Internetul crește numărul cumpărăturilor
Numărul celor care cumpără produse fiind influențați de informațiile găsite pe Internet a crescut în România cu peste o treime în 2014, comparativ cu anul anterior, potrivit rezultatelor studiului GfK FutureBuy despre influența tehnologiei asupra comportamentului de cumpărare, dat publicității luni.
Noua generație de cumpărători, botezată „Xtreme Shoppers”, apelează la orice resurse, tehnologii sau informații pentru a ajunge la cele mai bune oferte, sunt de părere realizatorii cercetării.
Astfel, conform studiului, înainte de a cumpăra un produs, 67% dintre aceștia folosesc Internetul pentru a se informa despre acel produs, iar 38% dintre subiecți merg să vadă produsul în magazin, după care îl cumpără online sau de la alt retailer.
În acest context, cercetarea GfK FutureBuy în România remarcă o creștere spectaculoasă a acestui segment, în 2014 înregistrându-se cu 34% mai mulți astfel de cumpărători decât în 2013.
România depășește media regiunii CEE în ceea ce privește incidența acestui segment, cea mai mare prezență fiind înregistrată în regiunea APAC (China, Coreea, Japonia), urmată de SUA și America Latină.
„Rolul pe care îl joacă online-ul în procesul de cumpărare este unul complex, un ajutor din ce în ce mai puternic — nu doar în rândul Xtreme Shoppers, ci pentru toți utilizatorii de Internet. Este un fenomen susținut, printre altele, și de avansul smartphone-urilor și al tabletelor în rândul populației — aproape 4 din 10 respondenți consideră telefonul mobil cel mai important instrument în procesul de cumpărare”, se notează în concluziile cercetării GfK.
Atât în mediul online, cât și offline, aproape trei sferturi dintre cumpărătorii români (72%) sunt din ce în ce mai siguri pe ei, în timp ce 64% dintre ei se consideră independenți de influența retailerilor sau a brandurilor.
Studiul GfK FutureBuy integrează toate aceste date și oferă mai multe detalii despre influența tehnologiei asupra comportamentului de cumpărare, despre experiența de cumpărare online versus offline, plata folosind telefonul mobil sau despre fenomene precum „omnichannel shopping” și „showrooming” pe diverse categorii de produse: bunuri de larg consum, jucării, produse electronice și electrocasnice, telecom, haine și acesorii, servicii financiare, medicale și altele.
Cercetarea a fost desfășurată online, pe un eșantion de 1.000 de repondenți din panelul online AskGfK, și este reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban, cu vârste între 15 și 45 de ani.
Prezentă pe piața locală din 1992, GfK România este, de peste 12 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piață, cu o cifră de afaceri de 19,2 milioane euro în 2013. Activitățile GfK România sunt structurate în două sectoare: Consumer Choices și Consumer Experiences.