Pași de urmat pentru o afacere de succes în agricultura ecologică (II)

 Cotidianul „Cronica Română” prezintă partea a doua a interviului cu dr. ing. Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic pentru Agricultură Ecologică – INCDA Fundulea și președinte al Asociației Române pentru Agricultură Durabilă. În cadrul interviului, Ion Toncea explică, cu argumentele de rigoare, pașii care trebuie urmați pentru o afacere de succes în agricultura ecologică.

 Domnule Toncea să trecem acum și la finanțarea acestui tip de agricultură ecologică pentru că știm foarte bine cu toții că fără bani orice afacere este sortită eșecului din fașă…

Bineînțeles că un alt pas, extrem de important, este alocarea unei sume de bani, obligatorie pentru demararea unui asemenea tip de afacere. Urmează o serie de cheltuieli și în aceste condiții persoana respectivă trebuie să aibă pusă deoparte o sumă de bani pentru activitățile care urmează.

Din păcate, în România, până acum, nu avem o unitate bancară care să se ocupe, exclusiv, de agricultura ecologică. În Europa există asemenea unități bancare. Chiar eu am văzut anul acesta la BIOFACH una dintre cei mai vechi unități bancare care se ocupă de agricultura ecologică.

O altă activitate este proiectarea fermei. După cum știm, sistemele de agricultură ecologică sunt sisteme de importanță locală. Cel mai bun proiectant al unui sistem de agricultură ecologică este cel care vrea să înființează un astfel de sistem. Acest gospodar, fermier, sau ce este el, cunoaște cel mai bine nu numai situația agricolă a zonei, dar știe și ce vrea să facă mai departe. Sigur, acest lucru iese foarte bine dacă este făcut și cu consultarea unui expert, inclusiv a membrilor asociației profesionale în care s-a înscris, vecinii sau o unitate/institut de cercetare-dezvoltare din zonă. Activitatea aceasta de proiectare presupune o analiză a punctelor slabe (S), și a celor tari (T), a oportunităților (O) respectiv a pericolelor (P). Eu îi spun acestei activități analiza „STOP”, o lucrare premergătoare oricărei activități de proiectaredestul de ușoară, deoarece în doar câteva minute poți să îți faci o imagine de ansamblu asupra punctelor slabe, punctele tari, oportunitățile și pericolele (amenințările) specifice cadrului natural, activității economice și a dimensiunii sociale ale sistemului agricol.

Urmează apoi definirea exactă a obiectului de activitate și anume ce vrei să faci. Dacă nu te pricepi trebuie să apelezi la o firmă de proiectare. Fără, însă, efortul, voința, cunoștințele tale, ca fermier, proiectul va fi greu de pus în aplicare. De aceea prezența fermierului în/lângă echipa de proiectare este esențială.

Concret, ce aspecte trebuie să ia în calcul fermierul după ce trece de la stadiul de proiectare la cel de transpunere în practică, de demarare propriu-zisă, a afacerii?

Pasul următor după proiectarea acestui sistem este aplicarea sa. Dintre măsurile de bază care trebuie luate și sunt purtătoare de costuri sunt: efectuarea studiului agrochimic și dacă situația o impune și cel pedologic, precum și analiza de calitate a apelor de suprafață și freatice. Studiile acestea sunt obligatorii. De asemenea, se face cartarea biocenozei. Biocenoza reprezintă totalul viețuitoarele și plantele care există pe teritoriul tău. În funcție de speciile de plante sălbatice care se găsesc aici îți poți da seama care plantă de cultură merge cel mai bine în această zonă. În același timp îți poți da seama ce buruieni vor afecta culturile tale. La fel de importantă este și partea privind animalele. Dacă vei cunoaște toate speciile de animale sălbatice care trăiesc în zonă înseamnă că te vei edifica asupra resurselor de hrană ale acestora, dar și în privința dăunătorilor.

Totodată, în această fază este importantă planificarea achizițiilor. Este necesară și echilibrarea sistemului agricol. Toate sistemele agricole care sunt în sistem convențional și care vor să treacă la agricultura ecologică parcurg o perioadă de conversie, de doi sau trei ani. În această perioadă de conversie trebuie să iei toate măsurile pentru echilibrarea sistemului, pentru că sistemele sunt dezechilibrate. Ai, spre exemplu, o fertilitate slabă pe un anumită solă și în consecință iei măsuri pentru refacerea acesteia. De asemenea, în cazul în care ai o infestare puternică cu buruieni trebuie să iei măsuri pentru reducerea gradului de infestare. În caz contrar, o vei duce foarte greu când vei face agricultură ecologică.

Extrem de importantă este identificarea piețelor de desfacere , dar și a posibililor clienți. Există vreo rețetă magică în această direcție? Și o altă întrebare: cum decurge colaborarea cu organismul/organismele de certificare și inspecție, inclusiv Direcțiile Agricole Județene?

Aveți dreptate. Găsirea clienților este vitală. De altfel încă din timpul studiilor preliminare trebuie să studiezi cu atenție piața. În funcția de piața locală, națională sau internațională, trebuie să te decizi în privința culturilor pe care le vei face, a animalelor pe care le vei crește sau/și a produselor agricole și alimentare pe care le vei produce. Și, în consecință, trebuie să identifici clienții care au nevoie de produsele tale. Trebuie să îi cauți, să îi selectezi, să ai o listă a acestora.

În sfârșit, pasul numărul nouă este selectarea și contractarea organismului de inspecție și certificare. Organismele de inspecție și certificare constituie o verigă esențială în procesul de dezvoltare a agriculturii ecologice. Aceste organisme au rolul de a inspecta activitatea pe care o faci și de a-ți da la final un certificat de conformitate care arată că activitatea desfășurată de tine este în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene și legislația statului român în materie.

Legalizarea afacerii agroecologice este, de asemenea, extrem de importantă, deoarece orice activitate economică trebuie să se subordoneze măsurilor legislative. Și de aceea înregistrarea fermei, societății și a afacerii la Registrul Comerțului și Administrația Fiscală este obligatorie.Înregistrarea ca fermă, societate, afacere ecologică la Direcția Agricolă Județeană, este de asemenea importantă, iar acest lucru trebuie făcut în fiecare an, în primăvară, până la finele lunii mai. Nu este o operațiune grea. De altfel, la Direcția Agricolă Județeană trebuie să duci doar copia după contractul pe care îl ai cu organismul de inspecție și certificare, cererea de înregistrare a activității și anexele corespunzătoare acesteia. Pe de altă parte, producătorii de sămânță ecologică trebuie să prezinte și alte documente, inclusiv să completeze o fișă care va ajunge și va fi înregistrată în baza de date privind semințele a Ministerului Agriculturii.

Cât de importantă este colaborarea între fermierii care se ocupă cu agricultura ecologică? Dar promovarea produselor ecologice?

Cooperarea și asocierea cu unități de cercetare, inovare, de finanțare și chiar bancare este, la rândul său, importantă. În agricultura ecologică, cooperarea este mai importantă decât competiția. Deși se spune în numeroase cazuri că competiția asigură progresul eu, personal, văd cooperarea mult mai eficientă pentru progres decât competiția. Mai ales în situația noastră când suntem la început de drum în privința agriculturii ecologice.

După ce am făcut toți acești pași extrem de importanți urmează un altul în care practic îți dai, dacă se poate spune așa, examenul în ceea ce privește calitatea, cantitatea de cunoștințe pe care le deții, dar și rezultatele muncii tale. Este vorba de participarea la târguri și expoziții naționale și internaționale. Acest lucru este esențial. Participarea la aceste evenimente nu înseamnă doar să te duci și să-ți expui produsele. Cu această ocazie are loc un schimb de opinii, extrem de util, între producători și consumatori. Aceste târguri și expoziții sunt un fel de șezătoare unde se spun păreri despre ce, unde, cât și cum ai făcu,. Trebuie să le spui clienților, consumatorilor, toată povestea acestui produs ecologic, nu trebuie să ascunzi nimic.

Mai mult, la sfârșitul anului, trebuie să faci o analiză temeinică a ceea ce ai făcut în anul de curs și asta înseamnă reproiectarea activității afacerii, pentru că niciodată ceea ce ai gândit inițial, ce ai proiectat inițial, nu va semăna cu ceea ce a ieșit. Ai ocazia acum să constați cu ce probleme te-ai confruntat, ce puncte slabe ai, cum le poți corecta pentru eficientizarea afacerii. Așadar, agricultura ecologică este un concept modern care se bazează pe resursele naturale, economice și umane ale sistemelor agricole. Subsistemele de agricultură ecologică sunt de natură și de importanță locală. Acestea au un caracter dinamic și observi, an de an, cum sistemul tău a evoluat. Vă spun, încă o dată, că cooperarea este mai importantă decât competiția și că orice sistem de agricultură ecologică este dificil, dar nu imposibil.

Un interviu de Iulian Badea

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.