Procurorii au găsit 101 tablouri achiziţionate de Vâlcov!
DNA precizează, într-un comunicat de presă, că anchetatorii au descoperit, la percheziţiile de joi, efectuate în şase locaţii, un număr de 101 tablouri, pe care fostul ministru al Finaţelor, Darius Vâlcov, le-a fi achiziționat, prin interpuși.
Procurorii DNA au efectuat, ca urmare a încuviințării de către Înalta Curte de Casație și Justiție, percheziții domiciliare, în șase locații situate în: București (o locație), municipiul Slatina (4 locații) și o localitate din județul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul VÂLCOV BOGDAN DARIUS, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză, informează DNA.
„Ca urmare a perchezițiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc.
Există date că cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achiziționate de la case celebre de licitații. A fost inițiată procedura de identificare și certificare a tablourilor, la care participă o echipă de experți muzeografi și alți experți în domeniul artelor figurative.
După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituții specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilității ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și stabilirea situației lor juridice”, precizează DNA.
Anterior, procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, declara că majoritatea tablourilor ridicate de DNA în dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov fuseseră achiziţionate din străinătate, unele la licitaţie.
„Majoritatea sunt achizitionate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie”, a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD Darius Valcov.
Darius Vâlcov a încercat să mascheze mita primită cumpărând peste 100 de tablouri de mare valoare. Printre operele de artă achiziţionate de Darius Vâlcov, procurorii au găsit şi tablouri de Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Pablo Picasso, Auguste Renoir şi Gheorghe Petraşcu. Potrivit procurorilor, Darius Vâlcov voia să-şi deschidă o galerie de artă în Bucureşti.
Surse judiciare au declarat că au fost identificate 100 de tablouri în patru locaţii din Bucureşti şi judeţul Olt, la patru persoane de încredere ale lui Darius Vâlcov. Unele tablouri au fost ascunse sub paturi, în dulapuri, altele zidite în pereţi.
Procurorii au ajuns la concluzia că Darius Vâlcov nu era un mare cunoscător de artă, dar prin investiţia făcută a identificat o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor cu care le-a achiziţionat.
Potrivit anchetatorilor, tablourile au fost achiziţionate de la două case de licitaţii din Bucureşti, cele mai multe de către Lucian Şuşală, iar operele de artă urmau să fie expuse spre vânzare într-o galerie de artă pe care Darius Vâlcov urma să o deschidă la Bucureşti. Surse din cadrul anchetei, citate de România TV, au declarat că Darius Vâlcov luase şi în spaţiu în Bucureşti şi începuse să-l amenajeze, dar cercetările procurorilor l-au determinat să ascundă tablourile la patru persoane de încredere.
Aceste tablouri se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif și atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat „Renoir”, un tablou inscripționat „Jean Cocteau” și o pictură pe lemn inscripționată „Aurel Acasandrei”.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis joi ca fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.