ICCJ se pronunţă în 6 mai în dosarul referendumului
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a finalizat cercetarea judecătorească şi a ascultat miercuri pledoariile finale ale avocaților inculpaților din dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de peste 70 de persoane în legătură cu organizarea referendumului pentru demiterea președintelui în 2012. În acest dosar, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a spus că este nevinovat şi că nu a găsit în rechizitoriul procurorilor DNA nicio probă pentru faptele pentru care este judecat. ICCJ va pronunţa în data de 6 mai verdictul în dosarul Referendumul.
Procurorul a mai cerut și aplicarea pedepsei complementare în cazul lui Liviu Dragnea, pe lângă pedeapsa cu executare. Totodată, el a spus că s-a dispus trimiterea în judecată a celorlalți inculpați pentru complicitate morală la fraudarea referendumului. După finalul pledoariei avocaților, inculpații au avut şi ei ultimul cuvânt în fața judecătorilor instanței supreme.
Liviu Dragnea a susținut, în cuvântul final, că își susține „cu tărie nevinovăția” și că a adus destule argumente pe parcursul procesului care să demonstreze că nu este vinovat de acuzațiile care i se aduc.
„Sper să fiu achitat, pentru că n-am găsit în rechizitoriu vreo probă prin care să se dovedească că aş fi făcut faptele pentru care am fost trimis în judecată. E o înşiruire de afirmaţii, consideraţii, presupuneri, deducţii, din partea procurorului, îmi susţin în continuare nevinovăţia, Am spus şi cred în ce spun că acuzaţiile care mi-au fost aduse pleacă de la o premisă profund greşită şi periculoasă pentru democraţia din România, ceea ce poate avea anumite consecinţe: nu va mai avea nimeni curaj să organizeze campanii electorale în România, partidele nu vor îndrăzni să-şi îndemne alegătorii să vină la vot. Unii cetăţeni ar putea înţelege că dreptul la vot e o infracţiune şi nu vor mai veni să voteze”, a afirmat Liviu Dragnea.