Şeful Executivului din Hong Kong refuză să demisioneze
Şeful Executivului din Hong Kong i-a anunţat joi seara pe manifestanţii prodemocraţie că nu intenţionează să dea curs ultimatului privind demisia sa, însă a prezentat o ofertă de dialog studenţilor care îi reprezintă pe protestatari. Liderii studenţilor au acceptat oferta de dialog a şefului Executivului, Leung Chun-ying.
Liderii studenţilor contestatari din Hong Kong au anunţat vineri că acceptă oferta de dialog a şefului Executivului, însă continuă să solicite demisia acestuia, relatează AFP.”Federaţia Studenţilor din Hong Kong va avea o întâlnire publică cu secretara şefă a administraţiei, Carrie Lam”, a anunţat acest grup într-un comunicat. Acest text a fost publicat după ce şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a prezentat o ofertă de dialog studenţilor care îi reprezintă pe manifestanţii prodemocraţie.
Leung Chun-ying, perceput ca marioneta Partidului Comunist Chinez (PCC), a fost presat să demisioneze până joi. În caz contrar, liderii studenţilor prodemocraţie ameninţau că îşi vor intensifica acţiunile şi vor intra în clădirile aparţinând guvernului.”Eu nu demisionez pentru că trebuie să continui să lucrez la (reforma) electorală”, a declarat el, în cursul unei conferinţe de presă convocată la reşedinţa sa oficială cu câteva minute înainte de expirarea ultimatumului, informează Mediafax.
Totuşi, Leung Chun-ying a invitat la dialog Federaţia Studenţilor din Hong Kong, fierul de lance al mişcării de contestare.
El l-a desemnat pe „secretarul şef” al Guvernului să conducă negocierile asupra „evoluţiei aspectelor constituţionale”. Studenţii încă nu au răspuns propunerii făcute de şeful Executivului.
Guvernul şi poliţia i-au avertizat pe studenţi în privinţa unei eventuale escaladări a situaţiei. Poliţia a fost aprovizionată în cursul zilei cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, generând temeri legate de un sfârşit violent al celei mai grave crize politice din fosta colonie britanică de la retrocedarea la China în 1997.”Guvernul şi poliţia îi îndeamnă pe cei care s-au adunat în zona cartierului general al poliţiei, a CGO (sediul Executivului) şi a CEO (biroul şefului Executivului) să nu le mai blocheze accesul şi să se disperseze paşnic cât mai rapid posibil”, se arată într-un comunicat oficial.
Începând de duminică, manifestanţii care reclamă instaurarea sufragiului universal deplin în 2017 asediază, efectiv, sediul administraţiei guvernamentale, situat între cartierele Admiralty şi Central, pe Insula Hong Kong, blocând drumurile şi intersecţiile. Activitatea economică şi circulaţia bunurilor şi persoanelor sunt puternic perturbate, iar Guvernul i-a îndemnat în mai multe rânduri pe manifestanţi să pună capăt blocadei.
Poliţiştii au folosit duminică gaze lacrimogene şi cu piper, într-o încercare de a-i disloca, imagini cu tineri manifestanţi sfidând asaltul poliţiei antirevoltă provocând emoţie atât la Hong Kong, cât şi în străinătate.
Ciocniri de scurtă durată au izbucnit joi după-amiaza, când manifestanţi i-au văzut pe poliţişti descărcând lăzi de lemn şi butoaie metalice. În imagini repostate din abundenţă pe Internet, pe lăzi se poate citi, în engleză, „Round, 38 mm rubber baton multi”, adică gloanţe de cauciuc. Inscripţia „CS” de pe un butoi sugerează că este vorba despre proiectile cu gaze lacrimogene, desemnate uneori în engleză prin iniţialele inventatorului lor.
În acest context, Uniunea Europeană a exprimat „preocupare” în legătură cu situaţia din Hong Kong, îndemnând toate părţile să aibă atitudine de „reţinere”.