George Adrian Dincă, rețeta managementului performant la RAR!

Domnule director general George Adrian Dincă spuneti-ne, în primul rând, câteva cuvinte despre dvs., despre activitatea dvs…

Am fost numit la conducerea Registrului Auto Român în 2012. Pentru mine a fost în același timp un succes profesional, o onoare, dar mai ales o provocare. Pentru că am știut din prima clipă că am de condus o instituție cu standarde foarte înalte și de a cărei profesionalism și responsabilitate depinde siguranța oamenilor în trafic. Nu cred într-un sistem perfect, ci într-unul perfectibil! Și mai cred că în RAR, ca în orice structură, totul trebuie să pornească de la respectul pentru client. Dacă nu cobori din birou în sala de așteptare să stai de vorbă cu omul și să știi exact ce-l supără nu vei ajunge niciodată să-ți cunoști nivelul de profesionalism. Eu sunt manager înainte de a fi director și pentru mine contează ca la finalul fiecărei zile să știu că măcar jumătate dintre clienții care au trecut pragul Registrului spun :”da domnule, la RAR a fost în regulă!”

Și după aproape trei ani de mandat pot spune că avem cu ce ne mândri.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările Registrului de când am preluat mandatul. Le-am împărțit pe departamente ca să înțelegeti mai bine importanța lor.

Departament Reglementări, Instruire şi Cooperare Internațională

În perioada 2012 – 2014, un obiectiv important al Registrului Auto Român a fost acela de a asigura, din punct de vedere legislativ, armonizarea legislaţiei naţionale cu privire la omologarea vehiculelor şi a produselor auto cu pachetul legislativ UE adoptat în cadrul programului „Better Regulation”, care are ca scop simplificarea legislaţiei UE în domeniu, în beneficiul producătorilor şi al cetăţenilor UE.

Acest obiectiv, care este în desfăşurare şi va continua până la punerea în aplicare completă a pachetului legislativ menţionat conform calendarului prevăzut de legislaţia UE, a fost atins integral în perioada 2012 – 2014, astfel încât nu au existat întârzieri în elaborarea legislaţiei naţionale în raport cu calendarul respectiv.

Departament Inspecţie Tehnică Periodică şi Supravegherea Parcului Naţional de Vehicule

Începând cu 1 aprilie 2013 a fost implementată o nouă aplicaţie informatică prin care rezultatele activităţii de CTT sunt înregistrate în timp real, astfel blocarea vehiculelor pentru care este reţinut certificatul de înmatriculare precum şi anularea valabilităţii ITP pentru vehiculele care prezintă un pericol iminent pentru siguranţa circulaţiei se transmit informatic în bazele de date RAR şi către DRPCIV la momentul controlului. Totodată, prin eliberarea la momentul controlului a raportului de CTT tipărit s-a îmbunătăţit imaginea RAR prin estetica superioară a acestui raport comparativ cu vechiul model, completat manual de către inspectorul CTT.

Implementarea acestei aplicaţii informatice a fost posibilă prin dotarea autolaboratoarelor de CTT în decembrie 2012 cu imprimante mobile care au posibilitatea alimentării cu energie electrică de la generatorul din dotare, de la priza de 12 V a autolaboratorului sau de la acumulatorul propriu al imprimantei. Ca urmare a înregistrării în primul semestru al anului 2013 a unei ratei crescute de defectare a calculatoarelor portabile (utilizate din anul 2005), toate cele 44 de autolaboratoare au fost dotate în august 2013 cu laptopuri noi.

Începând din 01 septembrie 2012, în activitatea de CTT se procedează la anularea valabilităţii ITP ca urmare a gravităţii defecţiunilor tehnice constatate, astfel încât, suplimentar faţă de extragerea temporară din traficul rutier a acestor vehicule, repunerea lor în circulaţie este condiţionată de efectuarea unei noi ITP în cadrul unei Reprezentanţe RAR.

Departamentul Omologări de Tip

Departamentul Omologări de Tip este entitatea RAR ce pune în aplicare legislația europeană și națională în ceea ce privește omologarea de tip a vehiculelor rutiere din toate categoriile acoperite de directivele cadru ale UE. DOT gestionează rolul de autoritate de omologare și serviciu tehnic pentru cele aproximativ 200 de Regulamente CEE-ONU și UE destinate omologării de tip a vehiculelor din categoriile M, N, O, L, T și R. Activitatea este una dintre cele mai complexe ale entităților RAR și acoperă o gamă de probleme tehnice foarte largă. Începând cu 2012 programele și acțiunile întreprinse au dus la următoarele rezultate:

S-a finalizat și implementat baza de date informatică utilizată pentru gestiunea dosarelor de omologare de tip și de obținere a numărului național de registru. Baza de date asigură comunicația online cu beneficiarii serviciilor DOT și a redus timpii de așteptare datorită reducerii proceselor birocratice.

A crescut cu aproximativ 20% portofoliul de regulamente CEE-ONU și Directive CE pentru care RAR-DOT a emis certificate de omologare de tip CE.

S-a finalizat dotarea laboratorului de măsurare emisii poluante și consum cu echipamentele necesare efectuării testelor de tip I pentru Euro 5 și Euro 6.

S-a finalizat implementarea sistemului de management al calității în conformitate cu ISO 17025 pentru Compartimentul Încercări.

S-a intensificat participarea DOT la sesiunile grupelor de experți de la Comisia Europeană și la cele ale Comisiei Economice pentru Europa a ONU. Este importantă participarea experților RAR la grupele de lucru care elaborează efectiv legislația tehnică din domeniul vehiculelor rutiere.

Departament Juridic, Organizare si Resurse Umane

asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii regiei în ceea ce priveşte infrastructura de lucru, respectiv asigurarea condiţiilor adecvate pentru clienţi şi pentru angajaţii regiei:

repararea, recondiţionarea şi modernizarea spaţiilor şi instalaţiilor existente la reprezentanţele judeţene;

mutarea reprezentanţei RAR BOTOŞANI într-un sediu nou

mutarea reprezentanţei RAR GALAŢI într-un sediu nou

continuarea politicii de realizare a unor sedii proprii pentru reprezentanţele RAR, finalizarea obiectivului „Execuţie birouri informatică RAR Griviţa”, execuţie sediu nou reprezentanţa RAR BACĂU, execuţie sediu nou reprezentanţa RAR BISTRIŢA – NĂSĂUD.

Departament Omologări Individuale și Inspecții Tehnice

La inițiativa Directorului General, George-Adrian Dincă, implementarea sistemului „Call-Center Național” este cea mai notabilă realizare a ultimilor trei ani în cadrul R.A.R.-RA. Este vorba de accesul telefonic al clienților la programarea activităților.

Sistemul folosit pană la apariția „Call-Center” făcea ca timpul de așteptare, atunci când cineva suna pentru o programare la RAR, să ajungă și la 10 minute. Proiectul a devenit performant, în prezent beneficiind de 37 de operatori care răspund în cel mai scurt timp posibil tuturor solicitărilor de programare la R.A.R. Numărul liniilor telefonice alocate pentru realizarea acestei activități în condiții optime a fost suplimentat de la 30 pana la 90. Timpul de așteptare înainte ca apelantul să fie preluat de un operator a scăzut de la cele 10 minute menționate anterior la o medie de sub un minut, iar intervalul orar în care se pot face programări la „Call Center Național” este între 8.00 și 18.00, de luni până vineri.

Datorită acestui sistem clienții pot fi redirecționați la cerere spre reprezentanțele R.A.R. din județele limitrofe sau la orice reprezentanță doresc. Cei care preiau apelurile telefonice sunt instruiți permanent și propun soluțiile optime în funcție de solicitări. Pentru a veni în sprijinul clienților, în viitorul apropiat se dorește implementarea unui formular de măsurare a mulțumirii acestora în urma discuției avute cu operatorii Call-Center.

Realizări Director General

Registrul Auto Român şi Grupul Renault România au semnat în septembrie 2015, un parteneriat pentru utilizarea de către R.A.R. a poligonului de încercări autovehicule de la Merișani, Argeș. Astfel, specialiștii Registrului Auto vor putea efectua o gamă mai largă de încercări dinamice, atât cele oficiale pentru admiterea în circulație a vehiculelor, cât și în parteneriat cu constructorii pentru testarea și verificarea modului de răspuns al vehiculului la condiții reale de drum, înainte de omologare.

Care este situatia parcului auto național în 2015?

Dacă ne referim la situaţia parcului auto naţional din punct de vedere al siguranţei rutiere, ca obiect de activitate al instituţiei noastre, putem evidenţia faptul că pârghiile legale de care RAR dispune pentru realizarea supravegherii stării tehnice a parcului naţional de vehicule sunt cele referitoare la supravegherea activităţii staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate (SITP) şi cele referitoare la desfăşurarea controlului tehnic în trafic (CTT). Suplimentar, la nivel legislativ, RAR participă cu specialişti la procesul de elaborare a legislaţiei naţionale dar şi comunitare din domeniul de activitate.

În ceea ce priveşte supravegherea activităţii SITP vă pot preciza că RAR a implementat un sistem informatic foarte bine conceput şi apreciat la nivel european care este permanent revizuit şi îmbunatăţit şi care a schimbat mult din vechile “obiceiuri” referitoare la ITP. Bineînţeles că nu ne declarăm pe deplin mulţumiţi şi vrem să fim în permanenţă cu un pas înaintea celor care doresc să fraudeze, în orice fel, sistemul.

Astfel, activitatea de supraveghere a staţiilor de ITP din punct de vedere al activităţii desfăşurate se realizează informatic prin sistemul generic denumit SIRAR şi pe care l-am evocat şi mai devreme. Este astfel conceput încât prin intermediul unei funcţii aleatorii care presupune foarte mulţi parametri de intrare, vehiculele prezentate în cadrul SITP sunt blocate în vederea reinspectării de către inspectorii RAR. În funcţie de rezultatele de la reinspecţia efectuată, adică în funcţie de cât de bine a fost efectuat ITP în cauză, se modifică un anumit punctaj aferent staţiei care generează modificări la nivelul funcţiei aleatorii de care vorbeam şi care măreşte sau micşorează procentajul de reinspecţie al staţiei în cauză, conform unor formule matematice implementate. Deci, în concluzie, modul în care o staţie de ITP, prin inspectorii autorizaţi ai săi, înţelege să respecte reglementările în domeniu determină în mod direct proporţional numărul de prezenţe ale RAR în cadrul acelei staţii: lucrezi bine, eşti supravegheat mai puţin dar daca nu lucrezi corect, vei suporta prezenţa RAR mai des!

În cadrul activităţilor de CTT urmărim în permanenţă eficienţa şi în acest sens doresc să precizez că Registrul Auto Român a implementat un program prin care poate bloca în timp real utilizarea în trafic a autovehiculelor cu probleme tehnice grave şi care ar putea pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic. Demersul face parte din strategia de dezvoltare a Registrului Auto Român şi adaptarea la cele mai noi standarde europene. Prin această aplicaţie on-line se realizează înregistrarea instant în bazele de date ale RAR, a raportului de control tehnic în trafic, precum şi tipărirea acestuia la momentul controlului prin utilizarea imprimantelor cu care au fost dotate laboratoarele destinate acestei activităţi. De asemenea, se pot realiza pe loc căutări în bazele de date ale RAR astfel încât, pentru fiecare vehicul supus controlului sa fie disponibile în orice moment toate informaţiile concludente cu privire la caracteristicile tehnice menţionate în Cartea de identitate (CIV), cu privire la inspecţiile tehnice periodice (ITP) efectuate, dar şi la precedentele controale tehnice în trafic (CTT) la care a fost supus. Suplimentar, sunt înregistrate în timp real toate măsurile aplicate în urma rezultatelor controlului respectiv: reţinerea certificatului de înmatriculare, reţinerea permisului de conducere, imobilizarea autovehiculului şi/sau anularea ITP.

Atunci când se impune, conform legislaţiei aplicabile, vehiculele sunt blocate automat în bazele de date ale RAR până la remedierea defecţiunilor şi/sau a neconformităţilor constatate şi înregistrate corespunzător.

În ceea ce privește efectiv starea tehnică a vehiculelor care circulă pe drumurile publice din ţara noastră, indicatori foarte importanți ne oferă analiza efectuată cu privire la CTT și care, deși pe de o parte nu reflectă, statistic vorbind, starea reală a parcului auto din România din cauza modului în care se realizeză selecţia la oprirea acestora în trafic, pe de altă parte prezintă vehiculul în starea efectivă de întreţinere dintre două ITP-uri, fără pregătiri speciale. În cadrul acestor acţiuni se urmăreşte în principal “extragerea” din trafic a acelor vehicule care la momentul desfaşurării controlului nu îndeplinesc integral cerinţele tehnice necesare. Oprirea autovehiculelor se realizează de către lucrătorii Poliţiei Rutiere şi sunt vizate, în principal, acele vehicule pentru care există indicii cu privire la o întreţinere necorespunzătoare şi deci la o stare tehnică precară (între două ITP-uri, obligaţia menţinerii vehiculului într-o stare tehnică bună, conform legislaţiei aplicabile, este a deţinătorului acestuia).

Registrul Auto Român a intensificat în ultimii ani activitatea de supraveghere a pieței auto. Care este numărul autovehiculelor verificate de RAR în 2014? Dar în 2015? Cât de îngrijorătoare sunt rezultatele controalelor? Despre ce cuantum al amenzilor vorbim?

RAR efectuează zilnic, la nivel naţional, împreună cu lucrători ai Poliţiei Rutiere acţiuni de control tehnic în trafic (CTT) pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice din România, cu excepţia celor utilitare (începand de la data infiinţării ISCTR), prin utilizarea unui numar de 44 autolaboratoare complet echipate şi dotate.

În ceea ce priveşte analiza activităţii de CTT corespunzătoare anului 2014 este de remarcat faptul ca au fost verificate un număr de 77905 vehicule. Dintre acestea un procent de 55,70% au fost înregistrate cu cel puţin o neconformitate încadrată în categoria defectelor minore, majore sau periculoase. Daca se au în vedere doar defectele înregistrate care au impact asupra siguranţei rutiere, un procent de 40,6% dintre vehiculele controlate s-a aflat în această situaţie. Un procent de 5,77% dintre vehiculele controlate au prezentat neconformităţi la sistemul de frânare, cel de direcţie, la punţile şi fuzetele acestora şi au fost considerate ca prezentând pericol iminent de producere a unor accidente.

Ca urmare a neconformităţilor tehnice constatate de inspectorii RAR, lucrătorii Poliţiei Române cu care colaborăm în cadrul echipajelor de control tehnic în trafic au aplicat un număr de 29616 sancţiuni, au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice un număr de 885 permise de conducere, au reţinut un număr de 21564 certificate de înmatriculare, au dispus imobilizarea unui număr de 133 vehicule ca urmare a defecţiunilor periculoase constatate şi, suplimentar, inspectorii RAR au anulat un număr de 65 dovezi de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP).

Dacă ne referim la acelaşi tip de analiză statistică dar raportat la primul semestru din anul 2015, vă putem informa că au fost verificate un număr de 41923 vehicule, procentajul general de neconformitate fiind de 53,63%, procentajul vehiculelor neconforme din punct de vedere al siguranţei rutiere fiind de 40,2% iar cel al vehiculelor care prezintă pericol iminent de producere a unor accidente de 5,56%.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate de către lucrătorii de Poliţie Rutieră, pe primul semestru al anului 2015 acestea au fost în număr de 15556, 426 de permise reţinute, 11853 certificate de înmatriculare reţinute, 80 vehicule imobilizate şi 34 de dovezi de efectuare a ITP anulate de inspectorii RAR. Trebuie precizat, însă, că toate aceste procente (valori) de neconformitate trebuie utilizate cu maximă precauţie. Ele nu pot fi generalizate la nivelul întregului parc auto naţional deoarece selectarea şi oprirea autovehiculelor în trafic se face având ca şi criteriu principal existenţa unor indicii vizuale cu privire la neconformitatea acestora. Trebuie precizat, însă, că toate aceste procente (valori) de neconformitate trebuie utilizate cu maximă precauţie. Ele nu pot fi generalizate la nivelul întregului parc auto naţional deoarece selectarea şi oprirea autovehiculelor în trafic se face având ca şi criteriu principal existenţa unor indicii vizuale cu privire la neconformitatea acestora.

Concret, domnule director, care sunt cele mai dese motive pentru care au fost primite sancțiuni?

Cel mai des întâlnite neconformităţi, în 2014, au fost înregistrate la: instalaţia electrică, de iluminare, semnalizare şi auxiliară (33%), emisii poluante (29%), punţi, jante, anvelope, suspensie (14%), vizibilitate (13%), alte echipamente, inclusiv tahograf si limitator de viteza (12%), sistem de frânare (3%), sistem de direcţie (2,5%) şi zgomot, scurgeri de combustibil şi/sau ulei (2,7%).

În 2015 se păstrează aceleaşi sisteme, subansambluri şi echipamente în topul constatărilor dar cu mici diferenţe procentuale.

Care sunt principalele proiecte demarate de Registrul Auto Român în perioada mandatului dvs.? Implementarea proiectului Call-Center a îmbunătățit imaginea instituției pe care o conduceți?

Avantajele sistemului „Call Center – Naţional” sunt: încărcarea uniformă a reprezentanţelor RAR, accesul rapid al clientului la operatorul care efectuează programarea telefonică, alternativa programării în judeţe limitrofe, dacă intervalul de aşteptare este mai mic. De asemenea, timpul de reacţie este foarte scurt şi acţiunile uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări de programare. 
Din punct de vedere al eficienţei de timp este vorba despre reducerea de la o oră şi jumătate la maximum 10 minute a timpului în care clientul reuşeşte să apeleze Registrul Auto Roman şi ulterior să-şi facă programarea. În prezent, cu actualul sistem, perioada în care apelul clientului către RAR prezintă ocupat, este foarte lungă! Îi asiguram pe toţi clienţii noştri că RAR va deveni un serviciu operativ prompt şi eficient, dar şi de faptul că serviciile Regiei vor rămâne la acelaşi standard de calitate, astfel încât, niciun autovehicul, care va ieşi de pe poarta RAR, să nu pună în pericol viaţa oamenilor “.

TELEFONUL UNIC DE PROGRAMĂRI RAR – RA 021.9672

Categoric implementarea proiectului call-center a îmbunătățit imaginea instituției. Gândiți-vă că oamenii au scăpat de coșmarul programărilor târzii cu timpi mari de așteptare. Am relaxat sistemul de lucru cu clienții. Asta ne-a atras respect și mulțumire din partea clienților.

Despre ce proiecte putem vorbi în anii următori?

  1. Modificarea programului de lucru al RAR în raport cu clienții astfel încât două zile pe săptămână să se lucreze până la ora 8 seara. În acest mod clienții care nu se pot învoi de la serviciu sau nu-și pot neglija unele activități în prima parte a zilei să poată veni la RAR pentru activități în partea a doua a zilei.
  2. Finalizarea modificărilor formularului CIV și implementarea acestuia în prima jumătate a anului viitor.
  3. Implementarea unui sistem de supraveghere informatică în toate reprezentanțele RAR din țară care practic va ține la curent clientul cu fiecare pas care se face în derularea prestației pentru care a venit la noi, din momentul în care intră pe poarta instituției și până când își ridică actele de la ghișeu. Informarea este esențială pentru ca omul să înțeleagă durata timpului petrecut la RAR.
  4. Achiziția de echipamente suplimentare pentru linia ITP „linie integrată”

Clientii vor primi buletin informativa la finalul tuturor verificarilor si nu dupa fiecare etapa a verificarii. Astfel vor fi eliminati „timpii morti” de asteptare si va creste numarul de ITP ce pot fi efectuate zilnic.

Ce soluții propune RAR pentru îmbunătătirea siguranței în trafic?

Ca stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să respecte legislaţia comunitară în domeniu, respectiv Directiva 2010/48/UE a Comisiei din 5 iulie 2010 de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora. La ora actuală legislaţia naţională privind ITP este pe alocuri chiar mai restrictivă decât cea europeană, lucru de altfel permis de către aceasta.

Din punctul nostru de vedere încercăm de la an la an să fim mai buni în ceea ce facem cu credinţa că astfel vom putea să contribuim la creşterea, în general, a calităţii vieţii şi sănatăţii populaţiei care îşi desfăşoară o mare parte a timpului în şi printre maşini.

Din analizele statistice realizate am putut constata ca de la an la an tendinta este de scadere a numarului de vehicule care sunt depistate in trafic cu neconformitati si mai ales cu neconformitati încadrate în categoria defectelor periculoase care se sancţioneaza dur de către Poliţia Rutieră şi pentru care RAR anulează imediat inspecţia tehnică periodică deţinută.

În opinia mea, sintetizând, s-au realizat paşi importanţi în această direcţie a îmbunătăţirii siguranţei în trafic, dar rezultate şi mai bune în acest sens s-ar putea obţine prin aplicarea mai fermă a legislaţiei aplicabile de către toate instituţiile/organismele implicate.

Care este principala problemă cu care se confruntă RAR?

Provocări sunt, poate săptămânal. Ele nu au însă o asemenea amploare astfel încât să-i afecteze pe clienți. Oricum, problemele le rezolvăm pentru că există o gândire strategică în tot ceea ce facem. În plus ne supunem unei legislații europene care trebuie respectată.

Cum apreciați relația pe care o aveți cu Ministerul Transporturilor și Poliția Rutieră, dar și cu alte instituții cu care colaborați?

RAR colaborează foarte bine cu toate instituțiile menționate de dvs. Pentru că avem același scop și anume să oferim servicii de calitate și să contribuim unanim la siguranța posesorilor de autovehicule și în general a participanților la trafic.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.