Romsilva respinge „neadevărurile, omisiunile și denaturările” ASFOR

Interesele Asociația Forestierilor din România devin tot mai vizibile, iar tupeul conducerii acestei asociații începe să deranjeze tot mai mult. Replica pe cât de dură, pe atât de argumentată a conducerii Romsilva, desființează pas cu pas toate acuzațiile ASFOR.

Urmare a comunicatului de presă publicat sub semnătura președintelui ASFOR, precum și a luărilor de poziție apărute în ultima perioadă în mass – media, Biroul de Presă al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva aduce la cunoștința opiniei publice următorul punct de vedere:

  1. În exprimarea opiniilor președintelui ASFOR se face apel la neadevăruri, omisiuni sau denaturări ale adevărului pentru a induce opiniei publice o imagine deformată asupra realității, cu intenția evidentă de a prejudicia imaginea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
  2. Referitor la afirmația „Romsilva „a reținut discreționar parchete de exploatare pe care apoi le-a valorificat…..aceasta reprezentând principala sursă de corupție din sistemul de administrare a unei importante resurse a statului – fondul forestier”:

Lemnul rezultat din exploatarea în regie proprie de către Romsilva este valorificat prin licitații publice, în conformitate cu prevederile tuturor reglementărilor legale în materie.

Corupția din sistemul de administrare a fondului forestier, dacă ea există, nu poate fi finanțată decât de beneficiarii resursei valorificate, respectiv lemnul, iar acești beneficiari sunt operatorii economici de profil pe care ASFOR îi reprezintă.

  1. Misiunea Romsilva este foarte clar definită în legislația în vigoare care reglementează funcționarea acesteia. Conform acestor reglementări Romsilva are ca scop principal gestionarea durabilă și unitară a fondului forestier proprietate publică a statului. În mod evident aceasta presupune o arie mult mai largă de activități, atribuții și competențe decât cele enumerate lacunar și, în mod voit, eronat, de către președintele ASFOR. Pe lângă activitățile și atribuțiile legale reglementate de actele normative în vigoare, acestea au prevederi concrete referitoare la obiectul de activitate al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pe care aceasta l-a respectat cu strictețe de la înființare până în prezent.
  2. Romsilva nu „alege să desfășoare activități economice de exploatare și prelucrare a lemnului” ci, așa cum am arătat deja, regia întreprinde toate acțiunile necesare pentru realizarea scopului și a obiectului său de activitate, conform atribuțiilor și competențelor legale.

Menționăm totodată că, în conformitate cu aceleași prevederi legale, Romsilva asigură acoperirea cu venituri, din activitatea proprie, a tuturor cheltuielilor, inclusiv a dobânzilor și amortizării investițiilor, precum și obținerea de profit.

  1. Investițiile în infrastructura de transport (pentru că bănuim că la aceasta se referă semnatarul comunicatului) pentru construcția de drumuri forestiere noi sau pentru reabilitarea celor calamitate, cu finanțare din fondul de accesibilizare a fondului forestier, au cunoscut în ultimii cinci ani un trend constant ascendent,. În primul rând, în ultimii cinci ani, procentul din încasări alocat pentru constituirea acestui fond a crescut de la 7% la 10%, iar sumele cheltuite cu acest scop au crescut de la 46,8 milioane lei, în anul 2011, la 80,0 milioane lei, în anul 2015. Tot pentru investiții în infrastructura de transport – drumuri forestiere, au fost consumate integral fondurile alocate de la bugetul statului pentru acest scop.

Totodată, Romsilva a cheltuit din veniturile proprii, pentru lucrări de întreținere și reparații curente la drumurile forestiere, sume ce au totalizat anual între 48,6 milioane lei, în anul 2011 și 55,0 milioane lei, în anul 2015.

  1. ASFOR se erijează în reprezentantul a 11.500 de societăți comerciale și a 85.000 de angajați. Din datele oficiale rezultă că există 5.001 operatori economici atestați pentru exploatări forestiere, iar dintre acestea doar cca 550 sunt membri ai ASFOR.
  2. Deși Romsilva nu a făcut nici un demers oficial „pentru anularea unei hotărâri de guvern, prin care sunt puse în aplicare reguli ale economiei de piață și ale principiului transparenței și liberei concurențe”, nu putem să nu constatăm că, prin adoptarea HG nr.924/2015, tocmai aceste principii au fost nesocotite, prevederile acesteia introducând discriminări între administratori de fond forestier proprietate publică și între operatori economici ce acționează în aceeași piață. Mai mult, unele prevederi ale actului normativ sunt de natură să împiedice desfășurarea normală a activității administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului, ducând în final, cel puțin în cazul Romsilva,   la imposibilitatea realizării scopului și a obiectului de activitate ale acesteia, așa cum sunt stabilite prin legislația în vigoare.
  3. Romsilva informează societatea civilă că, urmare modului corect și transparent în care au fost organizate licitațiile pentru valorificarea lemnului, nivelul prețurilor medii de adjudecare pentru lemnul vândut în ultimii trei ani este cu 61% mai mare față de prețurile medii de pornire, iar acesta este rezultatul ofertelor făcute de agenții economici de profil, dintre care o parte sunt și membrii ai ASFOR.
  4. Romsilva va persevera în a întreprinde toate acțiunile pe care la va considera necesare pentru a-și promova interesele, în demersul său de a asigura un management durabil al fondului forestier, precum și pentru a asigura resursele financiare susținerii acestui demers. Acest demers se va face, ca și până acum, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare, cu maximă transparență și cu asigurarea unui mediu concurențial corect pentru absolut toți operatorii economici din sectorul forestier.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.