CSAT va fi convocat pe 3 septembrie. Tema: situaţia din Ucraina!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după o declaraţie de presă privind situaţia din Ucraina, că următoarea şedinţă a CSAT va avea loc pe 3 septembrie şi nu are ca subiect Ucraina, şeful statului menţionând că acesta va pregăti Summit-ul NATO.

”Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summit-ului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată”, a precizat preşedintele Traian Băsescu. Întrebat dacă va mai avea şedinţe de lucru pe tema Ucrainei, şeful statului a menţionat că va mai avea astfel de şedinţe, în componenţa reuniunii de joi, informează Mediafax.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat că acesta este atributul preşedintelui.

Întrebat dacă se impune convocarea CSAT în urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României, „s-ar impune” o convocare a CSAT.”E atributul preşedintelui, e cazul să anunţe Preşedinţia”, a mai spus Corlăţean.”Va trebui să examimăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confimarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate (…) Preşedintele Ucrainei, domnul Poroşenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situaţia pare a fi extrem, extrem de gravă. Nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse, în primul rând de stopare a oricărui sprijin, ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul dezescaladării. Nu asta e direcţia în care se merge”, a spus Corlăţean, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologii din R. Moldova şi Ucraina.

Şeful diplomaţiei a mai spus că regimul de sancţiuni stabilit la nivelul comunităţii euroatlantice este în continuare „extrem de justitificat”.”E atributul preşedintelui şi e cazul să anunţe Preşedinţia o reuniune a CSAT. Cert este că aşa cum decurg lucrurile, chiar dacă nu există un risc de securitate direct asupra României, iată că evoluţiile merg în direcţia greşită. Eu cred că situaţia e îndeajuns de gravă. Mâine (vineri – n.r.) o vom discuta în cadrul reuniunii miniştrilor de Exterme ai statelor membre ale UE, convocată de Preşedinţia italiană, în Italia. Lucrurile sunt extrem de grave şi eu cred că o reacţie şi o analiză la nivelul instituţiei naţionale de securitate CSAT s-ar impune”, a precizat Corlăţean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.