Mirel Palada, pus la punct de Ambasada SUA de la Bucureşti

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a caracterizat drept „urâte” comentariile recente ale purtătorului de cuvânt a Guvernului, Mirel Palada, la adresa jurnaliştilor, precizând că ele nu-şi au rostul şi făcând, totodată, apel către toată lumea să respecte presa.

Întrebat într-un interviu acordat gandul.info ce părere are despre comentariul purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, cu privire la plăcerea sa de a „executa electric” jurnalişti obiectivi, Dean Thompson a declarat că nu crede că „asemenea comentarii urâte îşi au rostul în vreo parte a dialogului civilizat”.”Am face un apel către toată lumea să respecte presa – a patra putere, cum i se spune des – , care este o componentă atât de importantă pentru a ne asigura că cetăţenii activi rămân informaţi. Nu cred că astfel de comentarii urâte îşi au rostul când ai de-a face cu oameni care încearcă să relateze şi să transmită ştiri”, a precizat Thompson.

Întrebat dacă susţine ideea ca persoanele care deţin instituţii de presă să nu fie implicate în politică, Însărcinatul cu afaceri a subliniat faptul că SUA susţin „o presă liberă şi imparţială”. „Credem că ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influenţe externe, de orice natură. În Statele Unite, avem mass-media cu idei diferite despre cum ar trebui să relateze, dar cred că cel mai important este să ne uităm dacă presa poate activa liber, fără imixtiuni”, a spus Dean Thompson.”Într-o democraţie, este treaba guvernului să le furnizeze cetăţenilor informaţii despre cum lucrează şi ce face, pentru ca cetăţenii să poată lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importantă prin sarcina ei de a urmări ce se întâmplă şi a relata asta, pentru ca oamenii să poată lua decizii bune cu privire la cei pe care îi vor vota, cu privire la afacerile lor, orice”, a mai spus diplomatul american.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada a avut, în luna august, pe pagina de Facebook o postare cu următorul conţinut: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi”.

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ştearsă, dar deja existau numeroase reacţii în rândurile ziariştilor, dar şi din partea unor partide de opoziţie.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 18 august, că i-a transmis purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, că nu e de acord cu modul în care se exprimă şi că acesta urmează să decidă dacă respectă standardele şi rămâne în Executiv, întrucât nu are nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern.

Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: „M-am gândit foarte clar şi i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar şi într-un spaţiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern şi că urmează să decidă: dacă poate să respecte nişte standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine”.

Palada şi-a prezentat, pe pe 19 august, „scuzele publice celor care s-au simţit ofensaţi de maniera” în care s-a exprimat „pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalişti”.”Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist şi consider esenţial rolul presei într-o democraţie. Cât voi fi purtător de cuvânt al Guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnalişti şi voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilităţii sociale, toleranţei, bunului-simţ şi apărării democraţiei statului de drept”, se spune într-o scrisoare adresată preşedintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scrisoare scanată şi postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada a venit după ce Clubul Român de Presă a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a unei postări de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliştilor.

Prezentarea de scuze publice de către Mirel Palada „este un gest necesar”, limbajul său la adresa jurnaliştilor fiind „inadecvat poziţiei şi responsabilităţilor sale publice”, se spunea într-o scrisoare trimisă, pe 19 august, premierului Victor Ponta, de Clubul Român de Presă (CRP).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.