Vasile Someşanul, internat în stare gravă la un spital din Cluj-Napoca

0

Episcopul vicar al Arhiepioscopiei Clujului, Vasile Someşanul, este internat de luni seară la un spital din Cluj-Napoca, în urma unei afecţiuni medicale.

Vasile Someşanul, în vârstă de 65 de ani, ar fi suferit un accident vascular cerebral luni seară, asta după ce anterior a fost prezent la festivităţi prilejuite de deschiderea noului an şcolar. El este internat în prezent la Spitalul de Recupeare din Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului au menţionat că deşi diagnosticul este unul serios, evoluţia este bună şi există şanse de recuperare totală.

Este internat de luni seară, dar nu este nimic foarte grav. Starea dânsului este stabilă, îi recunoaşte pe cei din jur, dar are nevoie de linişte şi izolare, în sensul de a nu primi vizite. Evoluţia este bună, sunt speranţe că starea se va ameliora şi sunt şanse de recuperare integrală”, a precizat pentru www.voceatransilvaniei.ro, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov

În unele biserici au fost organizate slujbe speciale, pentru însănătoşirea episcopului.

Episcopul Vasile Someşanul, sau părintele Vasile Fluieraş, cum îl cunosc încă unii dintre clujeni, are 65 de ani, fiind unul din cei mai iubiţi clerici din Cluj şi din Transilvania. Şi-a început slujirea ca preot acum 37 de ani, iar cea de episcop în urmă cu 15 ani, la propunerea mitropolitului de atunci, Bartolomeu Anania.

El a studiat la o şcoală generală din cartierul Mănăştur, apoi s-a înscris la şcoala profesională „16 Februarie”. Compasiunea pentru ceilalţi l-a făcut să dea admitere la Medicină, iar imboldul de a se apropia de Biserică l-a determinat să dea examen, în 1972, pentru Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. De această dată încercarea a fost încununată de succes şi a absolvit facultatea de teologie patru ani mai târziu. În 1976 a fost hirotonit preot celib pentru parohia Tureni, de către episcopul-vicar de atunci al Clujului, Iustinian Chira, în prezent arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului. La scurt timp, părintele Vasile Flueraş a fost detaşat, ca al treilea preot slujitor, la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Mănăştur, unde a slujit ca între 1976-1990.

Episcopul de astăzi a fost stareţ, între 1991-1994, la mănăstirea Nicula, iar în 1994 a fost adus de către episcopul Clujului de atunci, Bartolomeu Anania, la catedrala episcopală. A fost ecelsiarhul catedralei, responsabil cu administrarea lăcaşului de cult, dar totodată a îndeplinit şi rolul de inspector al mănăstirilor din episcopie.

În 1998 a fost hirotonit episcop, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august la Nicula, fiind numit, la propunerea arhiepiscopului Bartolomeu şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române episcop vicar al Clujului. El îndeplineşte această funcţie şi astăzi.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.