Declaraţie şocantă a lui Kelemen Hunor

0

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a lansat, vineri, la Miercurea Ciuc, candidatura la Preşedinţie, el declarând că România va fi puternică şi respectată, dacă va soluţiona relaţia dintre majoritate şi minoritate, adăugând că dacă va fi ales va fi un preşedinte al oamenilor.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la ceremonia de lansare a candidaturii sale la Preşedinţie, desfăşurată la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, că pentru maghiari miza alegerilor este să îşi construiască viitorul în România, pe pământul natal, informează Mediafax.”Am demonstrat că suntem o comunitate puternică, care ne dorim să rămânem maghiari pe pământul natal, să ne construim viitorul aici. Aceasta este adevărata miză a alegerilor prezidenţiale. Avem posbilitatea de a spune ce gândim şi nu ne mulţumim doar cu ideea de a ne face auzită vocea, ci şi cu cea de a ne cere drepturile. Eu, dacă aş fi ales preşedinte, aş fi unul al oamenilor, deoarece statul este o comunitate a oamenilor. Un stat multinaţional, cum este România, va fi puternic şi respectat, dacă va soluţiona relaţia dintre majoritate şi minoritate, dacă minorităţile nu vor avea sentimentul periclitării identităţii lor”, a spus Kelemen în discursul său.

Acesta a subliniat că, atunci când vorbeşte de autonomie, UDMR nu se gândeşte la separatism, la revizionism, şi le transmite românilor ”că steagul Ţinutului Secuiesc nu este al unui stat, ci al unei comunităţi”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, răspunzând unei întrebări, că, din punctul său de vedere, România este pregătită să aibă un preşedinte maghiar, adăugând că ”încet – încet, această ţară şi această societate trebuie să fie pregătite să nu ţină cont de etnia candidatului”, ci de pregătirea sa.

Întrebat, vineri, la finalul ceremoniei de lansare a candidaturii sale la Preşedinţie, desfăşurată la Miercurea Ciuc, dacă România este pregătită să aleagă un preşedinte maghiar, Kelemen Hunor a spus că România şi societatea trebuie să fie pregătite ”să nu ţină cont de etnia candidatului”, ci de pregătirea şi capacitatea acestuia, transmite corespondentul Mediafax.

”Întrebarea e dacă România e pregătită să aibă conductori de locomotivă maghiari, electricieni sau brutari maghiari. Eu cred că da, încet – încet, această ţară şi această societate trebuie să fie pregătite să nu ţină cont de etnia candidatului, ci să ţină cont de pregătirea, de capacitatea sa şi de modul cum vrea să conducă România. Eu cred că tot ceea ce am arătat în perioada de când sunt în politică, din 1997, este dovada cea mai importantă că aş fi capabil să fiu un bun preşedinte, un bun preşedinte al fiecărui om, românilor, maghiarilor, romilor, saşilor, sârbilor, tuturor celor care cred într-o Românie puternică”, a spus Kelemen.

La rândul său, fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a afirmat în discursul său că Uniunea vrea pentru România un preşedinte precum Kelemen Hunor care a dovedit deja că e în stare să conducă această ţară.

„Politicianul care conduce Ministerul Culturii a dovedit intelectualităţii româneşti că poate gândi şi cu capul lor, înseamnă că gândeşte deopotrivă bine pentru români şi maghiari. Acela ar fi în stare să conducă şi o ţară, România. Am calculat că din 1989 au trecut 24 de ani, iar România a avut numai preşedinţi români. Noi, cu 6,2 la sută, avem dreptul la un an şi jumătate de Preşedinţie. Propun să ne luăm şi partea de pe următorii 50 de ani şi în următorii cinci ani Kelemen Hunor va demostra că poate conduce România”, a menţionat Marko Bela.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.