Modificări la examenul de bacalaureat şi evaluare naţională din 2015
Anul şcolar 2014-2015 a început şi a adus cu el o mulţime de schimbări. Pe 15 septembrie, elevii s-au întors la şcoală după vacanţa cea mare şi au avut parte de câteva surprize. Elevii care anul acesta susţin examenul de bacalaureat au o nouă programă la matematică şi limba si literatura Italiana materna.
BACALAUREAT 2015. Aproximativ 3.200.000 de elevi şi preşcolari au început luni anul şcolar 2014-2015, care va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Ca în fiecare an, nu lipsesc problemele. Anul şcolar 2014-2015 începe fără manuale noi pentru clasele I şi a II-a, în schimb avem un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi, informează Romaniatv.net.
Absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25-29 mai 2015 şi vor încheia cursurile în 29 mai.
Ministerul Educatiei a publicat la începutul acestei luni, in Monitorul Oficial, ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2015. Cu toate că ministrul Remus Pricopie a dat asigurări, pe 14 septembrie, că „pentru anul şcolar viitor, pentru examenul de Evaluare naţională şi Bacalaureat nu avem nicio schimbare din punct de vedere al structurii examenelor„, lucrurile nu stau deloc aşa.
Se schimba programa de bacalaureat pentru matematica şi Limba si literatura Italiana materna. Programa de anul acesta prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii să facă 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.
Noua programa de examen prevede o modificare si la filiera Tehnologica: astfel, elevii de clasa a IX-a de la tehnologic au 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 2 cu cat erau trecuti in programa de examen pana acum.
Programele de examen se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în:
- programa M_mate-info pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
- programa M_şt-nat pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;
- programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
- programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.
Anul viitor, la bacalaureat, membrii comisiei trebuie sa verifice, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba scrisa. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.
Comisia națională de bacalaureat elaborează procedura de selecție și numire a cadrelor didactice universitare în calitate de președinți ai comisiilor de bacalaureat din centrele de examen și din centrele zonale de evaluare.
Comisia națională de bacalaureat elaborează procedura de selecție și numire a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în calitate de președinți ai comisiilor de bacalaureat din centrele de examen și din centrele zonale de evaluare, pentru care nu au putut fi numite ca președinți cadre didactice universitare, sau pentru care cadrele didactice universitare, nominalizate prin ordin al ministrului, în calitate de președinți ai comisiilor de bacalaureat, nu se prezintă în centrul de examen/centrul zonal de evaluare cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea probelor scrise.
Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate.
- Reguli stricte pentru elevii care susţin examenul de bacalaureat
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Candidații care încalcă regulile menționate vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
CALENDARUL examenului de bacalaureat național – 2015
Sesiunea iunie-iulie 2015
25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare
orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale
Sesiunea august-septembrie 2015
13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18 -19 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
20 – 21 august 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
24 august 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
25 august 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
28 august 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
31 august 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie 2015 Afişarea rezultatelor finale
Schimbări s-au făcut şi în examenul de Evaluare Naţională 2015. Anul viitor, examenul îi va pune în încurcătură pe elevii de clasa a VIII-a. Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale 2015 arată că programa la Limba şi literatura română conţine mai multe puncte pe care trebuie să le cunoască elevii, în timp ce programa la Matematică s-a schimbat complet.
„La Limba Română se introduce ca cerință toata materia clasei a VIII-a”
„La deschiderea anului școlar, ministrul Pricopie a declarat că nu sunt modificări majore privind examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenții clasei a VIII-a. În noua programă la Limba Română se introduce ca cerință toata materia clasei a VIII-a, adică un manual întreg, iar la Matematică, un vast capitol de Geometrie reprezentat de corpurile rotunde.
Deci tot ceea ce s-a „periat” cu greu în ultimii zece ani, s-a reintrodus printr-o simpla semnătură, reprezentând în viziunea ministrului Pricopie o „modificare minora”! Nu pot concluziona decât în două moduri: ori domnul ministru nu ştie ce semnează, neverificând că o înșiruire de cinci cuvinte înseamnă, de fapt, un manual, plus un sfert din altul, ori este atât de ipocrit încât să declare că materia trebuie „periată” , iar dânsul, în fapt, să aplice „extensii” acestei materii„, a declarat pentru Romaniatv.net mama unui elev de nota 10 de la Şcoala „Maria Rosetti” din Capitală.
Îngreunarea programei la Limba Română, aprobată de profesori, însă cu o condiţie
Alina Cocu, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti, este de acord cu îngreunarea materiei pentru examenul de Evaluare Naţională 2015, însă doar dacă se schimba şi modalitatea de admitere la liceu.
„Programa şcolară pentru Evaluarea Naţională la limba română din 2015 s-a îngreunat. Elevii vor trebui să dea examen din toată materia din clasa V-VIII. Este bine că au adăugat mai multă materie, însă trebuia schimbat sistemul de admitere.
Este foarte greu, foarte mult, iar in final admiterea la liceu se va face tot prin calculator. Consecinţa acestei modificări este că elevii se vor duce la liceu cu medii mai mici. Oricum erau medii astronomice, nejustificat de mari.
Aceasta este o programă foarte potrivită pentru situaţiile în care admiterea la liceu se face pe bază de examen. Copiii foarte buni se pot duce la licee bune, iar cei care ştiu mai puţin, ajung la un liceu industrial„, a precizat profesorul Alina Cocu.
Dascălul a explicat şi de ce au ales cei de la Ministerul Educaţiei să modifice programa la Evaluarea Naţionallă 2015. „Au îngreunat programa pentru că fiecare vrea să schimbe ceva şi consideră că a îngreuna este un punct forte a celui care a făcut-o. Până şi cărţile de comentarii sunt făcute nu pentru copii, ci că să arate ce cunoştinţe au cei care le scriu„, a conchis Alina Cocu.
Programa la Matematică pentru Evaluarea Naţională s-a complicat, însă elevii vor face faţ. Anul acesta, elevii care se pregătesc de Evaluarea Naţională 2015 vor avea mai mult de învăţat pentru examenul de matematică. Faţă de programa de anul şcolar 2013-2014, la cea de anul acesta s-a adăugat un capitol de Geometrie despre corpurile rotunde.
„Corpurile rotunde erau în programa de examen acum câţiva ani, însă, ulterior, s-a renunţat la ele. Este adevărat, programul de examen de anul acesta s-a complicat, însă capitolul despre „corpurile rotunde nu este unul dificil. Problema, zic eu, este că elevii nu sunt pregătiţi pentru schimbări atât de rapide. Eu cred că, mai degrabă, despre asta este vorba. Dacă tot se voia modificarea programei, acest lucru ar fi trebuit să se producă din anul şcolar 2015-2016. Probabil că de aceea părinţii sunt impacientaţi, pentru faptul că se gândesc că elevii trebuie să studieze mai mult decât anul trecut şi că, oricum, clasa a VIII-a este dificilă. Dar în ciuda neliniştilor părinţilor, copiii vor face faţă examenului„, a declarat pentru Cornelia Aursulesei, profesoară de matamatică la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti.
Mai mult, spune dascălul, îngreunarea materiei la matematică nu o să scadă notele pe care elevii le vor obţine la Evaluarea Naţională 2015, pentru că profesorii îşi vor organiza timpul pentru a studia toată programa de examen.
Calendar Evaluarea Naţională 2015:
- 13 iunie 2015 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 15-17 iunie 2015 – Înscrierea la Evaluarea Naţională
- 22 iunie 2015 – Limba şi literatura română – proba scrisă
- 23 iunie 2015 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
- 24 iunie 2015 – Matematică – proba scrisă
- 26 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
- 26 iunie 2015 – Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 – 20.00)
- 27 – 29 iunie 2015 – Rezolvarea contestaţiilor 30 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Anul şcolar 2014-2015 a început pe data de 1 septembrie 2014, se încheie pe data de 31 august 2015 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:
Semestrul I
- Cursuri: luni, 15 septembrie 2014 – vineri, 19 decembrie 2014
- În perioada 1 – 9 noiembrie 2014, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
- Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 20 decembrie 2014 – duminică, 4 ianuarie 2015
- Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 – vineri, 30 ianuarie 2015
- Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 31 ianuarie 2015 – duminică, 8 februarie 2015
Semestrul al II-lea
- Cursuri: luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015
- Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 11 aprilie 2015 – duminică, 19 aprilie 2015
- Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015
- Vacanţa de vară: sâmbătă, 20 iunie 2015 – duminică, 13 septembrie 2015
Săptămâna 6–10 aprilie 2015 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la data de 19 decembrie 2014. Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la data de 22 mai 2015.
Anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015.
Potrivit edu.ro, pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015; c) pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.
Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.
Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.
Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada