Apelul lui Gheorghe Muscalu către politicieni

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Muscalu, a declarat joi că CSM face un apel la adresa oamenilor politici să fie rezervați în declarațiile la adresa justiției pe care le fac în timpul campaniei electorale, informează Agerpres.

„Am decis în plen să transmitem un mesaj foarte clar politicienilor și persoanelor publice să fie rezervate total în ceea ce privește temele pe justiție, în ceea ce privește atacarea soluțiilor sau discutarea soluțiilor, atacarea judecătorilor și procurorilor fără o bază reală”, a spus procurorul Gheorghe Muscalu, la finalul ședinței plenului CSM.

El a arătat că membrii CSM au încercat să le transmită un mesaj clar în ultima perioadă politicienilor aflați în campanie electorală.

„În ultima perioadă, am încercat să transmitem un mesaj foarte clar în spațiul public vizând actualul context al campaniei electorale și ceea ce a fost anterior, de pregătire a campaniei electorale, în sensul ca oamenii politici, persoanele publice care fac declarații, care ajung în spațiul public în diferite modalități să fie rezervați în a folosi justiția sau teme concrete din justiție în campania electorală”, a afirmat Muscalu.

În opinia sa, astfel de discuții apărute în spațiul public pot afecta independența procurorilor și a judecătorilor.

„În ultimele zile, din diverse zone, în spațiul public au apărut comentarii, au apărut discuții care puteau într-un fel sau altul să creeze suspiciunea că independența procurorilor și judecătorilor, imparțialitatea acestora sau reputația lor profesională ar putea fi afectate”, a adăugat Muscalu.

Plenul CSM a decis joi în unanimitate să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la apărarea independenței justiției în legătură cu ultimele afirmații ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil și ale președintelui Traian Băsescu despre dosarul Microsoft.

De asemenea, CSM a cerut Inspecției Judiciare să analizeze și declarațiile senatorului Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu în dosarul Rompetrol.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.