Predoiu se teme de un complot Ponta-Corlăţean în turul II

Premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean ar pune la cale” un complot” în privinţa votului din turul doi al prezidenţialelor prin refuzul de a organiza secţii de votare suplimentare în diaspora, a declarat, duminică, prim-vicepreşedintele ACL Cătălin Predoiu.

Predoiu a menţionat că salută manifestaţiile de sâmbătă din mai multe oraşe din ţară, organizate în semn de solidaritate cu votanţii din diaspora, şi că ACL nu a avut vreo implicare în aceste acţiuni, informează Mediafax.

”Aş dori să salut spiritul civic al tuturor românilor care în ultimele zile au protestat faţă de încercarea Guvernului Ponta, faţă de încercarea candidatului Victor Ponta de a manipula voturile românilor pentru alegerile pentru preşedinţia României. În acelaşi timp, doresc să resping categoric acuzaţiile mincinoase făcute de Victor Ponta şi de Liviu Dragnea cu privire la implicarea politică a ACL în aceste demonstraţii. Demonstraţiile, domnul Ponta, au fost făcute spontan, la adresa dumneavoastră şi a încercărilor de a fura votul, de către cetăţeni cu spirit civic. Acuzaţiile faţă de implicarea politică în aceste demonstraţii sunt o jignire la adresa tuturor cetăţenilor români şi reprezintă limitele mentalităţii dumneavoastră care nu poate înţelege că poporul s-a săturat de sfidarea pe care i-o adresaţi prin guvernare şi prin modul în care aţi înţeles să faceţi această campanie”, a declarat Predoiu.

Predoiu a mai precizat că ACL a luat act de decizia şi precizările BEC prin care este permisă suplimentarea secţiilor de votare din diaspora, precum şi faţă de ”refuzul MAE bazat pe minciuna domnului Corlăţean”.

”Aceasta demonstrează că am avut dreptate să cerem demisia din prima clipă a domnului Corlăţean, şi reiterăm această solicitare. Domnul Corlăţean nu mai are drept moral şi legal să stea în fruntea ministerului de Externe, abstracţie făcând de orice chestiuni legate de campanie. Există obligaţia Guvernului de a asigura legalitatea votului”, a mai spus Predoiu.

MAE a anunţat, sâmbătă, că se află ” într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC”, după ce BEC a ţinut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secţii de votare în străinătate.

MAE „a luat notă” de precizările BEC şi a constatat că, deşi iniţial „din Hotărârea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind înfiinţarea de noi secţii de votare”, în urma unor „precizări suplimentare” cerute de minister BEC a comunicat „explicit existenţa temeiului legal pentru completarea listei secţiilor de votare în străinătate”.

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximu, a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.

„Înţelegând că, din momentul emiterii, în noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 şi comunicatului nr. 30, BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de către autoritatea publică centrală cu competenţă exclusivă în organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate”, MAE informează că se află „într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC”.

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, se spune într-un comunicat remis Mediafax şi în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate”, aşa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (…) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.