Alina Bica ar mai putea sta 30 de zile în pușcărie

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat vineri arestarea preventivă a șefei DIICOT, Alina Bica, cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu, informează Agerpres.

„În ședința din data de 21 noiembrie 2014, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat arestarea preventivă a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Hotărârea Secției pentru procurori a CSM a fost luată în baza art. 42 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, și art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea a fost prezentată Secției pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției”, se arată într-un comunicat al CSM remis vineri.

Secția pentru procurori a CSM a revenit astfel asupra deciziei luate joi, când a avizat reținerea pentru 24 de ore și doar arestarea la domiciliu a șefei DIICOT. În consecință, Alina Bica va fi prezentată judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în instanță vor fi duse cu propunere de arestare preventivă și alte persoane reținute joi de DNA, respectiv Emil Nuțiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai aceleiași comisii din cadrul ANRP. În același dosar, mai sunt cercetați penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

Alina Bica a fost reținută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susține că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafața de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

„Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica și inculpații Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susține sursa citată.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.