Raportul despre tortura CIA ridică nivelul de securitate în SUA

Share:

Nivelul alertei de securitate a fost ridicat la instalaţii americane din întreaga lume înainte de publicarea unui raport parlamentar privind tehnicile de interogare utilizate CIA în lupta împotriva terorismului în urma atentatelor de la 11 septembrie, a anunţat Casa Albă.

Ambasadele şi alte instalaţii adoptă măsuri de precauţie, în urma „unor indicii” cu privire la „un risc mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.Un rezumat de 480 de pagini al raportului întocmit de Senatul american urmează să fie dat publicităţii marţi, relatează BBC News online.

Documentul urmează să ofere detalii despre campania Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Sunt aşteptate atât detalii despre metode controversate utilizate de agenţi operativi CIA într-un efort de a obţine informaţii de la „suspecţi foarte valoroşi”, cât şi recunoaşterea faptului că aceste interogatorii în forţă nu au condus la rezultatele dorite.

Publicarea raportului a fost amânată din cauza unor disensiuni, la Washington, cu privire la ceea ce să se facă public. Raportul integral, de aproximativ 6.000 de pagini, întocmit de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, rămâne clasificat. Rezumatul de 480 de pagini este făcut public de către democraţii din Comisie.

Barack Obama a pus capăt programului CIA după ce s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a recunoscut că metodele folosite pentru interogarea deţinuţilor din Al-Qaida sunt asimilabile torturii.

În timpul preşedinţiei lui George W. Bush, în cadrul operaţiunii CIA împotriva Al-Qaida – cunoscută intern sub numele de „Rendition, Detention and Interrogation” – aproximativ 100 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în „închisori secrete” în afara teritoriului Statelor Unite, inclusiv în România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.