Noii miniștri au depus jurământul

Share:

Depunerea jurământului de învestitură în funcţie a noilor miniştri din Guvernul Ponta, care au primit votul Parlamentului, a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu declarând că primeşte jurământul lui Pop şi Câmpeanu, deşi au contribuit la un fals în interes public. Ceremonia s-a încheiat după aproximativ 20 de minute, într-o atmosferă sobră, şeful statului părăsind sala fără a mai da mâna cu cei prezenţi.

După discursul preşedintelui, în care a atras atenţia că va primi jurământul miniştrilor Dialogului Social, Liviu Pop, şi al Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, pentru că este obligat de decizia Curţii Constituţionale, deşi aceştia ”au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, noii miniştri ai Cabinetului Ponta 4 au început să depună jurământul de învestitură în funcţie.

Au depus jurământul, pe rând, Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Darius Vâlcov – ministrul Finanţelor Publice, Daniel Constantin – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Tudose – ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Andrei Gerea – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu – ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Mihai Cîmpeanu – ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ioan Vulpescu – ministrul Culturii, Angel Tîlvăr – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare şi Liviu-Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog Social.

Preşedintele nu a dat mâna cu ministrul Dialogului Social, Liviu Pop, după ce acesta a depus jurământul, fiind singura astfel de situaţie la acest moment al ceremoniei.

În finalul ceremoniei, care a durat aproximativ 20 de minute, şeful statului a spus că doreşte succes noilor miniştri. ”La revedere”, a spus Traian Băsescu şi a părăsit sala Unirii, fără a mai da mâna cu premierul şi ceilalţi reprezentanţi ai Executivului. Premierul Ponta şi membrii Guvernului au părăsit, la rândul lor, sala de ceremonii, imediat după încheierea jurământului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în deschiderea ceremoniei de depunere a jurământului de către miniştrii noului Guvern, că primeşte jurământul lui Liviu Pop şi Sorin Câmpeanu, ”deşi aceştia au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în deschiderea ceremoniei că doreşte să citeze dintr-un paragraf dintr-o decizie a CCR, ”pentru e elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de astăzi”.

Traian Băsescu a arătat că citează din decizia CCR nr. 98/ 7 februarie 2008, care precizează că ”din textul Constituţiei, rezultă că în cazurile prevăzute la art 1 şi 3 din art 85, numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire pe această bază a miniştrilor de către şeful statului”.

”Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei ( Sorin Câmpeanu, nr) , care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, a precizat Traian Băsescu.

”Vă mulţumesc, să înceapă ceremonia”, a spus preşedintele în finalul discursului său.

În luna iunie 2012, Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei ”Nature”, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Ulterior, premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.

Solicitarea a fost înregistrată şi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.

Ministrul interimar al Educaţiei la acea vreme, Liviu Pop, a declarat la sfârşitul lunii iunie că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU.

Prin acelaşi ordin, a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, declara atunci, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.

În ziua următoare desfiinţării,  Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

În urma reorganizării Consiliului General al CNATDCU, de către ministrul interimar Liviu Pop, a fost propusă mărirea componenţei acestui organism de la 21 la 45 de membri, reprezentanţi de la toate universităţile.

Actualul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a devenit în 2012 secretar General al Consiliului Naţional de Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi preşedinte al Comisiei de Ingineria resurselor vegetale şi animale, în cadrul Consiliului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul prin care sunt numiţi noii membri ai Guvernului Ponta 4.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.